Στη γοητεία του Χόλιγουντ υποκλίνεται σήμερα ο διεθνής Τύπος. Ωστόσο, ανάμεσα στα οικονομικά και γεωπολιτικά πρωτοσέλιδα κυριαρχεί η ναυτική τραγωδία στις ακτές της Τοσκάνης.
Financial Times: «Οι δανειστές της Ελλάδος ψάχνουν τέλος στο αδιέξοδο»
The Guardian: «Δώστε στην βασίλισσα νέα θαλαμηγό για το ιωβηλαίο, λέει η κυβέρνηση»
The Independent: «Ο Κλεγκ θέλει ο προϋπολογισμός να στοχεύσει τους πλουσίους»
Hurriyet: «Ασφαλής τάφος Ντεκτάς προς αποφυγή της τύχης του αιωνίου αντιπάλου του»
Today's Zaman: «Οι επιθέσεις του Μαλίκι κατά Τουρκίας υποσκάπτουν την ίδια του την νομιμότητα»
Pravda: «Ορτέγκα και Τσάβεζ σφυρηλατούν το μέλλον της Λατινικής
Αμερικής»
Haaretz: «Υλικά κατασκευής βομβών βρέθηκαν σε Ταϊλάνδη μέρες μετά την προειδοποίηση Ισραήλ για επικείμενη επίθεση»
Jerusalem Post: «ΥΠΕΞ Ισραήλ: Το Ιράν αποπειράται προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής του Κόλπου»
Πέραν των πρώτων τίτλων ο διεθνής Τύπος και πάλι υπέκυψε στην γοητεία του Χόλιγουντ, αφιερώνοντας εκτενή ρεπορτάζ και φωτογραφική κάλυψη στην τελετή απονομής των βραβείων "Χρυσές Σφαίρες" και την επιτυζία της ταινιας "Ο Καλλιτέχνης". Αναμφισβήτητα το κινηματογραφικό «γκλάμουρ» χρησιμοποιείται σαν ανακουφιστικό για να αμβλύνει τις οδυνηρές ειδήσεις που περιβάλουν την κοινή γνώμη.
Ανάμεσα στα όσα οικονομικά και γεωπολιτικά επιλέγουν σαν τίτλους, ένα από τα κύρια θέματα που απασχολεί τα παγκόσμια ΜΜΕ είναι η ναυτική τραγωδία που συγκλονίζει την Ιταλία. Αν και ο παγκόσμιος Τύπος έσπευσε να παρομοιάσει το γεγονός με την ναυτική τραγωδία του ιτανικού, η τραγωδία του «Costa Concordia» μάλλον παραπέμπει υθέως στο ναυάγιο του ΣΑΜΙΝΑ. Όπως και σε εκείνη την περίπτωση, έτσι και στο ναυάγιο του «Costa Concordia» ένα έμφορτο επιβατηγό, κατευθύνθηκε, με αμέλεια του καπετάνιου, όπως καταγγέλει η πλοιοκτητική εταιρία, πλησίον της ακτής με αποτέλεσμα να χτυπήσει ύφαλο, να πάρει κλήση και να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.
Ο καπετάνιος Francesco Schettino κατηγορείται μεταξύ άλλων για αμέλεια και εγκατάλειψη, καθώς οι νεκροί ανέρχονται επίσημα πλέον σε έξι και άλλα 16 άτομα παραμένουν αγνοούμενα. Αυτό που προκύπτει είναι ότι τα σχέδια διάσωσης δεν εφαρμόστηκαν και δεν προέβλεπαν για την απότομη μεταβολή κλίσης του πλοίου, ενώ τα σωστικά μέσα δεν επαρκούσαν και οι επιβάτες, αλλά και το πλήρωμα δεν ήσαν ενήμεροι με αυτά. Το τραγικό περιστατικό, έρχεται για άλλη μια φορά να καταδείξει την ελαφρότητα με την οποία οι εταιρίες που διαχειρίζονται τα κρουαζερόπλοια επιμελούνται τα της ασφάλειας των πελατών τους, αλλά κυρίως την επιλογή και την εκπαίδευση του προσωπικού.
Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, που επικρατούν οι προσπάθειες για περαιτέρω συμπίεση των μισθολογικών κοστολογίων, δεν αναμένεται να βελτιωθούν οι προοπτικές για πρόσληψη περισσότερου εξειδικευμένου ή
καταλληλότερου προσωπικού. Αυτό όμως που η τργωδία του «Costa Concordia» τώρα, αλλά και του ΣΑΜΙΝΑ πριν κάμποσα χρόνια, καθιστά προφανές είναι ότι η υπευθυνότητα για τις ζωές και την ασφάλεια αυτών που ταξιδεύουν και μάλιστα πληρώνουν αδρά γι' αυτό δεν μπορεί να υποθηκεύεται στο βωμό μείωσης των λειτουργικών εξόδων και αυξησης του κέρδους.