Η γερμανική κάτω βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία σήμερα το πακέτο μέτρων που αποσκοπεί στην μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 124% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της ως το 2020. Η ψηφοφορία είχε θεωρηθεί σημαντική δοκιμασία για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον έλεγχό της επί της κεντροδεξιάς συμμαχίας της ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2013. Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι, υποστήριξαν τη συμφωνία, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές της κεντροδεξιάς συμπολίτευσης υπό την Μέρκελ. Από τους 584 βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα οι 473 ψήφισαν υπέρ, 100 κατά και 11 απείχαν.
Ο Γερμανός υπουργός ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισήγησή του, σήμερα, πριν από την ψηφοφορία δήλωσε πως: «Η Αθήνα έχει καταφέρει πολλά».
Σημείο καμπής για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί. Μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι, ο κ. Μοσκοβισί, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι περισσότερο πολιτικά παρά οικονομικά, τονίζοντας ότι το μέλλον της Ελλάδας δεν θα αποτελεί πλέον καθημερινή ανησυχία για την Ευρωζώνη.
Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο της βοήθειας προς την Ελλάδα. Ύψιστη προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, είναι πλέον η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που αφορούν στην έγκαιρη εκταμίευση της δόσης.
«Μαζί με τα συγχαρητήριά του προς την κυβέρνηση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ομολόγησε ότι στην ουσία κάθε δόση προϋποθέτει νέα σφαγή του λαού και ότι η διαμάχη με το ΔΝΤ αφορά κυρίως το πώς θα μοιραστούν οι ζημιές συνολικά της κρίσης στην ευρωζώνη», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.
Αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων
Αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εξέφρασε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σήμερα από τις Βρυξέλλες, αποφεύγοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει ποιες είναι οι προσδοκίες του Eurogroup από το πρόγραμμα επαναγοράς.
«Δεν θέλω να πω, σε αυτό το στάδιο, ποιες είναι οι προσδοκίες μας από το πρόγραμμα, αυτό που μπορώ, όμως, να πω είναι ότι δεν είναι ασήμαντες».
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ευρωζώνη αναμένει από το σύνολο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Κληθείς να σχολιάσει τι σκοπεύουν να κάνουν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς δεν είναι τα επιθυμητά, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «δεν υπάρχει Σχέδιο Β», επιμένοντας ότι το πρόγραμμα θα πετύχει. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα υπάρξει πρόβλημα και η ευρωζώνη «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε μια τέτοια περίπτωση, να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 21 Ιανουαρίου 2013.
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του επόμενου τακτικού Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο ίδιος αξιωματούχος αφού διευκρίνισε ότι ως τότε θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της επαναγοράς, με ευθύνη της Αθήνας, τόνισε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος, για την καταληκτική ημερομηνία του, καθώς και για τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επί αυτού του ίδιου ζητήματος αναμένεται να τοποθετηθούν, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το Ταμείο συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στη στήριξη της χώρας και «εργάζεται για τα συμφέροντά της».
Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπογράμμισε την πάγια θέση του Eurogroup ότι «η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση» και ότι «μοναδικές είναι και οι αποφάσεις», που ελήφθησαν στις 26 Νοεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ