Οι συμφωνίες με την Αθήνα περιλαμβάνουν «δεσμεύσεις επί της ουσίας και επί του χρόνου» σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Reinische Post», το οποίο επικαλείται προκαταρκτική έκθεση της τρόικας, όπου καταγράφεται «άσχημη» εικόνα για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος. Για το ίδιο δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε σήμερα να το
σχολιάσει , λέγοντας ότι θα πρέπει να περιμένει την ολοκληρωμένη έκθεση
της τρόικας.
Ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ακόμη ότι η τρόικα εξετάζει κατά πόσο έχουν υλοποιηθεί τα συμφωνηθέντα μέτρα και προσέθεσε ότι, όταν θα είναι διαθέσιμη η έκθεση, θα καταστεί δυνατό, επί αυτής της βάσης, να ληφθούν οι επόμενες αποφάσεις.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πάντως επισήμανε ότι δεν διαθέτει ενδιάμεση έκθεση της τρόικας και ότι δεν μπορεί να γίνει σχόλιο επί προφορικών υποθέσεων.
Για το ίδιο δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε σήμερα να το σχολιάσει , λέγοντας ότι θα πρέπει να περιμένει την ολοκληρωμένη έκθεση της τρόικας.
Ερωτηθείς σχετικά, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τους δημοσιογράφους, ο Σίμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Όλι Ρεν, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα περί τα τέλη Ιουλίου για να αξιολογήσει τις ακολουθούμενες πολιτικές και τη συμμόρφωση με τους στόχους του Μνημονίου. «Όταν ολοκληρωθεί η αποστολή της τρόικας θα μπορούμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να κάνουμε σχόλια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Δημοσκόπηση: «Όχι» στην παράταση για τις υπερχρεωμένες χώρες λένε οι Γερμανοί
Το 61% των Γερμανών θεωρεί ότι δεν πρέπει να δοθεί στις υπερχρεωμένες χώρες περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί και μόνο το 31% τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας παράτασης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «Πολιτικού Βαρόμετρου» που παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή, η γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF.
Όπως αναφέρεται στην ίδια δημοσκόπηση, το 51% των ερωτηθέντων λέει «όχι» στην έκδοση ευρωομολόγων, με μόλις το 12% να απαντά θετικά και το 24% να τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων εφόσον προηγουμένως έχει ενισχυθεί η δημοσιονομική ένωση της Ευρώπης.
«Καλά» διαχειρίζεται η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ την κρίση του ευρώ, σύμφωνα με το 63% των ερωτηθέντων, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 28%. Σε ποσοστό 57% ωστόσο οι Γερμανοί εκτιμούν ότι η κυρία Μέρκελ δεν εξηγεί επαρκώς την πολιτική της για την κρίση, με μόνο το 33% να δηλώνει ότι δίδονται επαρκείς εξηγήσεις.
Σε ό,τι αφορά την δύναμη των κομμάτων, οι Χριστιανοδημοκράτες ενισχύονται κατά δύο μονάδες από τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας στο 36%. Ανάλογες απώλειες καταγράφονται για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι πέφτουν στο 30%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν 4%, χάνοντας μία μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση και μένοντας μακριά από το όριο (5%) της εισόδου στην Βουλή. Οι Πράσινοι μένουν σταθεροί στο 13%, η Αριστερά κερδίζει μια μονάδα και φθάνει το 6%, ενώ οι Πειρατές εμφανίζονται, όπως και τον προηγούμενο μήνα, στο 7%.
Θετικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας και για την ίδια την κυρία Μέρκελ, η οποία, στην κλίμακα αξιολόγησης των πολιτικών από -5 ως +5, καταλαμβάνει την πρώτη θέση με βαθμό 2, από 1,7 που συγκέντρωσε στην προηγούμενη αξιολόγηση. Ακολουθεί η σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, η οποία βαθμολογείται με 1,9, από 1,7 που είχε εξασφαλίσει τον Ιούνιο.
Ακολουθούν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μαζί με τον επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, επίσης σοσιαλδημοκράτη, Πέερ Στάινμπρουκ, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Πρόεδρος της SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αρνητική είναι η βαθμολογία για τους πολιτικούς της FDP. Ο υπουργός Οικονομικών Γκουίντο Βεστερβέλε βαθμολογείται με -1 και ο αρχηγός του κόμματος και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ με -1,4.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ