Quantcast
Channel: Αθήνα 9.84
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Κρούουν τον κώδωνα οι πρυτάνεις

$
0
0

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι πρυτάνεις που συνεδρίασαν το Σάββατο στο Λαύριο εκτάκτως, προκειμένου να συζητήσουν τα πολλά και επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τα ιδρύματα.

Στο ομόφωνο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις ζητούν να καθορισθεί αμέσως συνάντηση του συντονιστικού τους οργάνου με τον υπουργό Παιδείας προκειμένου να αναζητήσουν λύσεις για τα προβλήματά τους. Οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν «δραματικές» τις συνθήκες λειτουργίας των Πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για «πλήρη κατάλυση της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος».

Ιδιαίτερα συζητήθηκε το ενδεχόμενο να περάσει η διαχείριση της κτιριακής περιουσίας των Πανεπιστημίων στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Συγκεκριμένα γι΄αυτό το θέμα, που ήταν και μία από τις αφορμές για την σύγκληση της έκτακτης συνόδου, οι πρυτάνεις σημειώνουν: «Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη μεταβίβαση της πανεπιστημιακής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ (προσθήκη στο άρθρο 5Α του ν3986/11) και την αφαίρεση της διαχείρισης και αξιοποίησης της (αντικατάσταση του άρθρου 27, §25α, του ν1892/90), ουσιαστικά δημεύει τις υποδομές και την περιουσία των Πανεπιστημίων, χάριν κάλυψης του δημοσίου χρέους. Απαιτείται να εξαιρεθεί από το εν λόγω νομοσχέδιο η πάσης φύσεως πανεπιστημιακή περιουσία καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 109 του Συντάγματος».

Οι Πρυτανικές Αρχές τονίζουν ακόμη στο ψήφισμά τους ότι «διοικούν πλέον τα Πανεπιστήμια υπό τη Δαμόκλειο σπάθη της παράβασης καθήκοντος και την προσεπίκληση του Εισαγγελέα κατ' εντολή των Αρχών. Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται οι εκλογικές διαδικασίες αναδεικνύουν τα προβλήματα του ν.4009/11-4076/12 και επιβάλλουν την κατάδειξη τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων των ν.4009/11 και 4076/12 υποβάλλεται μετά από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Πανεπιστημίων και συνοδεύεται με αίτηση ακύρωσης αναφορικά με τις εκλογικές διαδικασίες της ταξινομικής, επιστολικής/ηλεκτρονικής ψήφου και άλλων που στερούνται φερεγγυότητας ως προς την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Με αυτά τα δεδομένα, με Συμβούλια εκλεγμένα ή διορισμένα, τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους».

Ιδιαίτερες αναφορές γίνονται στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν τα Πανεπιστήμια τονίζοντας ότι :

«Η ανυπέρβλητη οικονομική δυσπραγία μέσω της δραματικής συρρίκνωσης της ετήσιας δημόσιας επιχορήγησης καθώς και της απαγόρευσης της ρευστοποίησης και χρήσης των αποθεματικών (που παρέμειναν μετά το αυθαίρετο κούρεμα των ομολόγων), για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απειλεί τη βιωσιμότητα των Πανεπιστημίων».

Όμως συζήτηση έγινε και για την αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» που προωθεί το υπουργείο με συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων. « Σχετικά με το σχέδιο "Αθηνά", » τονίζουν , «απαιτείται η άμεση αλλαγή του προταθέντος χρονοδιαγράμματος των 40 ημερών. Δεν νοείται υλοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας, απουσία ενός οργανωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου διαλόγου, χωρίς τη συμμετοχή της Συνόδου και χωρίς να ληφθούν υπόψη ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και εθνικά κριτήρια, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να επιμερισθούν περιφερειακά».

Επίσης, οι πρυτάνεις αναφέρθηκαν και στην εξοντωτική, όπως λένε μείωση των μισθών όλων των εργαζομένων στα Ιδρύματα, την εργασιακή ανασφάλεια και την ανυπαρξία διορισμών εκλεγμένων μελών τους. Κρούουν και τον κώδικα του κινδύνου για τον περιορισμό της φοιτητικής μέριμνας, που, όπως λένε, «οδηγεί σε ουσιαστική κατάργησή της, σε μια εποχή που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για τις ελληνικές οικογένειες».

Τέλος, τα Πανεπιστήμια καλούν σε ενότητα και κοινή δράση όλες τις πανεπιστημιακές δυνάμεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στην κρίση που τα απορυθμίζει και τα οδηγεί στην ουσιαστική διάλυσή τους. Ακόμη, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ,(ΑΠΘ) που , όπως τονίζουν, «δοκιμάζεται από την οικονομική και θεσμική εξόντωση και βρίσκεται υπό συνεχείς ενέργειες της Πολιτείας για τη διερεύνηση της διαχείρισής του. Η συστηματική επίθεση κατά του ΑΠΘ βάλλει κατά του δημόσιου πανεπιστημίου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Trending Articles