Quantcast
Channel: Αθήνα 9.84
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

«Έφυγε» ο Γ. Μούτσιος

$
0
0

Το τελευταίο αντίο θα πουν οικείοι και συνάδελφοι στον ηθοποιό και ερμηνευτή του λυρικού τραγουδιού Γιώργο Μούτσιο αύριο, Τετάρτη, στις πέντε και μισή το απόγευμα στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Ο Γιώργος Μούτσιος πεθανε σε ηλικία 80 ετών και το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 31/1/1932. Σπούδασε μουσική και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου.

Μόλις αποστρατεύτηκε έφυγε για τη Βιέννη , όπου έκανε ανώτερες σπουδές φωνητικής στη Μουσική Ακαδημία και θέατρο και σκηνοθεσία στο Reinhardt Seminar. Με το Εθνικό Θέατρο πήρε μέρος στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι Στο ίδιο φεστιβάλ με το Θέατρο Τέχνης συμμετείχε στους "Όρνιθες", όπως επίσης και στο Φεστιβάλ Σαίξπηρ στο Λονδίνο.

Στο θέατρο συνεργάστηκε ως ηθοποιός αλλά και ως θιασάρχης. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1951, στην ταινία «Ριρίκα» και συμμετείχε ως μέλος του Χορού στην τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

Είχε επίσης εμφανιστεί σε συναυλίες κλασικού τραγουδιού σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και είχε τραγουδήσει την «Κάρμινα Μπουράνα» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το 1960, ο Γ.Μούτσιος δίδαξε και τραγούδησε τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, μία μεγάλη στιγμή της καριέρας του.

Οι θίασοι με τους οποίους είχε συνεργαστεί στο θέατρο ήταν πάρα πολλοί (Ε. Λαμπέτη, Α. Βουγιουκλάκη, Σ. Γιούλη, Τζ. Ρουσσέα κ.ά.).

Το 1977 ο Γ.Μούτσιος συγκρότησε θίασο με τη γυναίκα του, ηθοποιό Δέσποινα Νικολαΐδου.

Με το Εθνικό Θέατρο πήρε μέρος στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι. Στο ίδιο φεστιβάλ με το Θέατρο Τέχνης συμμετείχε στους «Όρνιθες», όπως επίσης και στο Φεστιβάλ Σαίξπηρ στο Λονδίνο.

Στον κινηματογράφο ο Γ.Μούτσιος εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες. Σε ηλικία 20 ετών έκανε μία από τις πρώτες του επιτυχίες, την ταινία «Η αγνή του λιμανιού» (1952).

Συλλυπητήρια μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

Από τότε εμφανίστηκε σε παραπάνω από 50 ταινίες, δράματα, κωμωδίες και περιπέτειες. Ενδεικτικά: «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (1954) , «Ο κράχτης» (1964), «Θα σε κάνω βασίλισσα» (1964) , «Αχ!.. και να 'μουν άντρας» (1966),«Τρούμπα `67» (1967) ,«Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί» (1967) , «Η επιστροφή της Μήδειας» (1968), «Ο αετός των σκλαβωμένων» (1970), «Ο δρόμος των ηρώων» (1971), «Εσχάτη προδοσία» (1971), «Ο αντιφασίστας» (1972).Σε δηλώσεις για την απώλεια του Γιώργου Μούτσιου προέβησαν ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Κ. Τζαβάρας.

Στη δήλωσή του ο κ. Αρβανιτόπουλος σημειώνει: «Ο Γιώργος Μούτσιος υπηρέτησε με σεβασμό τον Κινηματογράφο αλλά και το λυρικό τραγούδι διανύοντας μια εξαιρετική καλλιτεχνική διαδρομή για πολλές δεκαετίες».

«Ο Γιώργος Μούτσιος υπήρξε ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης, με αξιόλογη πορεία στο θέατρο, στον κινηματογράφο αλλά και στο κλασικό τραγούδι. Στη μνήμη μας είναι χαραγμένη η αξέχαστη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζηδάκη στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, αλλά και η χαρακτηριστική του παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο. Διακρίθηκε για την παιδεία και την πολυπραγμοσύνη του αλλά, κυρίως, για το ήθος του», αναφέρει στο μήνυμά του ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

Το τελευταίο αντίο θα πουν οικείοι και συνάδελφοι στον ηθοποιό και ερμηνευτή του λυρικού τραγουδιού Γιώργο Μούτσιο αύριο, Τετάρτη, στις 17:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Trending Articles