Ειδικότερα, οι ελεγκτές θα διαπιστώσουν αν τηρούνται τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
α) εάν έχει ορισθεί προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία,
β) εάν τηρείται πλήρως λειτουργικό Μητρώο Δεσμεύσεων,
γ) θα διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους δημιουργούν απλήρωτες υποχρεώσεις.
Να σημειωθεί ότι το δημόσιο χρωστά συνολικά προς ιδιώτες το αστρονομικό ποσό των 7,9 δισ. ευρώ, με το σχετικό ποσό να έχει αυξηθεί από την αρχή του έτους κατά 2 δισ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι παρά τις εντολές που με εγκυκλίους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν δοθεί στους φορείς του δημοσίου για συγκράτηση των δαπανών τους, αυτοί αναλαμβάνουν συνεχώς νέες υποχρεώσεις χωρίς όμως να διαθέτουν τους πόρους για την ικανοποίησή τους. Επίσης η μη εκταμίευση ποσών για την πληρωμή οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα είναι και ένας τρόπος που εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου να εμφανίζεται ότι συγκρατεί τις δαπάνες του δημοσίου.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς ιδιώτες ξεπερνούν τα 4,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο 1,3 δισ. χρωστάει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Τα νοσοκομεία οφείλουν 1,7 δισ. ευρώ, οι ΔΕΚΟ 3,2 δισ. ευρώ, τα υπουργεία 910 εκατομμύρια ευρώ και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 735 εκατομμύρια ευρώ.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι φέτος το δημόσιο θα εξοφλήσει 3,5 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του και άλλα 3,5 δισ. ευρώ το 2013. Τα ποσά αυτά θα εξευρεθούν από τις δόσεις του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από τους δανειστές της (ΕΕ, ΔΝΤ).
Οι φορείς του δημοσίου που θα ελεγχθούν είναι: υπουργεία Παιδείας και Άμυνας, Νοσοκομεία Ρίου, Ηρακλείου, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης Αχέπα, Λάρισας, Θεαγένειο, Παπανικολάου, Χανίων «Αγιος Γεώργιος», Ηρακλείου Βενιζέλειο, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, Δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Ηρακλείου, Κατερίνης, Ιωαννίνων, Πέλλας, Αιγιαλείας, Τρικαίων, Καλαμπάκας, Καλαμάτας, Πατρέων, Σερρών, Κορδελιού, Δίου, Βόλου, Πυλαίας, Τανάγρας, Δυτικής Αχαϊας, Βέροιας, Παύλου Μελά, Χαλκιδαίων, Ελασσόνας, Νεάπολης- Συκαιών, Πολύγυρου, Νεστορίου, Ερύμανθου, Αλιάρτου, Εορδαίας, Μόλου-Αγίου Κωνσταντίνου, Μεσσήνης, Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας.
ΠΗΓΗ: Capital.gr