Σε δοκιμασία τίθενται σήμερα τα πρόσφατα χαμηλά του Γενικού Δείκτη, την ώρα που πραγματοποιείται η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του G7 με θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Οι πιέσεις στο ταμπλό συνεχίζονται αμείωτες, μετά και την τριήμερη διακοπή των συναλλαγών. Πτωτικά σε ποσοστό 3,8% κινείται ο δείκτης των τραπεζών, από τη σύνθεση του οποίου τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Alpha Bank, ενώ με απώλειες διαπραγματεύεται η πλειονότητα των μετοχών στον FTSE20, με εξαίρεση τους τίτλους των ΟΠΑΠ, Τιτάν και Βιοχάλκο.
Για παραμονή της αγοράς σε υπερπωλημένα επίπεδα και για πιθανότητες εκδήλωσης κάποιας ανοδικής αντίδρασης κατά τη σημερινή συνεδρίαση κάνουν λόγο αναλυτές της αγοράς.
Τονίζουν ωστόσο την ίδια στιγμή ότι η αγορά εξακολουθεί να μη βρίσκει στηρίγματα στην τρέχουσα ειδησεογραφία.
Το κλίμα αβεβαιότητας συντηρείται τόσο από την ασαφή -δημοσκοπική- εικόνα σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου, όσο και από τις ανησυχίες που κλιμακώνονται σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ισπανία.
Την ίδια ώρα, κι ενώ εντείνονται οι πιέσει προς την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύεις της, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's στην έκθεση του προβλέπει ότι η Ελλάδα έχει τουλάχιστον μία πιθανότητα στις τρεις να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Εν τω μεταξύ, υπέρ της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάχθηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ . Παράλληλα, εμφανίζεται θετική στην ιδέα μιας τραπεζικής ένωσης
Εν μέσω όλων αυτών απορρίπτει εκ νέου η Γερμανία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, το θέμα των ευρωομολόγων την ώρα που η κρίση χρέους δοκιμάζει σκληρά την Ευρώπη υπό το βάρος και των εξελίξεων στην Ισπανία. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Handelsblatt, αναφέρει μεταξύ άλλων: πριν γίνει λόγος για ευρωομόλογα και τραπεζική ένωση, μία πραγματική δημοσιονομική ένωση είναι αναγκαία για την ευρωζώνη, η οποία συνιστά ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο» Και προσθέτει...«Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος» για την Ελλάδα ή την Ισπανία, «οι χώρες που έχουν πληγεί δεν μπορούν να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους"
Η Ισπανία «δεν είναι τεχνικά δυνατόν να μπει σε πρόγραμμα διάσωσης», υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστομπάλ Μοντόρο, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη και από μηχανισμούς που θα επιτρέπουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Πληροφορίες από www.capital.gr