Quantcast
Channel: Αθήνα 9.84
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Βρετανικό μπλόκο στον άξονα

$
0
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη από τις 27 χώρες για αλλαγή της συνθήκης της στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνει τις 17 χώρες της Ευρωζώνης καθώς και όσες άλλες θελήσουν να ενταχθούν, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν η στάση της Βρετανίας. Η Α. Μέρκελ έκανε λόγο για «καλό αποτέλεσμα», αντιθέτως ο Ν. Κάμερον είπε ότι ήταν προτιμότερο να μείνει εκτός συμφωνίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, υποστήριξε σήμερα ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στην ευρωζώνη κατέληξε σε «καλό αποτέλεσμα» που θα επιτρέψει στο ευρώ να ανακτήσει την αξιοπιστία του.

«Καταλήξαμε, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, σε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε στους δημοσιογράφους η Μέρκελ μετά τη λήξη των συνομιλιών. «Θα οικοδομήσουμε μια δημοσιονομική ένωση για το ευρώ που θα είναι ταυτόχρονα και μια ένωση σταθερότητας» πρόσθεσε.

«Ανέκαθεν έλεγα ότι χρειαζόταν οι 17 χώρες της ευρωζώνης να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους και πιστεύω ότι με τις σημερινές αποφάσεις το ευρώ μπορεί και θα καταφέρει (να την ανακτήσει)», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δικαιολόγησε σήμερα την άρνησή του να δεχτεί μια αλλαγή στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν δεν μπορεί να έχει κανείς μια ασπίδα προστασίας εντός της συνθήκης, είναι προτιμότερο να μείνει απ' έξω», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το κλείσιμο της πρώτης ημέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.


Μετά από δέκα και πλέον ώρες συνομιλιών, οι ηγεσίες κατάφεραν να συμφωνήσουν στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του ESM.

Το νέο δημοσιονομικό «Σύμφωνο» που βρίσκεται υπό επεξεργασία, προβλέπει-σύμφωνα με πληροφορίες-σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Κάνει λόγο για ετήσιο έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ από 3% τώρα, ενώ οι κυρώσεις για παραβάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία και όχι ομοφωνία.

Προβλέπεται επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης  τον Ιούλιο του 2012, με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ και δυνατότητα λειτουργίας ως τράπεζα, ενώ για ένα χρόνο θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF, μέχρι τα μέσα του 2013. Οι κυρώσεις για παραβάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέρει το προσχέδιο, «είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα της ΕΕ και τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο». Αυτά λέει το προσχέδιο, το οποίο πάντως μπορεί να είναι συγκερασμός απόψεων, ωστόσο οι αντιδράσεις είναι έντονες για επιμέρους ζητήματα και κάθε άλλα παρά για συμφωνία πρέπει να μιλάμε.

Η Ελλάδα, αλλά και αρκετά άλλα κράτη, επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί Ευρωζώνη «δύο ταχυτήτων». Χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και στρατηγικές ανάκαμψης σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι. Η σταθερότητα του ευρώ απαιτεί στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Δριμεία κριτική στην αποτυχία των Ευρωπαίων πολιτικών να δώσουν αξιόπιστη απάντηση στο πρόβλημα της Ελλάδας, γεγονός που, όπως επισημαίνει, βύθισε ακόμη περισσότερο τη χώρα στην κρίση χρέους, ασκεί ο πρώην διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας Κουρτ Μπάγιερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ". Όπως είπε, το λάθος της ΕΕ ήταν ότι δεν βοήθησε από την αρχή την Ελλάδα, δηλαδή πριν δύο χρόνια, και αυτό λόγω των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, που είχε κατά νου τα πολιτικά οφέλη για το κόμμα της.

Στο τραπεζικό σκέλος κι ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει επαφές με τραπεζίτες για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, τη συνέχιση των έκτακτων μέτρων στήριξης της ΕΚΤ προς τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο προειδοποίησε για την ενίσχυση της αβεβαιότητας στις αγορές.  

Στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών όπως ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Συνολικά οι κεφαλαιακές ανάγκες ξεπερνούν τα 114 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πρέπει να έχουν καλυφθεί με αυξήσεις κεφαλαίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2012.

Την ίδια ώρα, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας της ΤτΕ, συνεχίστηκε τον Οκτώβριο με άλλα 9,7 δις ευρώ και από την αρχή του χρόνου ανήλθε στα 36,25 δισ. Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω ακριβώς του αποκλεισμού τους από τις αγορές κεφαλαίων. 

Τέλος, οι ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ενίσχυση των πόρων του. 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Trending Articles