Quantcast
Channel: Αθήνα 9.84
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Επιμένει η Κομισιόν στην εσωτερική υποτίμηση

$
0
0

Προτεραιότητα στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δίνει η έκθεση 41 σελίδων της Κομισιόν που θα παρουσιάσει σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν προτείνει μείωση έως και 15% στο κόστος εργασίας την περίοδο 2012 έως και 2014 και συνέχιση της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης. Στην έκθεση σημειώνεται ακόμα ότι περισσότερα από τα μισά των 20 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ παραμένουν αναξιοποίητα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε επενδύσεις στους τομείς της ανάπτυξης δικτύων μεταφορών, του τουρισμού και της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης.

Σε ότι αφορά τα εμπόδια που η Επιτροπή θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι οι επιπρόσθετες περικοπές των δαπανών, η εφαρμογή των ρυθμίσεων που έχουν ψηφισθεί στην αγορά εργασίας και η παρουσίαση ενός «χρονοδιαγράμματος για την αναμόρφωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το σύστημα καθορισμού των μισθών έως τα τέλη Ιουλίου 2012».

Στην έκθεση, την οποία η Κομισιόν παρουσιάζει ως πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη, υπογραμμίζεται ότι η τρόικα πιστεύει πως δεν θα χρειασθεί ένα νέο νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, πέρα απ' αυτό που υιοθετήθηκε πρόσφατα, και καλείται η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές να το εφαρμόσει  όπως έχει συμφωνηθεί.

Ακόμα επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2013 και το 2014, ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση του δημοσίου χρέους στο 117% του ΑΕΠ ώς το 2020.
Μεταξύ άλλων, στην έκθεση περιλαμβάνονται συστάσεις προς την Ελλάδα να απελευθερώσει την αγορά εργασίας και το επιχειρηματικό της περιβάλλον και να επικεντρωθεί στα δημοσιονομικά της και στην παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, εάν θέλει να παρουσιάσει βελτίωση η οικονομία της από φέτος.  

Σύμφωνα με το προσχέδιο που διαθέτει το Reuters, η χώρα μας «πάσχει από έλλειψη ικανότητας να εφαρμόσει τις πολιτικές, να συλλέξει φόρους, να καταστήσει πιο αποτελεσματικό και καινοτόμο τον μηχανισμό προμηθειών του δημοσίου, να πληρώνει τους προμηθευτές και να παρέχει έγκαιρο δικαστικό έλεγχο».


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Trending Articles