Η επιτάχυνση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και η επανέναρξη τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητόδρομων ώστε να δημιουργηθούν 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας άμεσα, είναι οι δυο βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, οι ιδιωτικοποιήσεις και η προσέλκυση νέων επενδύσεων αποτελούν τους βασικούς στρατηγικούς στόχους για την οικονομική ανάταξη της χώρας. Με ανακοίνωσή της η Κομισιόν χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες κι υπογραμμίζει πως η προώθηση αυτών των προτεραιοτήτων θα συμβάλλει ουσιαστικά στις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τις δέκα βασικές πολιτικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα δράσης επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τις προτεραιότητες που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα αλλά και τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.
«Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «θα πολιτευτώ σαν να είναι η τελευταία μου θητεία, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Χαρίζω ευχαρίστως τις επόμενες εκλογές σε όποιον θέλει να τις κερδίσει.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε για άμεση δράση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης των μεγάλων τεσσάρων έργων και απώλεια κονδυλίων για το ΚΠΣ.
Επίσης στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, ως προτεραιότητα έθεσε την επιτάχυνση παρεμβάσεων στον ΟΣΕ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα ΚΤΕΛ.
Προανήγγειλε εταιρείες ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση ακινήτων, αλλαγές στον επενδυτικό νόμο και αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, δραστικές αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις και νέο φορέα αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων.
Οι δέκα προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι εξής:
1. Μεγάλα οδικά έργα. Εκτός από τον Μωρέα οι υπόλοιποι τέσσερις μεγάλοι άξονες (Αιγαίου, Κεντρικής Ελλάδος, Ολυμπία Οδός και Ιόνια οδσός) αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα τα οποία επιδεινώθηκαν λόγω της απουσίας ρευστότητας. Έγινε λόγος «για ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων ούτως ώστε να μείνουν τα έργα ζωντανά, να μην καταρρεύσουν».
Η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με επικεφαλής, εκ μέρους του δημοσίου, τον κ. Ευθύμιο Βιδάλη, επισημάνθηκε ως ακανθώδης και δύσκολη, ενώ έγινε και λόγος για ρήτρες που ενδέχεται να καταπέσουν. Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία-πλαίσιο έως τις 30 Σεπτεμβρίου και έγκριση από τη Βουλή έως το τέλος του έτους.
2. ΕΣΠΑ. Η έλλειψη ανακεφαλαιοποίησης προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα και επιχειρείται επιτάχυνση μέσω απλοποίησης διαδικασιών και αναθεώρησης του προγράμματος ώστε να δοθούν περισσότερα κονδύλια στην επιχειρηματικότητα και σε δράσεις κατά της ανεργίας αλλά και σε επιτάχυνση των 181 έργων προτεραιότητας.
Ο υπουργός έκανε λόγο για σοβαρό κίνδυνο απώλειας κονδυλίων στα ημιτελή έργα της προηγουμένης περιόδου (ΚΠΣ 2000-2006). Είπε, ωστόσο ότι ο αρχικός κίνδυνος απώλειας ήταν της τάξης των 3 δισ. ευρώ, και πλέον έχει περιοριστεί δραστικότατα. Έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση για το επόμενο ΕΣΠΑ.
3. Ιδιωτικοποίηση ΤΡΕΝΟΣΕ και Rosco. Ο υπουργός επανέλαβε ότι η αποκρατικοποίηση θα γίνει με φροντίδα για τους φορολογούμενους αλλά και μέριμνα για τους εργαζομένους, Ανέφερε ότι πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για θέματα κρατικών ενισχύσεων. Για τη Rosco ειδικότερα ανέφερε ότι εξετάζονται πιθανές συνέργειες προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση, με στόχο να γίνει όχ μία άγονη προσπάθεια αλλά η προώθηση του ζητήματος., Ανέφερε επίσης ότι είναι προτεραιότητα το δίκτυο Πάτρα-Αθήνα-Θεσαλονίκη αλλά και η διασύνδεσή του με τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
4. Νέος επενδυτικός νόμος. Προανήγγειλε αναθεώρηση του ισχύοντος επενδυτικού νόμου καθώς τα φορολογικά κίνητρα στα οποία εν πολλοίς βασίζεται δεν μπορούν να λειτουργήσουν υπό συνθήκες ύφεσης. Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο η πρωτοβουλία Invest In Greece αναβαθμίζεται σε Πύλη Yποδοχής και Aδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων και εν συνεχεία οι αιτήσεις θα διαβιβάζονται σε ειδική υπηρεσία που θα συσταθεί για τη διεκπεραίωση τους.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο αυτό θα αφορά μόνο τις εταιρείες που θα κάνουν αίτηση για υπαγωγή στο καθεστώς του fast track και όχι στις μικρότερες εταιρείες που θα πρέπει να περιμένουν έως το 2016 για απλούστερη διαδικασία αδειοδότησης.
Επίσης με νομοσχέδιο θα διευρυνθεί η χρήση των εταιρειών ειδικού σκοπού (spv) που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου. Η αρχή θα γίνει με το παραλιακό μέτωπο (Φαλήρου-Σουνίου) με ανεξάρτητη όμως προώθηση της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού.
5. Εθνική στρατηγική εξαγωγών μέσω ηλεκτρονικών τελωνείων και άλλων παρεμβάσεων για μικρότερο διοικητικό βάρος, νέα εθνική στρατηγική που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο και συνεργασία με ομάδα της task force για την καλύτερη προώθηση προϊόντος στις αναδυόμενες αγορές.
6. Επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο υπουργός επανέλαβε τις δεσμεύσεις για απελευθέρωση τεχνικών επαγγελμάτων (υδραυλικών, ψυκτικών, ηλεκτρολόγων κλπ) με μια σειρά από προεδρικά διατάγματα αλλά και για την αυτοαπογραφή των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ που θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους.
7. Ενίσχυση ανταγωνισμού με υιοθέτηση όλων των εισηγήσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, απλοποίηση του αγορανομικού κώδικα και χρήση του ειδικού εργαλείου του ΟΟΣΑ για τον έλεγχο των τιμών
8. Δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες. Μείωση κατά 80% των 3.200 αρχών σήμερα που μπορούν να αναθέτουν συμβάσεις του δημοσίου.
9. Περιφερειακά αεροδρόμια. Σχετική εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ θα κατατεθεί εντός δύο εβδομάδων και σε τέσσερις μήνες αναμένεται σχέδιο νόμου.
10. ΚΤΕΛ. Προωθείται νέα τεχνική μελέτη με στόχο ένα σχέδιο νόμου έως το Μάρτιο του 2013 που θα προβλέπει την απελευθέρωση της αγοράς νωρίτερα από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, δηλαδή στο τέλος του 2015 και όχι στο τέλος του 2019.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Οι δέκα προτεραιότητες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, αποτελούν ένα σαφές μήνυμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει την τόσο αναγκαία αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή.
Η προώθηση αυτών των προτεραιοτήτων θα συμβάλλει ουσιαστικά στις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, και οι οποίες θεωρούνται αναγκαίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Απομένει, επομένως, η οριστική υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της χώρας που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις, εναρμονισμένες και με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στους κανόνες της Ενιαίας Αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα θα παρέχει τη στήριξή της όπου αυτό θεωρηθεί χρήσιμο.
Αναμένουμε τώρα την αποφασιστική εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων της Ελλάδας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, με πλήρη σεβασμό στο κοινοτικό δίκαιο και ειδικότερα με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας στο ενδεχόμενο να εκδώσει η Ελλάδα έντοκα γραμμάτια για την αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει στις 20 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αντουάν Κολομπανί δήλωσε σήμερα ότι η Επιτροπή δεν είναι σε γνώση παρόμοιων ανακοινώσεων από την πλευρά της Ελλάδας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε, για ακόμη μια φορά, ότι η Επιτροπή είναι πεπεισμένη πως όλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τον Αύγουστο θα καλυφθούν πλήρως.