«Στον χρόνο που μας πέρασε ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε περισσότερο. Η Ελληνίδα και ο Έλληνας όταν έχουν στη σκέψη τους να μεγαλώσουν το παιδί κάποιου άλλου δεν σκέφτονται το οικονομικό», τόνισε ο διοικητής του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» Δημήτρης Βεζυράκης, με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα του σταθμού της πόλης για δεύτερη χρονιά.Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε ανέφερε πως ως τις 24 Δεκεμβρίου έγιναν 111 εισαγωγές στο Κέντρο, 128 παιδιά έλαβαν εξιτήριο, 51 δόθηκαν προς υιοθεσία, 20 σε ανάδοχες οικογένειες, ενώ 32 επέστρεψαν στις φυσικές οικογένειές τους. «Υπάρχει όμως», πρόσθεσε « περίπου ένα 20% των παιδιών που φιλοξενούνται το οποίο θα πάει σε ένα άλλο Ίδρυμα: Είναι τα παιδιά με αναπηρία».
Ο κ. Βεζυράκης επισήμανε την αναγκαιότητα της αναδοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το 20% των παιδιών με προβλήματα υγείας δεν ανήκουν στη σφαίρα κανενός. Πρόκειται για παιδιά που δεν είναι επιθυμητά ούτε από τους φυσικούς, ούτε από τους υποψήφιους θετούς ή ανάδοχους γονείς. Κι αυτό που πρέπει να γίνει είναι ότι, ως οργανωμένη Πολιτεία είναι που πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά, να δώσουμε μεγάλο βάρος, να αναπτύξουμε περισσότερο τον θεσμό της αναδοχής, ώστε να μειώσουμε τον ιδρυματικό χρόνο των παιδιών. Έχουμε καταφέρει να τον μειώσουμε σημαντικά, όχι όμως να τον μηδενίσουμε».
Το σημαντικό είναι πως μια ανάδοχη οικογένεια αξιοποιείται έτσι όταν περάσει η κρίση το παιδί να επιστρέψει στη φυσική οικογένειά του. «Αυτή είναι η αξία της αναδοχής», τόνισε ο κ. Βεζυράκης χαρακτηρίζοντάς την ως την «υπέρτατη έκφραση παιδικής προστασίας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος, σήμερα 298 παιδιά ζουν και μεγαλώνουν σε 228 οικογένειες.
«Στόχος μας», είπε, «δεν είναι να χωρίσουμε κάποιες οικογένειες για να φτιάξουμε κάποιες άλλες. Δεν προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα ιδιότυπο πογκρόμ παιδομαζώματοςκαι τοποθέτησης παιδιών από ανήμπορες σε ευκατάστατες οικογένειες».
Αναφερόμενος στους λόγους που μπορεί να οδηγούν στην εγκατάλειψη παιδιών ο κ. Βεζυράκης αξιολόγησε ως πρώτο τις μητέρες χρήστες ναρκωτικών, οι οποίες όπως είπε, δεν μπορούν να αντιληφθούν το γονεϊκό ρόλο τους. Αυτή η παθολογία έχει αυξητική τάση, σύμφωνα με τον ίδιο. Σε αυτό το σημείο επισήμανε την προσπάθεια που γίνεται από το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» είναι μια συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ με στόχο «να βοηθηθούν αυτές οι μητέρες και να κρατήσουν τα παιδιά τους». Δεύτερος λόγος εγκατάλειψης βρέφους είναι η μητέρα με νοητικά προβλήματα, η οποία επίσης δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τον γονεϊκό ρόλο της. Ακόμη, ένα ζευγάρι το οποίο έχει φέρει στη ζωή ένα παιδί με προβλήματα υγείαςκαι δεν το θέλει και τέλος, μια μητέρα ψυχασθενής.
Ο κ. Βεζυράκης χαρακτήρισε «τεράστια υπέρβαση» την υποβολή αίτησης από συνανθρώπους μας για την αίτηση υιοθεσίας ή αναδοχής ενός παιδιού με νοητικά, κινητά ή ψυχολογικά προβλήματα. «Σε αυτούς αξίζουν συγχαρητήρια. Εμείς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε στην ολοκλήρωση αυτής της υπέρβασης, στην τοποθέτηση ενός παιδιού στην οικογένειά τους. Δεν είναι εύκολο, ούτε επιτυχές το αποτέλεσμα», κατέληξε.
Σχετικά με τη διαδικασία της αναδοχής και τα κριτήρια που τίθενται ο πρόεδρος του Κέντρου «Μητέρα» αξιολόγησε ως πρώτο τη βούληση του ζευγαριού. «Οι συμπολίτες μας που θέλουν και να υιοθετήσουν και θα γίνουν ανάδοχοι», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «αυτοί που νομίζουν ότι ήθελαν θα απορριφθούν». Στη συνέχεια θα πρέπει να δηλώσουν αυτή την επιθυμία τους στο Κέντρο, το οποίο θα ερευνήσει και θα εξετάσει τις προθέσεις τους κι όταν πλέον αποδειχθεί ότι είναι σίγουροι για ένα τέτοιο μεγάλο βήμα «θα συζητήσουμε», είπε ο κ. Βεζυράκης, «μέχρι πού μπορούν να προσφέρουν. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η υπέρβασή τους. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν αντέχουμε όλοι τα ίδια», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τη διαδικασία της υιοθεσίας, ο κ. Βεζυράκης, αναφέρθηκε στις ενημερωτικές συναντήσεις με τους υποψήφιους γονείς την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα. Με την έλευση 12 μηνών, ένας από τους κοινωνικούς λειτουργούς του Κέντρου θα έρθει σε επαφή με το ζευγάρι για να συζητήσει μαζί του την αίτηση υιοθεσίας. Και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι, όλες οι αιτήσεις θα εγκριθούν για τη συνέχεια. Ένα ζευγάρι, θα χρειαστεί να περιμένει έως και 4-5 χρόνια για να βρεθεί το παιδί που θέλει. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία της αίτησης, των κινήτρων και της προσωπικότητας των υποψήφιων θετών γονιών. Ως κριτήρια εξετάζονται τα παιδοκεντρικά κίνητρα του ζευγαριού, η ασφάλεια της σχέσης τους, η ασφάλεια του παιδιού μέσα στη σχέση, η εξασφάλιση στέγης για το παιδί και η εξασφάλιση ενός σίγουρου μέλλοντος του παιδιού.
Κι η διαφορά με την αναδοχή είναι πως ενώ περίπου 200 αιτήσεις κατατίθενται το χρόνο για υιοθεσία οι ανάλογες αιτήσεις για αναδοχή κυμαίνονται στον τραγικό αριθμό «από μια έως καμμία».
Ο κ. Βεζυράκης έκανε ειδική μνεία και στους ανθρώπους που εργάζονται στο Κέντρο με μεγάλη αφοσίωση στα παιδιά, που ακόμη κι απλήρωτοι για έντεκα μήνες, στάθηκαν στα παιδιά που τους έχουν ανάγκη και εργάστηκαν με τον ίδιο ζήλο.
Η ευαίσθητη διαδικασία της αναζήτησης των ριζών, παρουσιάζεται στο τελευταίο μέρος του αφιερώματος του Αθήνα 9.84 για τα υιοθετημένα παιδιά.
Οι δραστηριότητες του Κέντρου μαζί με τα Παραρτήματά του: Αναρρωτήριο Πεντέλης, Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» και Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα», θα γεμίσουν το σημερινό πρόγραμμα του Αθήνα 9.84 από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι.
Την έρευνα παρουσιάζει η Νόνη Καραγιάννη και επιμελούνται οι δημοσιογράφοι Νίνα Κομνηνού, Ελευθερία Κουμάντου, Έλενα Μπρέγιαννη και Καλλιόπη Ασλανίδου.
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες παιδιά και ανάδοχες οικογένειες του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ», διασκέδασαν στη γιορτή αγάπης που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Αθήνα 9.84, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη». Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύμα αγάπης, να παρακολουθήσουν θεατρικά δρώμενα, να τραγουδήσουν και να χορέψουν, αλλά και να πάρουν τα δώρα τους.
Διαβάστε τη προηγούμενη είδηση εδώ.