Συνάντηση με κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχε χθες ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) Μιχάλης Χάλαρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να καθιερώσει νέο σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών έως τον ερχόμενο Ιούλιο. Εξετάστηκε το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέου εισπρακτικού μηχανισμού με τη συνδρομή της εφορίας καθώς και η ενίσχυση και η αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι βεβαιωμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, αγγίζουν συνολικά τα 11 δις, ενώ η εισφοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 6 δις ετησίως.
Από την 1η Ιουνίου εξάλλου, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ταυτόχρονη καταβολή μισθού -ασφαλιστικών εισφορών και φόρου- μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ.
Οι ρυθμίσεις, οφειλών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και η τελευταία εκπνέει στις 30 Απριλίου, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,17 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για 5,5 δισ. ευρώ, ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ, όπου έχουν ρυθμιστεί μόλις 183 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 4 δισ. ευρώ.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, μεγαλώνει η έλλειψη ρευστότητας στους δύο μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς της χώρας και, σε συνδυασμό με τα ποσά που έχουν προϋπολογισθεί για χρηματοδότηση, δημιουργούνται νέες «μαύρες τρύπες».
Το ΙΚΑ έχει εισπράξει το 64,4% της κρατικής επιχορήγησης του 2012 και μολονότι υπολογίζει να απορροφήσει επιπλέον ένα δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας, τα ποσά αυτά δεν διασφαλίζουν στο σύνολό τους τις πληρωμές έως το τέλος του χρόνου.
Πρόβλημα ρευστότητας έχει και ο ΟΑΕΕ, αφού έχει μειωμένη κρατική επιχορήγηση, 800 εκατ. ευρώ από τα οποία έχει εισπράξει τα 240 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο. Τα έσοδα για τον κλάδο σύνταξης υπολογίζονται σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δαπάνες αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.