«Ανοίξτε τα κινητά σας. Θα δείτε ότι η Ισπανία κάνει αίτημα για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που διεκδικούμε εμείς, τα διεκδικούν και άλλοι. Χρειαζόμαστε γρήγορα τη δόση αλλιώς θα πεθάνουμε από ασφυξία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, δίνοντας το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε λίγη ώρα, στη συνάντηση τους, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να αποφασίσουν με φόντο την πλήρη ασυμφωνία για τα εργασιακά.Σήμερα υπήρξε νέα εμπλοκή στην συνάντηση του Γ. Βρούτση με την τρόικα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν διαφωνώντας και με τους συναδέλφους του αποχώρησε και γνωστοποίησε ότι θα ενημερώσει το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, παρουσιάστηκε εμπλοκή, εξαιτίας των διαμετρικά αντίθετων απόψεων που διατυπώνονται κυρίως στο θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων ανά τριετία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά εμμένει στη διατήρηση των τριετιών. Η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπεί ο κ. Πολ Τόμσεν, είναι κάθετα αντίθετη προς τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας, ενώ διαλλακτικότερη στάση κρατούν οι κύριοι Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Κλάουζ Μαζούτ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η τελική συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των νέων επώδυνων μέτρων, μετατίθεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18-19 Οκτωβρίου.
Ο Αν. Σαμάρας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η δόση θα δοθεί, ενώ και ο Γ. Στουρνάρας εκτιμά ότι έως τα μέσα Νοεμβρίου τα 31,5 δισ. θα βρίσκονται στην Αθήνα. Στο Μαξίμου πάντως καταγράφεται θετικό κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής και το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί σε μια θετική δήλωση από τους εταίρους μας.