Για διακίνηση και απόκρυψη τεράστιων χρηματικών ποσών, σημαντικό τμήμα των οποίων δεν έχει εντοπιστεί, κάνει λόγο το πόρισμα - καταπέλτης 100 σελίδων, που συνέταξαν οι εισαγγελείς Ελένη Σίσκου και Ευγενία Κυβέλου για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, της λογίστριας του Ευφροσύνης Λαμπροπούλου και των επικεφαλής των τριών off shore εταιρειών Αστέριου Οικονομίδη, Νικόλαου Ζήγρα και Γεώργιου Σαχπατζίδη. Προφυλακίσθηκε πριν από λίγο ο Αστέριος Οικονομίδης, μετά την απολογία του που διήρκεσε 6 ώρες στον ανακριτή, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος. Οι άλλοι τρεις συνεργάτες του πρώην υπουργού πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη.
Σύμφωνα με το πόρισμα, που αποτυπώνει τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» μέσω των υπεράκτιων εταιρειών, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο διάστημα -άνω δεκαετίας- όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, το πόρισμα αναφέρει ότι «μεγάλα χρηματικά ποσά, που απεκόμισε από τα εξοπλιστικά προγράμματα ο πρώην υπουργός, τα μετέτρεψε κυρίως σε ακίνητα».
Επιπλέον, οι δύο εισαγγελείς εμφανίζουν τον κ. Τσοχατζόπουλο ως φοροφυγά.
Τέλος, το πόρισμα αναφέρει ότι «η υποδομή και το δίκτυο που είχε στήσει η οργάνωση στο εξωτερικό (σε διάφορες χώρες) με εταιρείες, παρένθετα πρόσωπα και τραπεζικούς λογαριασμούς δεν έχει αποκαλυφθεί εξ ολοκλήρου και γι αυτό το λόγο κρίθηκε ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα μπορούσαν να διαφύγουν στο εξωτερικό».
Οκτώ προτάσεις κατά της διαφθοράς έχει καταθέσει στα κόμματα η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς σύμφωνα με τον πρόεδρό της Κώστα Μπακούρη και με αφορμή την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Η οργάνωση προτείνει:
- αλλαγή της επιτροπής ελέγχου των δαπανών ώστε να μπορεί να επιβάλει κυρώσεις χωρίς την παρέμβαση της Βουλής
- να υπάρχει συνεχής ανάρτηση στο διαδίκτυο των πόθεν έσχες των πολιτικών
- απαγόρευση χορήγησης δανείων προς τα κόμματα με εγγύηση μελλοντική κρατική χρηματοδότηση πέραν του τρέχοντος έτους.
- τη μείωση των εκλογικών περιφερειών
- απεμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας από την διαδικασία επιλογής των επικεφαλής των ανώτατων δικαστικών αρχών
- παραπομπή των υπουργών που κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα χωρίς έρευνα στο δικαστικό συμβούλιο στο οποίο και θα απόκειται η παραπομπή τους η όχι
- θέσπιση κωλυμάτων για κατάληψη συγκεκριμένων θέσεων από συνταξιοδοτηθέντες δικαστικούς λειτουργούς