Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις «υποθέσεις εργασίας» του επειδή θα είχε «τεράστια αρνητικά επακόλουθα», τονίζει ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί την Δευτέρα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. «Μια έξοδος (της Ελλάδας) από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου (...) Η αποβολή της χώρας αυτής δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ. Αντιθέτως. Η φήμη των χωρών μελών θα αμαυρωνόταν, θα υπήρχαν τεράστιες αρνητικές συνέπειες», διαβεβαίωσε.
Ταυτόχρονα πάντως ο Γιούνκερ τόνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει, πριν απ' όλα, να προσπαθήσει η ίδια για τη σωτηρία της. «Δεν θέλω να υποβαθμίσω τα προβλήματα που δημιούργησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Ο Γιούνκερ επέκρινε, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει, όσους επαναλαμβάνουν την άποψη περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ λέγοντας ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης αποκλείοντας ή αφήνοντας την Ελλάδα να αποτύχει, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα αίτια της κρίσης».
«Δεν θα έπρεπε να αναφέρουν αυτήν τη υπόθεση», της εξόδου της Ελλάδας, απλώς και μόνο για να εξυπηρετήσουν την εσωτερική πολιτική τους, πρόσθεσε.
Ο Γιούνκερ σχολίασε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι που όλοι τους διαβεβαιώνουν ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. «Η ευρωζώνη έφτασε σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν όλοι, με κάθε δυνατό μέσο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι οι εμπλεκόμενες δυνάμεις έχουν τη βούληση να δείξουν την αποφασιστικότητά τους», κατέληξε.
Αναμένατε κοινή δράση από EFSF και ΕΚΤ
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι χώρες που μοιράζονται το κοινό νόμισμα, το ταμείο διάσωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δράσουν σύντομα για να σώσουν το ευρώ, σύμφωνα με προδημοσίευση συνέντευξης.«Θα αποφασίσουμε τις προσεχείς ημέρες ποια μέτρα θα λάβουμε», φέρεται να δήλωσε ο Γιούνκερ. Ο Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί πως το EFSF και η EKT θα αγοράσουν ομόλογα της ισπανικής κυβέρνηση ούτως ώστε να ρίξουν τις αποδόσεις, μετά τη σχετική απόφαση της Συνόδου Κορυφής στα τέλη Ιουνίου που χάραξε το δρόμο για αγορές ομολόγων από το ταμείο διάσωσης.
«Δεν έχω αμφιβολία πως θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου», δήλωσε ο Γιούνκερ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Οι δηλώσεις του φαίνεται να είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της φημολογίας που θέλει τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταρτίζουν σχέδιο αγοράς ισπανικών και ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ και το EFSF.
«Οι χώρες του ευρώ έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα πως είμαστε ισχυρά αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης», φέρεται να είπε στην εφημερίδα.
«Ο κόσμος προβληματίζεται για το εάν η Ευρωζώνη θα υπάρχει ακόμη σε λίγους μήνες», είπε, σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr