Με ψήφους 153 υπέρ υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα νέα επώδυνα μέτρα, έπειτα από 14ωρη θυελλώδη συζήτησηστην Ολομέλεια της Βουλής και εν μέσω κινητοποιήσεων πολιτών και σωματείων έξω από το Κοινοβούλιο.
Η υπερψήφιση ήρθε με απώλειες σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, παρά τις περί αντιθέτου εκκλήσεις των κ.Σαμαρά και Βενιζέλου και τις προειδοποιήσεις τους για διαγραφές στο ενδεχόμενο να παραβούν την κομματική πειθαρχία. Το τρίτο μνημόνιο στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ έξι βουλευτές και στη ΝΔ έναν, οι οποίοι διεγράφησαν λόγω διαφοροποίησης από την επίσημη γραμμή των δύο κομμάτων.
Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τους βουλευτές: Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος απουσίαζε από την ψηφοφορία, Αγγελική Γκερέκου, Μάρκο Μπόλαρη και Γιάννη Κουτσούκο οι οποίοι δήλωσαν «παρών», και τους Θεόδωρο Παραστατίδη και Μιχάλη Κασσή, οι οποίοι ψήφισαν «όχι».
Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, και ο Γιώργος Κασαπίδης, που δήλωσε «παρών».
Από τη ΔΗΜΑΡ ψήφισαν «όχι» οι Βουδούρης και Μουτσινάς, για τους οποίους μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει συνέπειες, αλλά ο κ. Κουβέλης τους έχει καλέσει να επανακαθορίσουν την στάση τους σε σχέση με το κόμμα τους.
Σαμαράς: «Η Ελλάδα έκανε ένα μεγάλο βήμα. Επόμενο είναι ο προϋπολογισμός»
«Η Ελλάδα έκανε σήμερα ένα μεγάλο και αποφασιστικό και αισιόδοξο βήμα. Ήταν προϋπόθεση αυτό το βήμα για να υπάρξουν καλύτερες ημέρες» τόνισε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη Βουλή, για την υπερψήφιση των μέτρων.
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Το επόμενο βήμα είναι ο προϋπολογισμός, αλλά το σημαντικό είναι τι θα γίνει από τη Δευτέρα και μετά. Να δώσουμε το δικαίωμα της ανάπτυξης στον ελληνικό λαό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με σκληρή δουλειά, με αποκρατικοποιήσεις που είναι ένα καλό «αναγκαίο κακό» για την Ελλάδα και με κινήσεις που θα δώσουν προς τα έξω το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αλλάξει σελίδα. Για το οποίο προφανώς είμαι πολύ ικανοποιημένος».
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» δήλωσε επίσης ο κ. Στουρνάρας στους δημοσιογράφους, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Πάντως τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τη Βουλή αναμένεται να προσβληθούν δικαστικά. Αντισυνταγματικές έκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τις νέες περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, επικαλούμενη την πρόβλεψη του Συντάγματος για ισότητα των αποδοχών των δικαστικών με αυτές των βουλευτών.
Πριν την χθεσινή ψηφοφορία η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής είχε βάλει πολλούς αστερίσκους σε μια σειρά από προωθούμενα μέτρα. Όπως αναφέρει, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη χωρίς μεταβατική περίοδο καταστρατηγεί την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του ασφαλισμένου, χαρακτήρισε αντίθετη με το Σύνταγμα και τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας τον καθορισμό με νόμο του κατώτατου μισθού καθώς καταργεί τη συλλογική αυτονομία.
Ατεκμηρίωτη και νομικά τρωτή η μείωση στα εφάπαξ καθώς δεν συνοδεύεται από αναλογιστικές μελέτες ενώ ήταν επικριτική και για την έκτακτη εισφορά 25% -35% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών σταθμών.
Πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις εφ όσον τα μέτρα αποδειχθούν αναποτελεσματικά προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας δημοσκοπήσεων MARC, Θωμάς Γεράκης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Τάκη Καμπύλη.
Ξεκινά η συζήτηση του προϋπολογισμού
Με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων ξεκινά στις 6 το απόγευμα στην Ολομέλεια της βουλής η συζήτηση επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 11 Νοεμβρίου με ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά προσλαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.