Quantcast
Channel: Αθήνα 9.84
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Αύριο η κρίσιμη ψηφοφορία

$
0
0

Στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, εισάγεται στις 12  με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα 13,5 διs. ευρώ, το οποίο κατατέθηκε χθες το απόγευμα και απαρτίζεται από ένα άρθρο 700 σελίδων. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση μαζί με το μεσοπρόθεσμο αύριο. Από το πρωί της Πέμπτης έως την Κυριακή θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του 2013, ο οποίος θα τεθεί σε ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής.Στο πακέτο μέτρων «αγκάθι» παραμένει το νέο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, που περιλαμβάνει την κατάργηση της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος, τη μείωση του χρόνου προαναγγελίας απόλυσης στο 4μηνο και τη θέσπιση πλαφόν 2.000 ευρώ ανά έτος στις αποζημιώσεις απόλυσης όσων έχουν προϋπηρεσία πάνω από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη. Από το πακέτο ξεχωρίζουν: η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη στα 67, οι κλιμακωτές μειώσεις 5 έως 15% στο άθροισμα των συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ, η κατάργηση των Δώρων σε όλα τα Ταμεία, η χορήγηση ΕΚΑΣ από το 65ο έτους ηλικίας.

Επίσης, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ απευθείας από τους ίδιους τους ασθενείς. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι ασθενείς θα δίνουν 1 ευρώ σε κάθε συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ και 25 ευρώ για τη νοσηλεία τους σε νοσοκομείο του ΕΣΥ.

Εν τω μεταξύ πριν το αναμενόμενο θρίλερ της αυριανής ψηφοφορίας, ένα άλλο θρίλερ εκτυλίχθηκε χθες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, λόγω της άρνησης του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη να υπογράψει το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα. Ο κ. Ρουπακιώτης έλεγε ότι δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε κάτι το οποίο αργότερα ενδεχομένως θα καταψήφιζε στην Βουλή το κόμμα που τον στηρίζει.

Μετά από προσωπική παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη αλλά και έναν κύκλο τηλεφωνημάτων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ο υπ. Δικαιοσύνης δέχθηκε να βάλει την υπογραφή του. Πληροφορίες έφεραν και τον υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, επίσης προταθέντα από την ΔΗΜΑΡ, να μην είναι διατεθειμένος να βάλει την υπογραφή του, κάτι το οποίο διαψεύσθηκε στη συνέχεια.

Το θρίλερ πάντως συνεχίζεται για το ποιοί βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων θα καταψηφίσουν το πακέτο μέτρων.

Να ψηφίσουν οι βουλευτές του κόμματος «παρών» στο πολυνομοσχέδιο για τα νέα μέτρα και «Ναι» στον προϋπολογισμό, εισηγήθηκε ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία συνεδρίαζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε από 77 μέλη της ΚΕ, ενώ κατα τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης διατυπώθηκε πρόταση για θετική ψήφο και στις δύο ψηφοφορίες, η οποία έλαβε 26 ψήφους, ενώ 6 μέλη της ΚΕ ψήφισαν λευκό. Συνολικά ψήφισαν 109 μέλη.

Ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές εξ αρχής ότι η θέση της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά παραμένει αμετακίνητη και τόνισε ότι «δεν θα υπονομεύσουμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ με ερασιτεχνισμούς και καλλιέργεια φρούδων ελπίδων», ενώ αντέκρουσε την άποψη η οποία θεωρεί τα εργασιακά παρεπίμπτον ζήτημα. «Αλήθεια, αν η όλη συζήτηση είναι «περί όνου σκιάς» γιατί δε γίνεται αναστολή της εφαρμογής; Πολύ περισσότερο όταν η ίδια η Κομισιόν διατυπώνει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη συμβατότητα ορισμένων ρυθμίσεων με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

Επανέλαβε, επίσης, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν πρόκειται να ωφεληθεί από την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη μείωση των μισθών, αλλά θα φέρει αντίθετα αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Τόνισε ακόμη ότι «η εξαίρεση των εργασιακών δεν θα δημιουργούσε πολιτική κρίση, εφόσον θα ψηφιζόταν το πακέτο μέτρων. Δεν θα έδειχνε ένα κράτος που λέει «δεν πληρώνω» και αθετεί τις υποχρεώσεις μου. Θα έδειχνε την απαίτηση ενός κράτους, που αναλαμβάνει να υλοποιήσει ένα πολύ βαρύ πακέτο μέτρων με περικοπές συντάξεων, μισθών και επιδομάτων και ταυτόχρονα δεν δέχεται να υποβαθμίσει περαιτέρω τη ζωή των πολιτών και την προοπτική τους με την αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, με τρόπο που σε αρκετά σημεία παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Η θέση της ΔΗΜΑΡ έναντι του προϋπολογισμού πρέπει να καθοριστεί τελικά και με πολιτικά κριτήρια, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης και εξήγησε γιατί δεν αναιρεί τη επιλογή να υπάρξει κυβέρνηση για να μη δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και όχι την επιστροφή στην δραχμή. «Αυτή μας η επιλογή παραμένει. Και όποιος επιχειρεί να τη συμψηφίσει με τη σταθερή μας θέση να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα, κάνει τουλάχιστον λάθος», σημείωσε.

Κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να κάνουν κι αυτοί υποχωρήσεις για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα και να διευκολύνει τη διαμόρφωση μιας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα στηρίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς δεν πρέπει να υποβαθμιστεί η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Επιχείρησε, μάλιστα, να στείλει ένα μήνυμα πρός κάθε κατεύθυνση για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση: «Επισημαίνουμε σε όλες τις κατευθύνσεις - και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό - ότι δεν θα αποδεχθούμε την παρανόηση του χαρακτήρα αυτής της συμμετοχής».

Επέκρινε, επίσης, ο κ Κουβέλης όσους θεώρησαν ότι όλη η διαπραγμάτευση ήταν προαποφασισμένη κι "ένα «θέατρο» για τα μάτια του κόσμου". Και πιο συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ, για απόπειρα πολιτικής συκοφαντίας, όπως είπε, της ΔΗΜΑΡ καθώς προσπαθεί να εμπεδώσει την αντίληψη ότι αφού η Δημοκρατική Αριστερά επιλέγει ένα διαφορετικό από το δικό του δρόμο παρέμβασης, παύει να είναι δύναμη της Αριστεράς και έχει μετεξελιχθεί σε μνημονιακή - αντιλαϊκή δύναμη. «Αυτό που κάναμε -η συμμετοχή ενός αριστερού κόμματος στην κυβέρνηση - είναι στάση εθνικής ευθύνης. Και θα πέσουν στο κενό όλες οι προσπάθειες συκοφάντησης αυτής της επιλογής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Trending Articles