Quantcast
Channel: Αθήνα 9.84
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Τεχνολογική «φοβία»

$
0
0
Μια καινούργια τεχνολογικού τύπου «φοβία» έχει αρχίσει να εξαπλώνεται τον τελευταίο καιρό, καταλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Πρόκειται για τη «φοβία» να μην έχει κάποιος το κινητό του ή να αποκοπεί με κάθε τρόπο από αυτό κ.λπ. Στην αγγλική γλώσσα, η «ασθένεια» ονομάζεται «Nomophobia» ή πιο περιγραφικά «No mobile phone phobia».

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, η «ασθένεια» συνίσταται από το φόβο μήπως χαθεί το σήμα του τηλεφώνου ή να αποφορτισθεί η μπαταρία του ή να χάσει κάποιος το κινητό του.

Στην ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου, αναφέρονται τα ενδιαφέροντα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που διενεργήθηκε από τη βρετανική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας SecurEnvoy, σύμφωνα με την οποία το 66% των Βρετανών που ρωτήθηκαν φοβάται πως θα χάσει το κινητό του ή θα το αποχωριστεί για κάποιο λόγο, ενώ 41% παραδέχεται πως έχει περισσότερα από ένα κινητά.

Περισσότερες είναι οι γυναίκες που έχουν τη φοβία αυτή συγκριτικά με τους άντρες, με ποσοστό 70% έναντι 61%, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν μέχρι και 2 κινητά, με ποσοστό 47% έναντι 36%.

Τα σημάδια που πρέπει να θεωρούμε ανησυχητικά μιας τέτοιας κατάστασης, σύμφωνα με την έρευνα, είναι τα εξής:

§ Αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας.

§ Να ελέγχουμε μανιωδώς ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων.

§ Να έχουμε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με το φορτιστή για να μην αδειάσει η μπαταρία.

§ Να μην πηγαίνουμε ούτε μέχρι το μπάνιο χωρίς το κινητό μας.

Στο δείγμα των 1.000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν, περισσότερο εθισμένοι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου φαίνεται να είναι οι νέοι 18-24 ετών με ποσοστό 77%, ενώ ακολουθεί το ηλικιακό γκρουπ 25-34 ετών με ποσοστό 68%.

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι οι άνθρωποι ελέγχουν το κινητό τους κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα. Ωστόσο, παρόλο που το 49% των ερωτηθέντων ενοχλείται εάν κάποιος ελέγξει τα μηνύματά του χωρίς τη συγκατάθεσή του, οι περισσότεροι δεν βάζουν καμία ρύθμιση ασφαλείας, ενώ μόνο το 46% χρησιμοποιεί κάποιον κωδικό για να διασφαλίσει την προσωπική χρήση του τηλεφώνου του.

Σύμφωνα με τη δράση Saferinternet.gr του Κέντρου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε είδους τεχνολογία έχει ως στόχο να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή και τίποτα παραπάνω.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Trending Articles