Άρχισαν ξανά οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων στο εσωτερικό του κρουαζιερόπλοιου Concordia, που ναυάγησε την Παρασκευή σε μικρή απόσταση από το νησί Τζίλιο της Ιταλίας.
Η θαλασσοταραχή, αργά σήμερα το πρωί, είχε προκαλέσει ελαφρά μετακίνηση του πλοίου και, κατά συνέπεια, οι ιταλικές αρχές είχαν αποφασίσει την προσωρινή διακοπή των επιχειρήσεων για την προστασία της ακεραιότητας των διασωστών.
Το Concordia είχε μετακινηθεί κατά εννέα πόντους κάθετα και ενάμιση πόντο οριζόντια.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στο μεταξύ, αναφερόμενα σε πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, μεταδίδουν ότι στην λίστα των αγνοουμένων, φέρονται να συμπεριλαμβάνονται και τουλάχιστον δέκα Γερμανοί πολίτες.
Αυτό που φοβούνται οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων διάσωσης, είναι ότι αν δεν βελτιωθούν, σταθερά, οι καιρικές συνθήκες, το κρουαζιερόπλοιο , το οποίο έχει ακουμπήσει σε «σκαλί» από βράχια, στα 30 μέτρα βάθους, μπορεί να «γλιστρήσει» πολύ πιο κάτω, στα 70 μέτρα και να βυθιστεί εντελώς.
Ο δήμαρχος του νησιού Τζίλιο, τέλος, Σέρτζιο Ορτέλλι, δήλωσε ότι «οι ελπίδες να βρεθούν και άλλοι επιζώντες είναι, δυστυχώς, πλέον ελάχιστες». «Το μόνο στο οποίο θα μπορούσαμε να βασιστούμε-συμπλήρωσε ο Ορτέλι-είναι ότι, ενδεχομένως να υπάρχει, ακόμη, κάποιος χώρος, στα κάτω πατώματα του πλοίου, που να μην έχει καλυφθεί ολοκληρωτικά από το νερό».
Μικρές κηλίδες πετρελαίου γύρω από το πλοίο
Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής ακτοφυλακής, οι ειδικοί που βρέθηκαν με ελικόπτερα πάνω από το σημείο του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Concordia, παρατήρησαν ότι γύρω από το πλοίο, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται κηλίδες πετρελαίου περιορισμένης έκτασης.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των ιταλικών αρχών, είναι σχετικά καθησυχαστικές, από την στιγμή που η περιορισμένη αυτή ποσότητα καυσίμων, φέρεται να μπορεί να εξατμιστεί και να μην μολύνει ανεπανόρθωτα την Τιρινική θάλασσα.
Ο Ιταλός υπουργός περιβάλλοντος, όμως, Κοράντο Κλίνι, τόνισε και πάλι, σήμερα, ότι «πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για να αποφευχθεί μια πραγματική οικολογική καταστροφή».
Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό, «αν οι 2.400 τόνοι καυσίμων σκορπίσουν στην Θάλασσα, θα απειληθεί όχι μόνον η ακτή του νησιού Τζίλιο και του μικρού του αρχιπελάγους, αλλά και, πιθανότατα, μεγάλο μέρος της ακτής της Τοσκάνης».
«Αυτά τα πλωτά μεγαθήρια δεν μπορούν να κινούνται σαν να πρόκειται για μικρά πλοία», πρόσθεσε ο Κλίνι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «θα πρέπει να εγκριθούν πιο αυστηροί κανόνες που θα προστατεύουν τις ευαίσθητες, περιβαλλοντικά, περιοχές».