Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής σήμερα, στην πλειονότητά τους στο Χαλέπι, καθώς οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες προέβαλαν σφοδρή αντίσταση στην τέταρτη ημέρα εφόδου των κυβερνητικών δυνάμεων οι οποίες πασχίζουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης, της άτυπης εμπορικής πρωτεύουσας και του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Συρίας, με 2,5 εκατ. κατοίκους.
Τουλάχιστον 40 αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν αντάρτες επιτέθηκαν και κατέλαβαν δύο αστυνομικά τμήματα στο Χαλέπι, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.
Κατά το Παρατηρητήριο, "εκατοντάδες αντάρτες επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα στις συνοικίες Σαλιχίν και στο Μπαμπ αλ Νάιραμπ και τουλάχιστον 40 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην διάρκεια των μαχών, που κράτησαν ώρες". Ο Αμπού Όμαρ αλ Χάλαμπι, ένας διοικητής δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) στο Χαλέπι, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως αντάρτες κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο ενός σημαντικού φυλακίου στη συνοικία Σαλιχίν, αιχμαλωτίζοντας έναν ταξίαρχο και συλλαμβάνοντας δεκάδες στρατιώτες.
"Μεταφέρουμε τώρα τη μάχη προς το κέντρο της πόλης", είπε. Νωρίτερα, ο Χάλαμπι είχε αναφέρει πως αντάρτες επιτέθηκαν σε γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, ενός στρατιωτικού νοσοκομείου κι ενός στρατοδικείου. Κατά τον ίδιο, 15 άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων, ανάμεσά τους ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός, αυτομόλησαν κι εντάχθηκαν στις τάξεις των ανταρτών κοντά στο στρατοδικείο. Ο Χάλαμπι εξάλλου υποστήριξε πως οι αντικαθεστωτικοί μαχητές ελέγχουν το 60% της πόλης.
"Οι δυνάμεις του καθεστώτος αποτελούνται από δειλούς. . . δεν προχωρούν στο πεδίο αλλά βομβαρδίζουν περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι με εκτοξευτήρες ρουκετών, βαρύ πυροβολικό και ελικόπτερα", είπε.
Σύμφωνα με έναν ακτιβιστή, τον Ουάλιντ Σαλαχεντίν, ο οποίος εδρεύει στη συνοικία Σαλαχίγια, η κατάσταση από ανθρωπιστικής πλευράς έχει επιδεινωθεί και τα τρόφιμα εξαντλούνται, ενώ "μόνο τρεις φούρνοι έχουν απομείνει για να εξυπηρετούν επτά συνοικίες όπου εξακολουθούν να βρίσκονται άνθρωποι που δεν διέφυγαν". Καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης δεν είναι πλέον διαθέσιμα στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.
Σύμφωνα με τον Σαλαχεντίν, οι βομβαρδισμοί πλήττουν και ασθενοφόρα.
Στην Δαμασκό στο μεταξύ, ο ακτιβιστής Χάιταμ αλ Αμπντάλα ανέφερε ότι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν διάφορες περιοχές το ξημέρωμα περιλαμβανομένου ενός καταυλισμού προσφύγων στην Γιαρμούκ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της σύγκρουσης στη Συρία έχει υπερβεί τα 17.000.
Εντωμεταξύ, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, προειδοποίησε ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία έχει αρχίσει να ομοιάζει με εκείνη στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
"Η Συρία ολισθαίνει σε μιας μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική τραγωδία η οποία μας ξαναφέρνει τις φρικτές αναμνήσεις της πρώην Γιουγκοσλαβίας".
Η Γκεοργκίεβα κάλεσε τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες "να λυπηθούν τους πολίτες που δεν συμμετέχουν σε μάχες, ειδικά τις γυναίκες και τα παιδιά", να εφαρμόζουν εκεχειρίες για ανθρωπιστικούς λόγους και να σταματήσουν να στοχοθετούν ιατρικές εγκαταστάσεις, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενοφόρα.
Στο μεταξύ, στο Κάιρο, ο Χάιταμ αλ Μάλεχ είπε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι "μου ανατέθηκε να σχηματίσω μια μεταβατική κυβέρνηση (. . .) και να αρχίσω διαβουλεύσεις" με τις δυνάμεις της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης αλλά και αυτής εντός της χώρας.
Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι στη Ντέιρ αλ Ζορ σκοτώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι τον Ιούλιο, στην πλειονότητά τους άμαχοι, εν μέσω της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων του στρατού, ελεύθεροι σκοπευτές του οποίου φέρονται να "σκότωσαν γυναίκες και παιδιά". Από το 1,6 εκατ. κατοίκους της επαρχίας, οι 500.000 έχουν προσφύγει σε άλλες περιοχές της Συρίας, λόγω των συγκρούσεων και των βομβαρδισμών που διαρκούν πάνω από ένα μήνα.
Στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μελίσα Φλέμινγκ είπε ότι χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν "παγιδευμένοι" στο Χαλέπι, ενώ οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει "χιλιάδες κατατρομοκρατημένους κατοίκους να καταφύγουν σε σχολεία, τεμένη και δημόσια κτίρια" και χιλιάδες ακόμα να εγκαταλείψουν την πόλη. Σύμφωνα με όσα είχε πει την Κυριακή η Βάλερι Έϊμος του ΟΗΕ, πάνω από 200.000 κάτοικοι της πόλης την εγκατέλειψαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η Έϊμος είχε επικαλεστεί εκτιμήσεις της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου.
Συνολικά η Αρμοστεία έχει καταγράψει πάνω από 129.000 Σύρους πρόσφυγες στο Ιράκ (12.000), στον Λίβανο και στην Ιορδανία (από 30.000), και στην Τουρκία (44.000). Ο αριθμός των Σύρων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα όμως εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος, με 150.000 να βρίσκονται μόνο στην Ιορδανία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ