Quantcast
Channel: Αθήνα 9.84
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

25ο Πανοράμα

$
0
0
Περισσότερες από 90 ταινίες θα προβληθούν στο φετινό επετειακό 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που διαρκεί ως τις 25 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στον κινηματογράφο Τιτάνια Cinemax.

Ανάμεσα στις ταινίες του Διαγωνιστικού, το La noche d' enfrente του Ραούλ Ρουίθ, το κύκνειο άσμα του μεγάλου σκηνοθέτη, το Death of a Μan in the Balkans του Μίροσλαβ Μομτσίλοβιτς, μία μαύρη κωμωδία για τη βαλκανική ιδιοσυγκρασία, και το Either Way του Χαφστάιν Γκουνάρ Σιγκούρασον, μια βραβευμένη κωμωδία στην αχανή φύση της Ισλανδίας των '80s (για το οποίο ήδη ετοιμάζεται το αμερικανικό ριμέικ).

Φέτος θα συμμετάσχουν και δύο ελληνικές ταινίες, η 10η Μέρα του Βασίλη Μαζωμένου, σχετικά με τη ζωή ενός Αφγανού μετανάστη στην Ελλάδα της κρίσης, και Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος του Ανδρέα Πάντζη, μία ταινία για τα διλήμματα του παρελθόντος και τα ερωτήματα του μέλλοντος.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν στο τμήμα «Σε πρώτη προβολή», είναι η πρόσφατη, από το φεστιβάλ του Τορόντο, Άννα Καρένινα, The Paperboy του Λι Ντάνιελς και οι ελληνικές ταινίες 11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου του Νίκου Κορνήλιου, Χαιρετίσματα στην Ευρώπη του Νίκου Αλευρά, κ.ά.

Το φετινό πρόγραμμα του Πανοράματος περιλαμβάνει επίσης τα αφιερώματα:

Fright Night: From Dusk Till Dawn: Μια επιλογή ταινιών τρόμου για ένα υποτιμημένο και παρεξηγημένο είδος με χιλιάδες -ωστόσο- φίλους ανά τον κόσμο. Μεταξύ άλλων θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος τα Audition του Τακάσι Μιίκε, Dawn of the Dead του Τζορτζ Ρομέρο και Η Έβδομη Πύλη της Κολάσεως του Λούτσιο Φούλτσι.

Τα ουέστερν του Μπαντ Μπέτικερ: Ένας μοναχικός, παραγνωρισμένος στην εποχή του σκηνοθέτης, ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο γνωστός, με αποτέλεσμα το έργο του να θαυμάζουν σήμερα σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Κλιντ Ίστγουντ. Ανάμεσα στα έξι συναρπαστικά γουέστερν που γύρισε στα 50s, και που προβάλλονται στο αφιέρωμα, είναι το The Tall T και το Η Συμμορία των Επτά Δολοφόνων (Seven Men From Now), το πιο διάσημο γουέστερν του Μπαντ Μπέτικερ και κατά πολλούς, το αποκορύφωμα της τέχνης του.

O Νεοναζισμός στο Σινεμά: Ένα επίκαιρο αφιέρωμα πάνω σε ένα κοινωνικό φαινόμενο καταγεγραμμένο στην κινηματογραφική τέχνη με –συχνά- αριστουργηματικά αποτελέσματα, και με ταινίες όπως το Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας του Τόνι Κέι, το Αυτή είναι η Αγγλία του Σέιν Μίντοους και το Romper Stomper του Τζέφρι Ράιτ που ανέδειξε τον Ράσελ Κρόου.

Νέο Τουρκικό Σινεμά – Από το Γιλμάζ Γκιουνέι στον Μπιλγκέ Τσεϊλάν: Μια από τις πιο δημιουργικές, σύγχρονες κινηματογραφίες των Βαλκανίων αποτυπώνεται στο παρόν αφιέρωμα με ταινίες όπως τα Κλίματα Αγάπης του Μπιλγκέ Τσεϊλάν, Έκπτωτος Άγγελος του Σεμίχ Καπλάνογλου και Τα Σύννεφα του Μάη  και πάλι του Τσεϊλάν. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.).

Έλληνες Σκηνοθέτες της Διασποράς: Η αναδρομή σε σκηνοθέτες ελληνικής καταγωγής που κυρίως λόγοι πολιτικοί και οικονομικοί, τους εξανάγκασαν στην μετανάστευση, παραπέμπει στη σύγχρονη πραγματικότητα, που οδηγεί τους νέους μας σκηνοθέτες στον ίδιο δρόμο. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τόσο ταινίες καταξιωμένων σκηνοθετών (Ελία Καζάν, Νίκος Παπατάκης, Τζον Κασσαβέτης, Ροβήρος Μανθούλης), όσο και εκείνες του Άδωνι Κύρου, γνωστού στη χώρα μας μόνο για το μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο του «Ο Σουρεαλισμός στον κινηματογράφο» και την ταινία του «Το μπλόκο». Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κυπριακός Κινηματογράφος: Επικεντρωμένο στους δημιουργούς κυπριακής καταγωγής που, στην περίοδο του 1970-2012, έχουν δώσει ξεχωριστά δείγματα κινηματογραφικής γραφής, το αφιέρωμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ταινίες όπως Το Νησί που Μοιραζόμαστε της Δανάης Στυλιανού, το Τάμα του Ανδρέα Πάντζη, και το Σπιρτόκουτο του Γιάννη Οικονομίδη.

Μικρού Μήκους: 15 ταινίες φιναλίστ των βραβείων (2011) της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Academy).

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, www.panoramafest.org

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σειρά παράλληλων εκδηλώσεων:

Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 12 μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Κυπριακός Κινηματογράφος και Πολιτική» με ομιλητές τους σκηνοθέτες Ηλία Δημητρίου, Γιάννη Οικονομίδη και Βασίλη Μαζωμένο. Συντονιστής: Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Α, Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Εισήγηση-παρουσίαση του άγνωστου κινηματογραφικού έργου του Άδωνι Κύρου από την Λίτσα Μπουδαλίκα, σκηνοθέτιδα και λέκτορα στο Τμήμα Τεχνών του Θεάματος στο Πανεπιστήμιο Paris - Ouest Nanterre, με τίτλο «Άδωνις Κύρου ή Ado Kyrou - Σουρεαλιστής, κριτικός και κινηματογραφιστής».

Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Α, Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αφορμή τα 60ά γενέθλια του γαλλικού κινηματογραφικού περιοδικού Positif.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις 12 μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση – ανοιχτό τραπέζι, με τίτλο «Ο Σύγχρονος Τουρκικός Κινηματογράφος» - και ομιλητές από την Ελλάδα τους κριτικούς κινηματογράφου Ανδρέα Τύρο και Ρόμπι Εκσιέλ και από την Τουρκία την κριτικό κινηματογράφου, Εσίν Κιουτσιουκτεπεπινάρ. Συντονιστής: Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με Έλληνες σκηνοθέτες (Βασίλης Μαζωμένος, Ανδρέας Πάντζης, Νίκος Κορνήλιος, Νίκος Αλευράς), ανοιχτή στο κοινό.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Trending Articles