Με το ανταλλακτικό και το χαριστικό εμπόριο, τα παζάρια αλληλεγγύης, αλλά και το εμπόριο προϊόντων από δεύτερο χέρι, ασχολήθηκε σήμερα η έρευνα του Α984, για το κίνημα του «Φτιάξτο μόνος σου» που επιμελήθηκε η Μαρία Παύλου και παρουσιάζεται στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα».
Για τις νέες εναλλακτικές μορφές οικονομίας, που αναπτύσσονται στην κοινωνία που πλήττεται από την κρίση, μίλησαν οι διαχειρίστριες της ιστοσελίδας babyfeat.gr που φιλοξενεί αγγελίες για την ανακύκλωση παιδικών ειδών και ο πρόεδρος της ομάδας πρωτοβουλίας κοινωνικού νομίσματος ΟΒΟΛΟΣ, Νίκος Μπογονικολός. Ακόμη, παρουσιάστηκε η νέα μόδα στις μετακινήσεις carpooling kai pamemazi, όπου οι πολίτες μοιράζονται τα ΙΧ τους και τα έξοδα για τη βενζίνη, ώστε να ταξιδεύουν και να πηγαίνουν καθημερινά στη δουλειά τους. Τέλος, παρουσιάστηκε το site : meacolpa όπου καθημερινές αναρτήσεις προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους διαβίωσης για εξοικονόμηση χρημάτων.
Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι επιστρέφουν στην «τέχνη της γιαγιάς» για λόγους όχι μόνο οικονομικούς, αλλά και ψυχολογικούς και ιδεολογικούς.
Την ίδια ώρα, η τάση για αγορές αλλά χειροποίητων προϊόντων δείχνει να αυξάνεται ιδιαίτερα στις μέρες μας ενώ, όπως λένε δημιουργοί που δραστηριοποιούνται σε μικρές επιχειρήσεις χειροποίητων ειδών, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Στο πνεύμα του Craftivism και του DIY'S είναι όμως και το ανταλλακτικό εμπόριο και το εμπόριο προϊόντων από δεύτερο χέρι ... ενάντια στην υπερ - κατανάλωση, αλλά και ως όπλο ενάντια στην οικονομική κρίση !
Η Εβίτα Παρασκευοπούλου και η Δήμητρα Τζιμοπούλου, είναι δύο παιδικές φίλες που πάντα αντάλλασαν πράγματα από ... αγάπη.
Μεγαλώνοντας και μάλιστα όταν έγιναν μητέρες αυτό ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο και τώρα αποφάσισαν να διαδώσουν τη φιλοσοφία τους και στάση ζωής. Με δικά τους έξοδα και χωρίς να έχουν κανένα κέρδος, έστησαν την ιστοσελίδα www.babyfeat.gr με αγγελίες για ανακύκλωση παιδικών ειδών.
Η Δήμητρα Τζιμοπούλου μίλησε στη Μαρία Παύλου για το ... μωροκατόρθωμά τους. «Έχουμε ένα blog και ένα chatroom που μπαίνει κόσμος και ποστάρει. Ένας από τους στόχους της ανταλλαγής αντικειμένων είναι να βρεις ίσως κάποιον στη γειτονιά σου ή καπου κοντά και με αυτόν τον άνθρωπο να αναπτύξεις και μία φιλική σχέση. Έτυχε να ξεκινήσουμε μαζί με την κρίση και είμαστε αισιόδοξες. Η ιδέα υπήρχε και με τα παιδιά να μεγαλώνουνε εμείς να είμαστε μαμάδες στο σπίτι και να έχουμε περισσότερο χρόνο για να βάλουμε σε εφαρμογή την ιδέα. Είναι μη κερδοσκοπική. Τα κάνουμε όλα αφιλοκερδώς. Το site έχει στηθεί με δικά μας έξοδα. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και θέλουμε να το διαδώσουμε».
Η Εβίτα Παρασκευοπούλου μίλησε στον Α984 για το πως μπορούμε να γίνουμε μέλη του babyfeat αλλά και για τους στόχους του.
«Ο τρόπος είναι πολύ απλός. Γίνεσαι μέλος, δωρεάν με το email σου και έτσι μπορείς να ανεβάσεις με 3 πολύ απλά βήματα στις αγγελίες. Γίνονται ανταλλαγές πραγμάτων και υπηρεσιών ή χρόνου. Μπορείς να πουλήσεις, να χαρίσεις και να ζητήσεις. Στην ανταλλαγή υπηρεσιών είναι και η φύλαξη παιδιών, ιδιαίτερα μαθήματα , γυμναστική, χορός. Στόχος είναι η αλληλεγγύη μεταξύ μας. Μεταξύ μαμάδων, οικογενειών, γειτόνων. Είχαμε απομακρυνθεί πάρα πολύ»
Η πρακτική του αντιπραγματισμού, της α-χρήματης δηλαδή ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών, έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών.
Γίνεται πριν από την κρίση ακόμη, σε πολλές γωνιές της Ελλάδας, απομακρυσμένες από το άστυ. Εκεί όπου η ανταλλαγή λαδιού με γάλα, ας πούμε, καλύπτει ίσως, περισσότερες ανάγκες από τις συντάξεις των 350 ευρώ.
Ο «Σπόρος», προμηθευτικός συνεταιρισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και πετυχημένα πειράματα εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου. Λειτουργεί ως δίκτυο διακίνησης προϊόντων από αυτόνομους οργανωμένους παραγωγούς του παγκόσμιου νότου. Καφές από τις κοινότητες των ζαπατίστας στην τσιάπας του μεξικού παραδείγματος χάριν. Από αυτήν την κίνηση γεννήθηκε και ο «Σκόρος», με κατάστημα στη Σπυρίδωνος Τρικούπη 21 στα Εξάρχεια. Και πρόγραμμα δωρεάν προβολών ( skoros.espiv.net - Ζωοδόχου Πηγής και Ερεσού - Δε με ΠΑ 17.30 - 20.30 και ΣΑ 11.00-15.00).
Το πάρε - δώσε της αλληλεγγύης έχει πολλές μορφές ... και πολλά μαθήματα σε αυτόν τον τομέα μπορούμε να πάρουμε από την Αργεντινή. Αλλά το κυρίαρχο σχήμα αντιπραγματισμού αυτή τη στιγμή συνιστούν οι τράπεζες χρόνου.
Ξεκίνησαν από την Αμερική το 1980, γνώρισαν ιδιαίτερη άνθιση στην Αγγλία, εξαπλώθηκαν και ήρθαν και στην Ελλάδα. Λειτουργούν ήδη σε 30 χώρες. Η Ελλάδα εντάχθηκε το 2005.
Νόμισμα είναι ο χρόνος και η εργασία. Μία κεντρική μονάδα χρεώνει και πιστώνει το λογαρισμό κάθε μέλους, όπως κάνει μία συμβατική τράπεζα με τις καταθέσεις και τις αναλήψεις.
Το ξεκίνησε το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης το 2005 στην Ελλάδα (πληροφορίες στο www.enow.gr) και πιο πρόσφατα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα το σωματείο Οβολός που γεννήθηκε στην Πάτρα.
«Πρόκειται για ένα εναλλακτικό κοινωνικό νόμισμα. Αντί για το ευρώ χρησιμοποιούν για πωλήσεις και αγορές τον οβολό και επιχειρήσεις και ιδιώτες» είπε στη Μαρία Παύλου ο πρόεδρος της ομάδας πρωτοβουλίας κοινωνικού νομίσματος ΟΒΟΛΟΣ, Νίκος Μπογονικολός. Όπως είπε «Είναι ένα τελείως ανοιχτό σύστημα. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει ανεξαρτήτου ιδιότητας. Υυπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον. Και εκατο συναλλαγές την εβδομάδα. Έχουμε πάνω από 1500 συμπολίτες που είναι ενεργοί στις συναλλαγές με τον οβολό. Κυρίως σε επίπεδο υπηρεσιών αυτή τη στιγμή (φροντιστήρια, γυμναστήρια). Λιγότερο σε προϊόντα. Μπορεί όμως να είναι και μία δευτερογενή αγορά. Να πουλήσεις ένα χρησιμοποιημένο υπολογιστή και να πάρεις οβολούς. Αυτή τη στιμή 1500 ενεργά μέλη αλλά στο σύνολο 4500 με 5000 στο σύνολο. Έχουμε πανελλαδική εμβέλεια. Είναι μία εναλλακτική λύση για την περίοδο της κρίσης».
Άλλη μία εναλλακτική λύση για την περίοδο της κρίσης , που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και στην Ελλάδα είναι το carpooling. Στα site : www.pamemazi.gr και www.carpooling.gr ολοένα και περισσότεροι γίνονται μέλη για να μοιράζονται τα έξοδα των μετακινήσεών τους. Η βενζίνη ακριβή και τα αυτοκίνητα πολλά προκαλώντας πάντα και παντού κίνηση . Η λύση μία : να βρίσκουμε συνοδοιπόρους στις καθημερινές μας μετακινήσεις ή και στα ταξίδια μας. Χρησιμοποιώντας εναλλακτικά τα αυτοκίνητά τους, ή πληρώνοντας μισή μισή τη βενζίνη, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μετακινηθούν με το carpooling. Άλλωστε δε χρειάζεται καν να έχεις δικό σου αυτοκίνητο.
Η Ελένη Βιγλάκη είναι fun και μας εξήγησε στη Μαρία Παύλου πως λειτουργεί το pamemazi που είναι ευρωπαϊκή ιστοσελίδα με διαχειρίστρια μία ελληνίδα που μοιράζει το χρόνο της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Είναι μία πολύ απλή διαδικασία για να εξοικονομήσει κανείς χρήματα από ένα site μέσα από το internet. Όποιος μπορεί να κάνει χρήση διαδικτύου μπορεί άμεσα και χωρίς κόστος να εξοικονομήσει χρήματα από τη χρήση του. Μπαίνουμε στο pamemazi.gr , εγώ ας πούμε που έχω μεταφορικό μέσο , για τις πιο μεγάλες διαδρομές, αναφέρω τη διαδρομή που θα κάνω, αν θέλω να πάρω και πόσους επιβάτες και επικοινωνούν μαζί μου όσοι χρήστες ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν και συνήθως μοιραζόμαστε τα έξοδα. Μισή μισή τη βενζίνη κυρίως. Ξέρω κόσμο που κάνουν κάτι τέτοιο για τη δουλειά τους. Πηγαίνουν μαζί στη δουλειά, μειώνεται η κίνηση, μειώνονται τα έξοδα για τη βενζίνη και έχεις και παρέα μέσα στο αυτοκίνητο. Τώρα με την οικονομική κρίση το pamemazi δουλεύει πάρα πολύ και στην Ελλάδα» μας είπς η κ. Βιγλάκη.
Εκτός όμως από τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών υπάρχει πρωτίστως η ανάγκη για εξοικονόμηση χρημάτων.
Μικρά κόλπα και μυστικά για να γλιτώνουμε χρήματα από καθημερινές αγορές μας, για να είναι όλα πιο υγιεινά και οικολογικά μας παρουσιάζει το site : www.meacolpa.gr.
H δημιουργός του, Κάτια Ζεβελεκάκη μας μίλησε για τρία πάμφθηνα πραγματάκια που πρέπει να έχουμε σπίτι μας για κάθε χρήση, όπως ξύδι, λεμόνι και μαγειρική σόδα. Με το ξύδι : ρίχνουμε στο σιφόνι στο μπάνιο, στο πάτωμα με τη σχάρα, μία φορά την εβδομάδα. Θα σκοτώσει τα μικρόβια και θα εξαφανίσει τις μυρωδιές. Το ξύδι είναι προϊόν οικολογικό και δεν βλάπτει την υγεία σε αντίθεση με τα απορρυπαντικά που αγοράζουμε. Μαγειρική σόδα : έχει πολλές χρήσεις, όπως εξαφανίζει τις μυρωδιές, με λίγο νερό κάνει απολέπιση στο πρόσωπο, καθαρίζει και απολυμαίνει επιφάνειες, προσθέτουμε όταν βράζουμε όσπρια για να μη νιώθουμε φούσκωμα στο στομάχι. Επίσης πολλές χρήσεις έχει και το λεμόνι. Κάνει καλό στην υγεία, εξαφανίζει τα μαύρα στίγματα από το πρόσωπο, καθαρίζει λίπη από τα πιάτα κα. Πίνετε νερό με χυμό από λεμόνι, που στύψατε και δε θα χάσετε. Αν ξεκινήσετε την ημέρα σας με χυμό από νερό και λεμόνι αντί για καφέ θα καθαρίσετε τον οργανισμό σας από τις τοξίνες. Θα κάνετε καλό στο δέρμα και τα μαλλιά σας. Θα προστατέψετε τον οργανισμό σας από αλλεργίες και εποχιακές επιδημίες όπως η γρίπη. Άσε που λένε ότι βοηθά στην εξαφάνιση της κυτταρίτιδας», αποκάλυψε η Κάτια Ζεβελεκάκη.
Δείτε το Β' μέρος της έρευνας εδώ