Αποφασισμένος να προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων έως την ερχόμενη Τετάρτη είναι ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας ωστόσο μέχρι τελευταία στιγμή να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της ΔΗΜΑΡ η οποία εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της επί των εργασιακών. «Κάνει πολύ σοβαρό πολιτικό λάθος η κυβέρνηση αν δεν αξιοποιήσει στις διαπραγματεύσεις τη δυναμική της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά», τόνισε στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Σάκης Παπαθανασίου, καλώντας τον κ. Σαμαρά να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση και για τα εργασιακά, όπως επιδιώκει και για τα άλλα μέτωπα.
Αμετακίνητος στις αρχικές του θέσεις για τα εργασιακά είναι ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Φώτη Κουβέλη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ. Με τον κ. Κουβέλη, επικοινώνησε τηλεφωνικά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία. Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον υπουργό επικράτειας Δημήτρη Σταμάτη μεταφέροντας του, συμβιβαστική πρόταση βάσει της οποίας θα θεσμοθετείται ρύθμιση που θα επιτρέπει την επέκταση των βασικών επιδομάτων που περιλαμβάνονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και σε όσους υπογράφουν ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.
Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο πιέζει ώστε όλα να κλείσουν εντός της ημέρας, αφού στην ομάδα εργασίας του Εurogroup σήμερα, οι εταίροι θα πρέπει να ενημερωθούν πως το πακέτο οριστικοποιήθηκε. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τρόικα φέρεται να μην συζητά περαιτέρω βελτιώσεις σε αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί για τις αποζημιώσεις απόλυσης και τον βασικό μισθό.
H τρόικα, σημείωναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, θα αναφέρει ότι υπάρχει «διαφωνία» έστω και για ένα σημείο, με ορατό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης.
Με τη μορφή πολυνομοσχεδίου και έως τις 12 Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί το πακέτο μέτρων, όπως δήλωσε, ο Υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα έχουν σχεδόν κλείσει και πως έως τότε θα έχει ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός.
Ανέφερε επίσης πως μετά από ολονύκτια διαβούλευση η τρόικα υποχώρησε σε δύο βασικά ζητήματα για τα εργασιακά, στις αποζημιώσεις και στο χρόνο προειδοποίησης για απόλυση και -όπως χαρακτηριστικά είπε- η διαφορά είναι «περί όνου σκιάς».
Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία για το ελληνικό πακέτο και για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται σχετικά με τις πολιτικές που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης, τονίζει σε ανακοίνωση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αναφέρει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν ώστε να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο.
«Οι μνημονιακές κυβερνήσεις, παρέλαβαν κράτος και θα παραδώσουν μία αποικία χρέους», τόνισε από τη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την επιστολή από τη Γερμανία, με την οποία εζητείτο η υπαγωγή του ΦΠΑ στον ειδικό λογαριασμό για το δημόσιο χρέος.
Επίθεση σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξαπέλυσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με αφορμή το non paper για τον φερόμενο δεσμευμένο λογαριασμό. «Απορούμε για την όψιμη διαπίστωση του κ. Βενιζέλου ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει προτεκτοράτο αλλά και για τις υποκριτικές διαμαρτυρίες των κυρίων Σαμαρά και Κουβέλη, όταν είναι γνωστό ότι αυτό έχει συντελεστεί με την ψήφο τους και την αποδοχή του δεύτερου μνημονίου», ανέφεραν.
Την ουσιαστική κατάργηση της εθνικής σύμβασης εργασίας προωθεί η τρόικα, σύμφωνα με τα συνδικάτα. Με απεργιακό τελεσίγραφο απάντησε η ΓΣΕΕ στη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά.
Όπως επισημαίνει η συνομοσπονδία η απαίτηση της τρόικα για την κατάργηση της καθολικής ισχύος εθνικής σύμβασης και του επιδόματος γάμου, ξεπερνά κάθε ορίου θράσους και αυθαιρεσίας και προειδοποιεί ότι, θα υπάρξει θύελλα εργατικών και κοινωνικών αντιδράσεων.