Θετικά μηνύματα για την εκταμίευση της δόσης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, εκπέμπουν Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που υποδέχθηκαν ως επιτυχή την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων. Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωζώνης, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters μελετά το ενδεχόμενο επαναγοράς των ελληνικών ομόλογων που δεν συμμετείχαν στο PSI. Την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης προς την Ελλάδα ενέκρινε χθες η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Η απόφαση της Επιτροπής εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ψηφίσει στο σημερινό Eurogroup υπέρ της απελευθέρωσης της δόσης.
Σε έγγραφο προς την Επιτροπή, η γερμανική κυβέρνηση εξέφραζε την στήριξή της στην εκταμίευση της δόσης, αναγνωρίζοντας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την επιτυχή έκβαση του προγράμματος επαναγοράς χρέους.
«Με φόντο τις αλλαγές στο πρόγραμμα, την κατάσταση της εφαρμογής του προγράμματος, την επιτυχώς εκτελεσθείσα επαναγορά χρέους και την βάσει αυτής ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα», αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών μέσων.
Όπως μεταδίδει η ειδησεογραφική υπηρεσία του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, το έγγραφο του κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι επιπλέον 3,3 δισεκατομμύρια θα δοθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 στα 52.4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν και το ποσό είναι υψηλότερο από τον αρχικό σχεδιασμό, το πλήρες πρόγραμμα για την Ελλάδα, προσθέτει το υπουργείο Οικονομικών, θα παραμείνει περιορισμένο στα 144.6 δισεκατομμύρια. Οι δε επόμενες δόσεις θα είναι χαμηλότερες, σε αντιστάθμισμα των δόσεων που θα καταβληθούν άμεσα.
Εκτός από το Eurogroup σήμερα και αύριο συνέρχεται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε περίπου 14 ώρες, το Ecofin κατέληξε τα ξημερώματα σε συμφωνία για τους όρους και το περιεχόμενο της εποπτείας των τραπεζών. Η δομή του νέου μοντέλου θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο. Μάλιστα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι το νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών θα είναι σε πλήρη λειτουργία από την 1η Μαρτίου του 2014.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ