Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών. Γνωστοποίησε δε ότι η ψήφιση των μέτρων θα πάει για μετά το Eurogroup, προσθέτοντας ότι η δόση με τα έως σήμερα δεδομένα θα εκταμιευθεί στα μέσα Νοεμβρίου. «Οι διαπραγματεύσεις είναι σε καλό δρόμο, είναι ωστόσο χρονοβόρες λόγω του όγκου θεμάτων» σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας.
«Μάλλον πάμε για έκτακτο Eurogroup», στο οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις, με βάση την έκθεση της τρόικας, για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι «δύσκολα θα κλείσουμε το σύνολο του πακέτου έως τη Σύνοδο Κορυφής» στις 18 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν πάνε έως τώρα άσχημα οι διαπραγματεύσεις, όμως υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα. Θα είμαστε κοντά σε συμφωνία για τα διαρθρωτικά και τα δημοσιονομικά, παραμένουν, όμως παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους».
Αύριο στις 10 το πρωί θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων της τρόικα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, για το ακανθώδες θέμα των εργασιακών. «Τα όρια της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί, υποστηρίζουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ και προσθέτουν ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη και να μην επιτρέψουν την εργασιακή ζούγκλα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα ζητήσει να υπάρξει αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές, αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από τα 12 στα 24 ευρω, έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων με μειωμένες τιμές και περικοπές στις παροχές του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στις λειτουργικές δαπάνες του οργανισμού.
Σημεία τριβής κατά τις χθεσινές επαφές η μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης αλλά και του χρόνου προειδοποίησης του εργαζόμενου, η κατάργηση τριετιών και μισθολογικών ωριμάνσεων.
Το κείμενο που έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση περιλαμβάνει αναδρομική μείωση των αποζημιώσεων. Για τον κατώτατο μισθό προβλέπεται η δημιουργία νέου μηχανισμού μέσω του οποίου θα καταργηθούν τριετίες επιδόματα και μισθολογικές ωριμάνσεις. Σχετικά με το χρόνο εργασίας ζητείται αύξηση της εβδομαδιαίας εργασίας σε έξι ημέρες και αυξομείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης αρκεί να μην ξεπερνούν τις 40 ώρες εβδομαδιαίως.