Ομάδες περιφρούρησης στις γειτονιές «ώστε να μην κοπεί το ρεύμα στο σπίτι κανενός φτωχού και άνεργου», συγκροτεί η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σύμφωνα με ανακοίνωση, στην οποία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της με τις διακοπές ρεύματος στα άτομα με χαμηλό εισόδημα. Από το πρωί σε επτά γραφεία της ΔΕΗ βρίσκονται συνδικάτα και λαϊκές επιτροπές προσκείμενες στο ΠΑΜΕ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Συγκεκριμένα διαμαρτυρίες εκφράζονται στα γραφεία της ΔΕΗ Αθηνών (στην οδό Αγησιλάου), στα Καμίνια, στη Νέα Σμύρνη, στη Νέα Ιωνία, στο Χαϊδάρι, στο Κορωπί και στην Ελευσίνα.
Στο Ηράκλειο Κρήτης, σε αποκλεισμό των γραφείων της ΔΕΗ, στην περιοχή
Τσαλικάκι, προχώρησαν το πρωί πολίτες, που διαμαρτύρονται για την
πρόθεση της εταιρίας να εκδώσει σήμερα τις πρώτες 400 εντολές για
διακοπή παροχής ρεύματος, που αφορούν λογαριασμούς με απλήρωτο τέλος
ακινήτων.
Οι διαμαρτυρόμενοι καλούν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να
μην προχωρήσουν στη διακοπή παροχής ρεύματος , ενώ έδωσαν στη
δημοσιότητα και τον τηλεφωνικό αριθμό 6978393868, στον οποίο μπορεί να
καλεί κάποιος που διαπιστώνει ότι του κόβουν το ρεύμα, ενώ υπάρχουν
ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες περιπολούν για να εμποδίσουν τα
συνεργεία να διακόψουν οποιαδήποτε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Στα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Διανομής της ΔΕΗ έχουν φθάσει 40.000 εντολές για διακοπή της παροχής ρεύματος μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς παρήλθε η προθεσμία 80 ημερών που προβλέπει η ρύθμιση για το ειδικό τέλος. Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, 1.500.0000 λογαριασμοί έχουν λήξει.
Να αγνοήσουν τις εντολές και να μην προχωρήσουν σε διακοπή ρεύματος στους καταναλωτές που δεν πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων ζητεί η ΓΕΝΟΠ από τους τεχνικούς της Επιχείρησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, για 250.000 λογαριασμούς ρεύματος με ειδικό τέλος ακινήτων που δεν έχουν πληρωθεί και έχει παρέλθει η προθεσμία των 80 ημερών για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, έχουν ήδη εκδοθεί 20.000 εντολές διακοπών που θα αρχίσουν να εκτελούνται σήμερα με προτεραιότητα στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης των ακινήτων υπερβαίνει τις 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Η ΡΑΕ για το «χαράτσι»
Πρόβλημα στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει προκαλέσει το ειδικό τέλος ακινήτων, αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε επιστολή που κοινοποίησε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας τροποποίηση του σχετικού νόμου.
Ειδικότερα, στην επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό κ. Π. Οικονόμου ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκος αναφέρει ότι ο νόμος 4021/2011 με τον οποίο θεσπίστηκε το τέλος ακινήτων, προβλέπει πως δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος. Έτσι, οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν προμηθευτή αν δεν εξοφλήσουν το σύνολο του ειδικού τέλους, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, να προκύπτουν τα εξής προβλήματα:
- Υπάρχει πλήθος καταναλωτών που, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης με νέο προμηθευτή, η αλλαγή του προμηθευτή τους έχει «παγώσει», λόγω μη καταβολής του συνόλου του ΕΕΤΗΔΕ για το έτος 2011, ακόμα και αν οι καταναλωτές αυτοί δεν έχουν ακόμα λάβει το λογαριασμό που περιλαμβάνει την τελική δόση για το έτος 2011, ή δεν έχει ακόμα παρέλθει η ημερομηνία λήξης πληρωμής του λογαριασμού.
-Υπάρχουν προμηθευτές οι οποίοι, βάσει του ν. 4001/2011, επέλεξαν να μετατρέψουν τις υφιστάμενες άδειές τους σε άδειες εμπορίας (δηλαδή αποκλειστικά για εισαγωγές και εξαγωγές ηλεκτρισμού), και να μην συνεχίσουν τη δραστηριότητα προμήθειας τελικών καταναλωτών στη χώρα μας. Οι προμηθευτές αυτοί, ενώ κατά τα άλλα έχουν ακολουθήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες μεταφοράς των πελατών τους σε εναλλακτικούς προμηθευτές, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη μεταφορά αυτή, λόγω του τρόπου εφαρμογής του ΕΕΤΗΔΕ, κατά την ως άνω, λανθασμένη, ερμηνεία.
Η ΡΑΕ ζητά να καταστεί σαφές, με τροποποίηση της νομοθεσίας, ότι η απαγόρευση του δικαιώματος επιλογής νέου προμηθευτή αφορά τους καταναλωτές που δεν έχουν καταστεί ακόμη υπόχρεοι, ή έχουν εξοφλήσει οποιαδήποτε δόση του ΕΕΤΗΔΕ, αλλά μόνον όσους δεν έχουν εξοφλήσει το εν λόγω τέλος (δόση ή τελικό ποσό), μετά την παρέλευση της προθεσμίας πληρωμής από την τιμολόγηση του ΕΕΤΗΔΕ.