Την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις μετά και από την ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς και την αλλαγή τρόπου σκέψης, πρότεινε ο υπ. Εσωτερικών Τ.Γιαννίτσης για να υπερβούμε την κρίση.
Μιλώντας στο συνέδριο του Harvard Business School Club of Greece, ο κ. Γιαννίτσης, αφού υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, για να πετύχει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει με επιτυχία το έργο που έχει αναλάβει και τόνισε ότι «την επόμενη ακριβώς μέρα από την παραίτηση της κυβέρνησης (Παπαδήμου) οφείλουμε να προχωρήσουμε επειγόντως σε πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε ελλείψεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη».
Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν είναι σίγουρος πόσο μπορούν να επιτευχθούν πράγματι όλα αυτά, καθώς υπάρχουν αφενός «σημαντικές κοινωνικές δυνάμεις έτοιμες να δώσουν τη μάχη για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας», αλλά αφετέρου «βλέπω και πολλές φωνές που προπαγανδίζουν ως όραμα εφιαλτικές προοπτικές. Βλέπω ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που για δεκαετίες πρόβαλαν αντιστάσεις σε κάθε μεταρρύθμιση, να εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες χρεοκοπημένες αντιλήψεις που έριξαν τη κοινωνική συνοχή και την οικονομία μας στα γόνατα».
Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε ότι «η κρίση μας είναι μια κρίση δική μας και έχουμε την ευθύνη να κατανοήσουμε τι πήγε στραβά και ότι πήγε στραβά να το διορθώσουμε».
Συμπλήρωσε δε ότι «η κρίση επιδεινώθηκε από κοντόφθαλμες πολιτικές και αντιδράσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν ότι η Ελληνική κρίση ήταν η αρχή μιας ευρύτερης κρίσης και ότι υπήρχε απόλυτη ανάγκη για άμεση, γρήγορη και προληπτική αντίδραση, ώστε να περιοριστεί η επέκτασή της στην ευρωζώνη».
Επίσης, ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι «είναι καιρός να κατανοήσουμε ότι αν αρνούμαστε να δείξουμε ρεαλισμό, θα είμαστε για άλλη μια φορά χαμένοι, αλλά και ότι η επιτυχία των προσπαθειών μας εξαρτάται όχι μόνο από εμάς, αλλά και από τις στρατηγικές της ευρωζώνης», ενώ πρόσθεσε ότι «μετά από τρία χρόνια με δοκιμές και λάθη, σε ένα ασταθές περιβάλλον, η ηγεσία της Ευρώπης οφείλει να αδράξει την ευκαιρία και να θέσει σε νέα πορεία το ευρώ και το ευρωπαϊκό σχέδιο».
Ο κ. Γιαννίτσης επανέλαβε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, που θα βελτιώσουν την αξιοπιστία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αλλά στάθηκε με έμφαση σε «μία διαρθρωτική μεταρρύθμιση η οποία θα καθορίσει την επιτυχία όλων των υπολοίπων: Πρόκειται, όπως είπε χαρακτηριστικά, για μία δυνατότητά μας να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, να υιοθετήσουμε μία ευέλικτη προσέγγιση απέναντι στις προκλήσεις και να ενεργούμε με πνεύμα πραγματιστικό».
Τέλος, ο κ. Γιαννίτσης χαρακτήρισε «επικίνδυνη και φαντασμιακή ψευδαίσθηση» την άποψη, που πιστεύουν πολλοί στην Ελλάδα ότι η χώρα «πρέπει να ξεκινήσει επεκτατικές πολιτικές με σκοπό τη δημιουργία ανάπτυξης» και διευκρίνισε ότι «πριν από μια επέκταση, πρέπει να φτάσουμε σε μια νέα μακροοικονομική ισορροπία και να είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύσεις στις αδυναμίες μας. Πρώτα και κύρια πρέπει να εγκαταλείψουμε πολλά στερεότυπα, ιδεοληψίες καθώς και την άρνησή μας να κατανοήσουμε τον τρόπο δημιουργίας σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας στον κόσμο του σήμερα».