Αναγκαία καθίσταται η αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει τις ενδοομιλικές συναλλαγές στην Ελλάδα, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, καθώς το πεδίο της τιμολόγησής τους αποτελεί βασική προτεραιότητα τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τις ελεγκτικές αρχές. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τα πρώτα επίσημα στοιχεία της έρευνας που εκπονεί η Ernst & Young διεθνώς. Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσίασε ο Στέφανος Μήτσιος, επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της Ernst & Young Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του 4ου Φορολογικού Συνεδρίου που οργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Η έρευνα της Ernst & Young εξετάζει την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων και τη διαδικασία ελέγχου που υιοθετείται από πλήθος χωρών, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία τα συνήθη προσκόμματα που παρουσιάζονται είναι τα εξής:
- Απουσία σαφών κανόνων ενδοομιλικής τιμολόγησης και σχετικών οδηγιών.
- Καταστρατήγηση υφιστάμενων κανόνων transfer pricing.
- Έλλειψη τεχνικής κατάρτισης και εξειδίκευσης στο επίπεδο των ελεγκτικών μηχανισμών.
- Ύπαρξη αντιφατικών πρακτικών της διοίκησης σε βάρος των ελεγχομένων.
Όπως προκύπτει από την έρευνα είναι αδήριτη η ανάγκη αναμόρφωσης τόσο του νομοθετικού πλαισίου όσο και της πρακτικής που ακολουθείται από τα εποπτεύονται όργανα και τις επιχειρήσεις, στα ζητήματα της ενδοομιλικής τιμολόγησης, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ των ελεγκτικών αρχών και των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Μήτσιο είναι ευκαιρία να μπουν οι βάσεις για ένα σαφές και ολοκληρωμένο πλέγμα διατάξεων, που θα εξαλείφουν την πολυνομία και θα περιορίζουν τα ζητήματα για τα οποία μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις και αμφιβολίες. Αυτή η προσπάθεια πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Μήτσιο να συνοδευτεί από την ενίσχυση του φορολογικού μηχανισμού, ώστε η διοίκηση, με άρτια καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα των ενδοομιλικών συναλλαγών και κατ΄επέκταση να ελέγχει πιο ουσιαστικά, από την σκοπιά της αρχής των ίσων αποστάσεων, τις επιχειρηματικές πρακτικές των επιχειρήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ