Παιχνίδια για παιδιά με μαθησιακές και οπτικο-κινητικές δυσκολίες δημιούργησε η ITisART Ltd και τα παρουσίασε στο 1o Gaming Festival, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων 9-11 Νοεμβρίου. Ο Μιχάλης Μπολουδάκης, τεχνικός διευθυντής της εταιρίας, ο Γιάννης Αράπογλου, επίσης τεχνικός διευθυντής και ο Παναγιώτης Βλάμης, ο «μάγος» των γραφικών είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Ο Μιχάλης Μπολουδάκης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Αίαντα Αρτεμάκηγια τις δημιουργίες και την εταιρεία τους.
Ερ. Τι παρουσιάζετε στο 1st Gaming Festival
Μ.Μ.: «Τα συγκεκριμένα παιχνίδια έχουν βασιστεί πάνω στην τεχνολογία της κάμερας Kinect της Microsoft. Έχουν σχεδιαστεί με κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Απευθύνονται σε παιδιά που έχουν μαθησιακές και οπτικό-κινητικές δυσκολίες. Συγκεκριμένα, έχουμε πιάσει την κατηγορία των παιδιών που έχουν κάποια δυσπραξία, που σημαίνει ότι ενώ έχουν τις ικανότητες να πετύχουν κάποια κίνηση, δυσκολεύονται στο να το καταφέρουν. Αυτές οι ασκήσεις που κάνουν τα παιδιά μαζί με τον θεραπευτή στο θεραπευτήριο μας τις έχουν δώσει οι ίδιοι προκειμένου τα ίδια τα παιδιά να τις κάνουν μόνα τους, παίζοντας σε ένα παιχνίδι. Αυτήν την στιγμή τις κάνουν μπροστά σε έναν καθρέπτη. Ακριβώς την ίδια κίνηση, να κρατάνε το χέρι τους δηλαδή σταθερό και να κάνουν οριζόντια ή κάθετη επαγωγή. Εμείς προσπαθήσαμε να το κάνουμε με έναν πιο διασκεδαστικό τρόπο. Και αυτά είναι τα παιχνίδια μας».
Ερ: Το συγκεκριμένο παιχνίδι πως λέγεται (αναφερόμαστε σε αυτό που παρουσίαζαν στο περίπτερο τους).
Μ.Μ.:«Λέγεται «Walks», οι διαδρομές στα ελληνικά. Ο Αγρότης που ελέγχει ο παίκτης, προσπαθεί να μαζέψει τα καρότα (σε αυτό το επίπεδο) που έχουν φυτευτεί στο χωράφι του, αποφεύγοντας όμως τα εμπόδια, όπως φίδια και σκουλήκια για παράδειγμα. Το παιχνίδι ακολουθεί κανόνες έτσι, αν το παιδί πέσει δυο τρεις φορές, το παιχνίδι σταματάει να τοποθετεί εμπόδια γιατί το παιδί δυσκολεύεται. Αντίστοιχα, το κάθε παιχνίδι έχει τους δικούς του κανόνες. Κανόνες όπως, για παράδειγμα, είναι ο χρόνος, ή το πόσο μεγάλος είναι ο διάδρομος, στον οποίο κινείται ο παίχτης. Άλλα παιδιά έχουν διαφορετικές δυσκολίες. Με αυτήν την σειρά παιχνιδιών ο θεραπευτής προσπαθεί να το κατευθύνει και να βάλει τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο παιχνίδι για την πάθηση του κάθε παιδιού. Στόχος μας είναι να κάνουμε μία μεγάλη σειρά παιχνιδιών, που θα περιλαμβάνει μεγάλο εύρος των αναγκών των παιδιών που έχουν κάποια μορφή δυσπραξίας. Αυτά θα τα βοηθήσουν και θα τα διασκεδάζουν παράλληλα. Το μεγάλο καινοτομικό χαρακτηριστικό αυτής της εφαρμογής είναι ότι, πίσω από όλον αυτόν τον μηχανισμό υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής όλων των κινήσεων και ενεργειών του παιδιού, οπότε ο θεραπευτής ακόμα και αν δεν είναι μπροστά, όταν το παιδί παίζει, μπορεί να δει αναλυτικά την πορεία του και να την συγκρίνει με παλαιότερες προσπάθειες. Αυτό σημαίνει ότι, μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία του παιδιού και την πρόοδο της θεραπείας του. Αυτήν την στιγμή έχουμε τρία παιχνίδια ολοκληρωμένα. Και στόχος μας είναι μέσα στους επόμενους μήνες να έχουμε τελειώσει μία σειρά παιχνιδιών με άλλα έξι ή εφτά. Ευελπιστούμε να είναι έτοιμη τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Περίπου τότε θα βγει και στην αγορά».
Ερ. Τα άλλα δύο παιχνίδια που έχετε έτοιμα ποια είναι;
Μ.Μ.:«Το ένα είναι το «Mathloons»που έχει να κάνει με μαθηματικές πράξεις. Το άλλο είναι το «RiverGame», που είναι το κλασσικό πρόβλημα, ο παίχτης έχει έναν βοσκό που έχει από την μία μεριά του ποταμιού ένα πρόβατο και έναν λύκο και προσπαθεί να τους περάσει απέναντι δίχως να φαγωθεί για παράδειγμα το πρόβατο από τον λύκο. Αυτό το παιχνίδι πέρα από τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ο παίχτης (οριζόντιες και κάθετες κινήσεις δεξιά-αριστερά και πάνω-κάτω), τον κάνει και να σκεφτεί, με ποια σειρά πρέπει να περάσουν τα αντικείμενα στην απέναντι όχθη του ποταμού».
Ερ. Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εταιρεία;
Μ.Μ.:«Ήμασταν τρεις φίλοι που ξεκινήσαμε από τα σπλάχνα ενός εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, μαζί με τον καθηγητή μας και μέντορα μας, τον κύριο Ρετάλη. Όταν τελειώσαμε τις διδακτορικές και μεταπτυχιακές μας σπουδές αποφασίσαμε να κάνουμε μια δική μας προσπάθεια και να ανοίξουμε την δικιά μας εταιρεία. Την ανοίξαμε και τώρα είμαστε 4,5 χρόνια μετά που έχουμε φτιάξει όλα αυτά τα πράγματα».
Ερ. Συνεργάζεστε με κάποιον δημόσιο φορέα για αξιοποίηση των παιχνιδιών; Για παράδειγμα με το Υπουργείο Παιδείας;
Μ.Μ.:«Δυστυχώς όχι. Αυτό που γίνεται αυτήν την στιγμή είναι ότι, υπάρχουν ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα, τα οποία είναι σύμβουλοί μας και δοκιμάζουν τα παιχνίδια, προκειμένου να εγκρίνουν οι ίδιοι ότι ακολουθούν τις θεραπευτικές οδηγίες οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται στην μεθοδολογία ενός παιχνιδιού και ότι παίρνουν τα αποτελέσματα τα οποία εκείνοι θέλουν ως θεραπευτές. Ώστε να είναι ένα προϊόν σαν επέκταση των δικών τους υπηρεσιών».
Ερ. Τα επόμενα «βήματα» σας;
Μ.Μ.:«Επόμενο βήμα είναι να ολοκληρώσουμε όλη τη σειρά. Να την εμπλουτίσουμε με όσον το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια που θα καλύψουν περισσότερες ανάγκες. Καθώς και, η ολοκλήρωση των υποσυστημάτων τα οποία χρειάζονται προκειμένου να είναι και η ανάλυση έτοιμη για τους θεραπευτές, αλλά και το σύστημα που θα επιτρέπει σε κάποιον να παρακολουθεί διαδικτυακά την εξέλιξη των παιχνιδιών και φυσικά να μπορεί να αγοράσει το λογισμικό για τα θεραπευτικά του κέντρα».
Ερ. Οπότε η παρουσίαση των παιχνιδιών σας στο 1st Gaming Festival είναι και ένα μικρό «Beta Testing» (δοκιμαστική έκδοση);
Μ.Μ.: «Όχι, έχουμε κάνει αρκετά «Beta Testing», αλλά σίγουρα μία γνώμη παραπάνω και από το απαιτητικό κοινό του «gaming» είναι κάτι το οποίο χρειαζόμαστε. Ένας δεύτερος λόγος είναι να δούμε την ανταπόκριση του κοινού, αν του αρέσουν τα παιχνίδια, αν τα βρίσκει χρήσιμα, αν υπάρχουν παρατηρήσεις, πράγματα που θα ήθελε να δει. Και τρίτον και οφείλουμε να το αναφέρουμε, είναι ότι βρισκόμαστε στην αναζήτηση χρηματοδότη, ο οποίος θα μπορεί να μας σπρώξει στην αγορά και να το πάμε πολύ πιο γρήγορα εκεί που πρέπει. Γιατί η δουλειά μας έχει μεγάλο κόστος υλοποίησης λόγω των ειδικών επιστημόνων που ασχολούνται με αυτό».
Ερ. Εκτός της ανάπτυξης εκπαιδευτικών παιχνιδιών τι άλλο κάνετε;
Μ.Μ.:«Η εταιρεία μας έχει αναπτύξει δύο λογισμικά ακόμα. Το ένα το έχουμε ονομάσει «Comiclab», το οποίο είναι ένα εργαστήριο, με το οποίο κάποιος χωρίς να διαθέτει τις ικανότητες ή τις δεξιότητες να σχεδιάσει έναν χαρακτήρα καρτούν. Μπορεί από έτοιμες βιβλιοθήκες γραφικών να φτιάξει ολόκληρες ιστορίες. Ο δημιουργός δεν χρειάζεται να έχει ειδικές γνώσεις. Οι βιβλιοθήκες γραφικών έχουν έτοιμες φωτογραφίες φόντου και χαρακτήρες ηρώων. Χαρακτήρες που συμμετέχουν σε μια ιστορία κόμικ. Ή ακόμα μπορεί να εισάγει και δικές του ή και άλλες που θα κατεβάσει από το διαδίκτυο. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να συγγράψει την ιστορία που θέλει να βάλει στο κόμικ του. Ένα εκπαιδευτικό χαρακτηριστικό το οποίο είναι καινοτόμο σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα είναι ότι ανάμεσα στους διαλόγους, μπορεί κάποιος να προσθέσει συνδέσμους διαδικτύου από κάποια πηγή που θέλει να διαβάσουν οι μαθητές, και να προσθέσει αρχεία βίντεο και ήχου. Όταν εξάγεται το κόμικ, είναι σε διαδραστική μορφή, ένα ψηφιακό βιβλίο, του οποίου γυρίζουν οι σελίδες του. Είναι μια ιστοσελίδα, ο δημιουργός μπορεί να το εκδίδει μόνος του, και να μοιράσει τις δημιουργίες του. Ένας εκπαιδευτικός μπορεί να φτιάξει μια ιστορία, ένα εμπλουτισμένο βιβλίο και ως αποτέλεσμα να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη ιστορία στους μαθητές του. Αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε δύο Ευρωπαϊκά έργα, το ένα λεγόταν «EduComics». Στην σελίδα www.educomics.orgμπορούν να φανούν τα σχέδια μαθήματος που έχουν αναπτύξει καθηγητές από οχτώ χώρες της Ευρώπης και δημιουργίες μαθητών Δημοτικού έως Λυκείου. Παράλληλα, τρέχουν και άλλα έργα τα οποία φτιάχνουν κόμικ για την επιχειρηματικότητα».
Ερ. Το αρχείο που εξάγεται σε τι μορφή είναι; Για παράδειγμα είναι αρχείο «flash»;
Μ.Μ.:«Είναι και «web-based». Υπάρχει η δυνατότητα να το εξάγουμε σε ένα αρχείο «html» το οποίο φορτώνει κάποιο αρχείο «flash». Το οποίο βοηθά κάποιον να το εκδώσει μόνος του και να ανεβάσει σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, αλλά επίσης μπορεί να το εξάγει και σε παραδοσιακή μορφή, για να το εκτυπώσει στον εκτυπωτή του, ή σε ένα αρχείο «pdf» .
Ερ. Και το τρίτο;
Μ.Μ.:«Το άλλο λογισμικό λέγεται «FlipisArt», είναι ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της εταιρείας ( ItisArt ), ήταν το πρώτο λογισμικό που δημιουργήσαμε. Είναι ένα εργαλείο με το οποίο κάποιος μπορεί να κάνει «self publishing» (να εκδίδει μόνος του δηλαδή, τις δικές του δημιουργίες). Παίρνει ένα αρχείο «pdf» ή «PowerPoint» και το μετατρέπει σε διαδραστικό βιβλίο με όποια μορφή είχε προηγουμένως. Δηλαδή αν είχε εσωτερικούς διαδικτυακούς συνδέσμους, ισχύουν. Αν είχε αρχεία εικόνων, τα πάντα, το μετατρέπει σε μια διαδραστική μορφή, «flipping book». Αυτό μπορεί να το φτιάξει και να το ανεβάσει σε οποιαδήποτε πλατφόρμα. Κλειδώνεται το υλικό οπότε δε μπορεί να του πάρει κανείς την δημιουργία του. Χρησιμοποιείται πάρα πολύ από ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και από εταιρείες που έχουν τα δικά τους συστήματα «e-learning» και θέλουν να βάλουν το υλικό τους με αυτόν τον ενδιαφέροντα τρόπο στο διαδίκτυο ή από εκδοτικούς οίκους που θέλουν να βάλουν τις εφημερίδες τους στο διαδίκτυο με αυτόν τον τρόπο».
Ερ. Τι άλλο κάνετε;
Μ.Μ.: «Είμαστε διοργανωτές της μοναδικής έκθεσης για το «e-learning», όπου κάθε Οκτώβρη εταιρείες από όλη την Ελλάδα έρχονται και εκθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό κοινό. Φέτος, την διοργανώσαμε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου είχαμε 35 περίπου εκθέτες και 2.500 επισκέπτες. Επισκέπτες που προέρχονται από διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα, εκπαιδευτικοί, βιομηχανικοί σχεδιαστές, προγραμματιστές και όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος, ο οποίος ασχολείται με το κομμάτι του «e-learning» και θέλει να χρησιμοποιήσει καινοτόμες υπηρεσίες και προγράμματα στον εκπαιδευτικό του οργανισμό. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που καταφεύγουν στο «e-learning» προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη της φυσικής εκπαίδευσης. Γι'αυτό και έρχονται σε μία τέτοια έκθεση, για να βρούνε δηλαδή λύσεις. Και το 2013 θα είμαστε στο Ίδρυα Ευγενίδου. Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, διοργανώνεται και ένα επιστημονικό συνέδριο, με πολλές παράλληλες συνεδρίες πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι η εταιρεία είναι μία από τις 54 παγκοσμίως πιστοποιημένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών και εκπαίδευσης της ηλεκτρονικής (εκπαιδευτικής) πλατφόρμας «Moodle». Το Moodle είναι το πιο διαδεδομένο σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικής μάθησης και τάξεων. Ο δημιουργός του το ξεκίνησε ως διδακτορικό το οποίο γιγαντώθηκε και τα τελευταία χρόνια έχει πάνω από 60 εκατομμύρια χρήστες. Τεράστιοι οργανισμοί, όπως το Γέϊλ και το ΜΙΤ, η SHELL και η ALIANZ, η CISCO και η Google, το χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύσουν το προσωπικό και τους μαθητές τους αντίστοιχα. Είναι κάτι που μας τιμά ιδιαίτερα που από όλην την Ελλάδα είμαστε οι μοναδικοί και μία από τις 54 εταιρείες παγκοσμίως που έχουν πάρει την άδεια να προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες σε αυτό το λογισμικό».
Λίγα λόγια για την εταιρεία:
Ιδρύθηκε το 2008, και ασχολείται με καινοτόμες λύσεις στον τομέα του e-learning. Πέρα από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια που αναπτύσσουν για το Kinect της Microsoft, έχουν δημιουργήσει και εκπαιδευτικά λογισμικά. Είναι μία από τις 54 παγκοσμίως πιστοποιημένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών και εκπαίδευσης της ηλεκτρονικής (εκπαιδευτικής) πλατφόρμας «Moodle».
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστοσελίδα τους: www.itisart.com.gr
Ερ. Τι παρουσιάζετε στο 1st Gaming Festival
Μ.Μ.: «Τα συγκεκριμένα παιχνίδια έχουν βασιστεί πάνω στην τεχνολογία της κάμερας Kinect της Microsoft. Έχουν σχεδιαστεί με κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Απευθύνονται σε παιδιά που έχουν μαθησιακές και οπτικό-κινητικές δυσκολίες. Συγκεκριμένα, έχουμε πιάσει την κατηγορία των παιδιών που έχουν κάποια δυσπραξία, που σημαίνει ότι ενώ έχουν τις ικανότητες να πετύχουν κάποια κίνηση, δυσκολεύονται στο να το καταφέρουν. Αυτές οι ασκήσεις που κάνουν τα παιδιά μαζί με τον θεραπευτή στο θεραπευτήριο μας τις έχουν δώσει οι ίδιοι προκειμένου τα ίδια τα παιδιά να τις κάνουν μόνα τους, παίζοντας σε ένα παιχνίδι. Αυτήν την στιγμή τις κάνουν μπροστά σε έναν καθρέπτη. Ακριβώς την ίδια κίνηση, να κρατάνε το χέρι τους δηλαδή σταθερό και να κάνουν οριζόντια ή κάθετη επαγωγή. Εμείς προσπαθήσαμε να το κάνουμε με έναν πιο διασκεδαστικό τρόπο. Και αυτά είναι τα παιχνίδια μας».
Ερ: Το συγκεκριμένο παιχνίδι πως λέγεται (αναφερόμαστε σε αυτό που παρουσίαζαν στο περίπτερο τους).
Μ.Μ.:«Λέγεται «Walks», οι διαδρομές στα ελληνικά. Ο Αγρότης που ελέγχει ο παίκτης, προσπαθεί να μαζέψει τα καρότα (σε αυτό το επίπεδο) που έχουν φυτευτεί στο χωράφι του, αποφεύγοντας όμως τα εμπόδια, όπως φίδια και σκουλήκια για παράδειγμα. Το παιχνίδι ακολουθεί κανόνες έτσι, αν το παιδί πέσει δυο τρεις φορές, το παιχνίδι σταματάει να τοποθετεί εμπόδια γιατί το παιδί δυσκολεύεται. Αντίστοιχα, το κάθε παιχνίδι έχει τους δικούς του κανόνες. Κανόνες όπως, για παράδειγμα, είναι ο χρόνος, ή το πόσο μεγάλος είναι ο διάδρομος, στον οποίο κινείται ο παίχτης. Άλλα παιδιά έχουν διαφορετικές δυσκολίες. Με αυτήν την σειρά παιχνιδιών ο θεραπευτής προσπαθεί να το κατευθύνει και να βάλει τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο παιχνίδι για την πάθηση του κάθε παιδιού. Στόχος μας είναι να κάνουμε μία μεγάλη σειρά παιχνιδιών, που θα περιλαμβάνει μεγάλο εύρος των αναγκών των παιδιών που έχουν κάποια μορφή δυσπραξίας. Αυτά θα τα βοηθήσουν και θα τα διασκεδάζουν παράλληλα. Το μεγάλο καινοτομικό χαρακτηριστικό αυτής της εφαρμογής είναι ότι, πίσω από όλον αυτόν τον μηχανισμό υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής όλων των κινήσεων και ενεργειών του παιδιού, οπότε ο θεραπευτής ακόμα και αν δεν είναι μπροστά, όταν το παιδί παίζει, μπορεί να δει αναλυτικά την πορεία του και να την συγκρίνει με παλαιότερες προσπάθειες. Αυτό σημαίνει ότι, μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία του παιδιού και την πρόοδο της θεραπείας του. Αυτήν την στιγμή έχουμε τρία παιχνίδια ολοκληρωμένα. Και στόχος μας είναι μέσα στους επόμενους μήνες να έχουμε τελειώσει μία σειρά παιχνιδιών με άλλα έξι ή εφτά. Ευελπιστούμε να είναι έτοιμη τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Περίπου τότε θα βγει και στην αγορά».
Ερ. Τα άλλα δύο παιχνίδια που έχετε έτοιμα ποια είναι;
Μ.Μ.:«Το ένα είναι το «Mathloons»που έχει να κάνει με μαθηματικές πράξεις. Το άλλο είναι το «RiverGame», που είναι το κλασσικό πρόβλημα, ο παίχτης έχει έναν βοσκό που έχει από την μία μεριά του ποταμιού ένα πρόβατο και έναν λύκο και προσπαθεί να τους περάσει απέναντι δίχως να φαγωθεί για παράδειγμα το πρόβατο από τον λύκο. Αυτό το παιχνίδι πέρα από τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ο παίχτης (οριζόντιες και κάθετες κινήσεις δεξιά-αριστερά και πάνω-κάτω), τον κάνει και να σκεφτεί, με ποια σειρά πρέπει να περάσουν τα αντικείμενα στην απέναντι όχθη του ποταμού».
Ερ. Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εταιρεία;
Μ.Μ.:«Ήμασταν τρεις φίλοι που ξεκινήσαμε από τα σπλάχνα ενός εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, μαζί με τον καθηγητή μας και μέντορα μας, τον κύριο Ρετάλη. Όταν τελειώσαμε τις διδακτορικές και μεταπτυχιακές μας σπουδές αποφασίσαμε να κάνουμε μια δική μας προσπάθεια και να ανοίξουμε την δικιά μας εταιρεία. Την ανοίξαμε και τώρα είμαστε 4,5 χρόνια μετά που έχουμε φτιάξει όλα αυτά τα πράγματα».
Ερ. Συνεργάζεστε με κάποιον δημόσιο φορέα για αξιοποίηση των παιχνιδιών; Για παράδειγμα με το Υπουργείο Παιδείας;
Μ.Μ.:«Δυστυχώς όχι. Αυτό που γίνεται αυτήν την στιγμή είναι ότι, υπάρχουν ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα, τα οποία είναι σύμβουλοί μας και δοκιμάζουν τα παιχνίδια, προκειμένου να εγκρίνουν οι ίδιοι ότι ακολουθούν τις θεραπευτικές οδηγίες οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται στην μεθοδολογία ενός παιχνιδιού και ότι παίρνουν τα αποτελέσματα τα οποία εκείνοι θέλουν ως θεραπευτές. Ώστε να είναι ένα προϊόν σαν επέκταση των δικών τους υπηρεσιών».
Ερ. Τα επόμενα «βήματα» σας;
Μ.Μ.:«Επόμενο βήμα είναι να ολοκληρώσουμε όλη τη σειρά. Να την εμπλουτίσουμε με όσον το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια που θα καλύψουν περισσότερες ανάγκες. Καθώς και, η ολοκλήρωση των υποσυστημάτων τα οποία χρειάζονται προκειμένου να είναι και η ανάλυση έτοιμη για τους θεραπευτές, αλλά και το σύστημα που θα επιτρέπει σε κάποιον να παρακολουθεί διαδικτυακά την εξέλιξη των παιχνιδιών και φυσικά να μπορεί να αγοράσει το λογισμικό για τα θεραπευτικά του κέντρα».
Ερ. Οπότε η παρουσίαση των παιχνιδιών σας στο 1st Gaming Festival είναι και ένα μικρό «Beta Testing» (δοκιμαστική έκδοση);
Μ.Μ.: «Όχι, έχουμε κάνει αρκετά «Beta Testing», αλλά σίγουρα μία γνώμη παραπάνω και από το απαιτητικό κοινό του «gaming» είναι κάτι το οποίο χρειαζόμαστε. Ένας δεύτερος λόγος είναι να δούμε την ανταπόκριση του κοινού, αν του αρέσουν τα παιχνίδια, αν τα βρίσκει χρήσιμα, αν υπάρχουν παρατηρήσεις, πράγματα που θα ήθελε να δει. Και τρίτον και οφείλουμε να το αναφέρουμε, είναι ότι βρισκόμαστε στην αναζήτηση χρηματοδότη, ο οποίος θα μπορεί να μας σπρώξει στην αγορά και να το πάμε πολύ πιο γρήγορα εκεί που πρέπει. Γιατί η δουλειά μας έχει μεγάλο κόστος υλοποίησης λόγω των ειδικών επιστημόνων που ασχολούνται με αυτό».
Ερ. Εκτός της ανάπτυξης εκπαιδευτικών παιχνιδιών τι άλλο κάνετε;
Μ.Μ.:«Η εταιρεία μας έχει αναπτύξει δύο λογισμικά ακόμα. Το ένα το έχουμε ονομάσει «Comiclab», το οποίο είναι ένα εργαστήριο, με το οποίο κάποιος χωρίς να διαθέτει τις ικανότητες ή τις δεξιότητες να σχεδιάσει έναν χαρακτήρα καρτούν. Μπορεί από έτοιμες βιβλιοθήκες γραφικών να φτιάξει ολόκληρες ιστορίες. Ο δημιουργός δεν χρειάζεται να έχει ειδικές γνώσεις. Οι βιβλιοθήκες γραφικών έχουν έτοιμες φωτογραφίες φόντου και χαρακτήρες ηρώων. Χαρακτήρες που συμμετέχουν σε μια ιστορία κόμικ. Ή ακόμα μπορεί να εισάγει και δικές του ή και άλλες που θα κατεβάσει από το διαδίκτυο. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να συγγράψει την ιστορία που θέλει να βάλει στο κόμικ του. Ένα εκπαιδευτικό χαρακτηριστικό το οποίο είναι καινοτόμο σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα είναι ότι ανάμεσα στους διαλόγους, μπορεί κάποιος να προσθέσει συνδέσμους διαδικτύου από κάποια πηγή που θέλει να διαβάσουν οι μαθητές, και να προσθέσει αρχεία βίντεο και ήχου. Όταν εξάγεται το κόμικ, είναι σε διαδραστική μορφή, ένα ψηφιακό βιβλίο, του οποίου γυρίζουν οι σελίδες του. Είναι μια ιστοσελίδα, ο δημιουργός μπορεί να το εκδίδει μόνος του, και να μοιράσει τις δημιουργίες του. Ένας εκπαιδευτικός μπορεί να φτιάξει μια ιστορία, ένα εμπλουτισμένο βιβλίο και ως αποτέλεσμα να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη ιστορία στους μαθητές του. Αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε δύο Ευρωπαϊκά έργα, το ένα λεγόταν «EduComics». Στην σελίδα www.educomics.orgμπορούν να φανούν τα σχέδια μαθήματος που έχουν αναπτύξει καθηγητές από οχτώ χώρες της Ευρώπης και δημιουργίες μαθητών Δημοτικού έως Λυκείου. Παράλληλα, τρέχουν και άλλα έργα τα οποία φτιάχνουν κόμικ για την επιχειρηματικότητα».
Ερ. Το αρχείο που εξάγεται σε τι μορφή είναι; Για παράδειγμα είναι αρχείο «flash»;
Μ.Μ.:«Είναι και «web-based». Υπάρχει η δυνατότητα να το εξάγουμε σε ένα αρχείο «html» το οποίο φορτώνει κάποιο αρχείο «flash». Το οποίο βοηθά κάποιον να το εκδώσει μόνος του και να ανεβάσει σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, αλλά επίσης μπορεί να το εξάγει και σε παραδοσιακή μορφή, για να το εκτυπώσει στον εκτυπωτή του, ή σε ένα αρχείο «pdf» .
Ερ. Και το τρίτο;
Μ.Μ.:«Το άλλο λογισμικό λέγεται «FlipisArt», είναι ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της εταιρείας ( ItisArt ), ήταν το πρώτο λογισμικό που δημιουργήσαμε. Είναι ένα εργαλείο με το οποίο κάποιος μπορεί να κάνει «self publishing» (να εκδίδει μόνος του δηλαδή, τις δικές του δημιουργίες). Παίρνει ένα αρχείο «pdf» ή «PowerPoint» και το μετατρέπει σε διαδραστικό βιβλίο με όποια μορφή είχε προηγουμένως. Δηλαδή αν είχε εσωτερικούς διαδικτυακούς συνδέσμους, ισχύουν. Αν είχε αρχεία εικόνων, τα πάντα, το μετατρέπει σε μια διαδραστική μορφή, «flipping book». Αυτό μπορεί να το φτιάξει και να το ανεβάσει σε οποιαδήποτε πλατφόρμα. Κλειδώνεται το υλικό οπότε δε μπορεί να του πάρει κανείς την δημιουργία του. Χρησιμοποιείται πάρα πολύ από ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και από εταιρείες που έχουν τα δικά τους συστήματα «e-learning» και θέλουν να βάλουν το υλικό τους με αυτόν τον ενδιαφέροντα τρόπο στο διαδίκτυο ή από εκδοτικούς οίκους που θέλουν να βάλουν τις εφημερίδες τους στο διαδίκτυο με αυτόν τον τρόπο».
Ερ. Τι άλλο κάνετε;
Μ.Μ.: «Είμαστε διοργανωτές της μοναδικής έκθεσης για το «e-learning», όπου κάθε Οκτώβρη εταιρείες από όλη την Ελλάδα έρχονται και εκθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό κοινό. Φέτος, την διοργανώσαμε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου είχαμε 35 περίπου εκθέτες και 2.500 επισκέπτες. Επισκέπτες που προέρχονται από διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα, εκπαιδευτικοί, βιομηχανικοί σχεδιαστές, προγραμματιστές και όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος, ο οποίος ασχολείται με το κομμάτι του «e-learning» και θέλει να χρησιμοποιήσει καινοτόμες υπηρεσίες και προγράμματα στον εκπαιδευτικό του οργανισμό. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που καταφεύγουν στο «e-learning» προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη της φυσικής εκπαίδευσης. Γι'αυτό και έρχονται σε μία τέτοια έκθεση, για να βρούνε δηλαδή λύσεις. Και το 2013 θα είμαστε στο Ίδρυα Ευγενίδου. Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, διοργανώνεται και ένα επιστημονικό συνέδριο, με πολλές παράλληλες συνεδρίες πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι η εταιρεία είναι μία από τις 54 παγκοσμίως πιστοποιημένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών και εκπαίδευσης της ηλεκτρονικής (εκπαιδευτικής) πλατφόρμας «Moodle». Το Moodle είναι το πιο διαδεδομένο σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικής μάθησης και τάξεων. Ο δημιουργός του το ξεκίνησε ως διδακτορικό το οποίο γιγαντώθηκε και τα τελευταία χρόνια έχει πάνω από 60 εκατομμύρια χρήστες. Τεράστιοι οργανισμοί, όπως το Γέϊλ και το ΜΙΤ, η SHELL και η ALIANZ, η CISCO και η Google, το χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύσουν το προσωπικό και τους μαθητές τους αντίστοιχα. Είναι κάτι που μας τιμά ιδιαίτερα που από όλην την Ελλάδα είμαστε οι μοναδικοί και μία από τις 54 εταιρείες παγκοσμίως που έχουν πάρει την άδεια να προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες σε αυτό το λογισμικό».
Λίγα λόγια για την εταιρεία:
Ιδρύθηκε το 2008, και ασχολείται με καινοτόμες λύσεις στον τομέα του e-learning. Πέρα από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια που αναπτύσσουν για το Kinect της Microsoft, έχουν δημιουργήσει και εκπαιδευτικά λογισμικά. Είναι μία από τις 54 παγκοσμίως πιστοποιημένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών και εκπαίδευσης της ηλεκτρονικής (εκπαιδευτικής) πλατφόρμας «Moodle».
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστοσελίδα τους: www.itisart.com.gr