Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει ένα μαζικό πρόγραμμα αγοράς προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, ύψους 700 δισ. ευρώ, αντιστοίχου του TARP (Troubled Asset Relief Program) που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ το 2008 για να ενισχύσουν τις τράπεζες τους, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής χρηματοπιστωτικών και επιχειρηματικών υποθέσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. 'Αντριαν Μπλάντελ - Βίγκναλ.
«Η αντιμετώπιση του προβλήματος του τραπεζικού συστήματος απαιτεί μία μαζική, τύπου TARP, 'ένεση' κεφαλαίων, με εγγύηση τις μετοχές των τραπεζών που τελικά δεν θα στοίχιζε τίποτε στους φορολογούμενους», δήλωσε το στέλεχος του ΟΟΣΑ, μεταδίδει η οικονομική υπηρεσία MarketWatch.
«Χρειάζονται περίπου 700 δισ. ευρώ έως 750 δισ. ευρώ για να είναι οι τράπεζες καλά κεφαλαιοποιημένες», πρόσθεσε ο κ. Μπλάντελ - Βίγκναλ.
Το πρόγραμμα TARP, που εφαρμόσθηκε στο απόγειο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, είχε εκτιμηθεί αρχικά ότι θα κόστιζε 700 δισ. δολάρια, αλλά τελικά δαπανήθηκαν μόνο τα 431 δισ. δολάρια, μεγάλο μέρος των οποίων έχει ήδη επιστραφεί από τις τράπεζες στο αμερικανικό δημόσιο, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση κατέχει ακόμη μετοχές σε περίπου 350 τράπεζες. «Ο τρόπος που χειρίστηκαν οι ΗΠΑ την τραπεζική κρίση θα γραφτεί στην ιστορία ως ο σωστός τρόπος», δήλωσε το στέλεχος του ΟΟΣΑ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ