Quantcast
Channel: Αθήνα 9.84
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Εικόνες κρίσης

$
0
0

Τις όψεις της κρίσης καταγράφουν οι έρευνες του Α9.84 για τους νεο-αστέγους, καθώς και για την κατάσταση στα δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων υποσιτισμού. Το φαινόμενο έχει προσλάβει δραματικές διαστάσεις στα δημοτικά σχολεία της Αθήνας, καθώς αυξάνονται τα αιτήματα των διευθυντών προς το Δημοτικό Βρεφοκομείο, για αποστολή γευμάτων προκειμένου να σιτιστούν οι μαθητές. 

Τα στοιχεία που έδωσε στην Έλενα Μπρέγιαννη, η Πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου της Αθήνας, Μαρία Ηλιοπούλου, σοκάρουν, καθώς - όπως είπε - πριν από δύο μήνες τα αιτήματα για φαγητό από τα δημοτικά σχολεία της Αθήνας, ήταν μόλις 25 και μέχρι χθες έφτασαν τα 230.

Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως έντονο σε 24 σχολεία του Δ. Αθηναίων και σύμφωνα με την κ. Ηλιοπούλου, υπολογίζεται -βάσει των στοιχείων από τα σχολεία- ότι περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν πρόβλημα.

«Παρόλο που δεν είναι στην αρμοδιότητα του βρεφοκομείου, βοηθάμε όσο μπορούμε» δήλωσε η κ. Ηλιοπούλου.

Συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων, μέχρι πρότινος της διπλανής πόρτας, που ζουν τώρα στο δρόμο, λόγω της οικονομικής κρίσης και δίνουν αγώνα επιβίωσης, καταγράφει η έρευνα που επιμελήθηκαν η Ελευθερία Κουμάντου, η Καλλιόπη Ασλανίδου και η Δέσποινα Μπαρδάκου για τους άστεγους στην Αθήνα και παρουσιάζεται στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη.

Ανάμεσα στις ανθρώπινες ιστορίες που παρουσιάστηκαν σήμερα, αυτή ενός 52χρονου, πρώην εργαζόμενου της ΔΕΗ, ο οποίος ευχαριστεί τους οδηγούς του νυχτερινού δρομολογίου λεωφορείων 040, γιατί τον αφήνουν να περνά τη νύχτα του μέσα στο όχημα.   

Για την ανασφάλεια που νιώθεις όταν ζεις στο δρόμο μίλησε ένας μουσικός παραγωγός, ο οποίος έμεινε άνεργος το 2007 και ζει στο δρόμο τα τελευταία χρόνια. «Είμαι άνεργος από το 2007 , τα τελευταία  2 χρόνια με φιλοξενούσε ένα πολύ δικό μου πρόσωπο εως το καλοκαίρι.Το σωστό θα ήταν να φύγω και πριν φύγω έκανα και πρόβες τρεις- τέσσερις έμεινα στο δρόμο. Σοκαρίστηκα με αυτό που έζησα. Νιώθεις φοβερή ανασφάλεια. Αναγκάστηκα να καταφύγω σε ψυχίατρο για να δω πως θα λειτουργήσω από εδώ και πέρα».

Για τη εμπειρία της στο δρόμο και την επαφή της με τους αστέγους μίλησε η Μαρία Συμπεράνη , ψυχολόγος  ομάδα street work του ΚΥΑΔΑ. «Βρέθηκα ξανά και ξανά σε μια συγκεκριμένη περιοχή μίλησα με ένα  συγκεκριμένο κύριο και είδα θετική εξέλιξη, τον είδα κινητοποιήθηκε, απέκτησε επαφή με ένα συγγενικό του πρόσωπο, οπότε δημιουργεί εικόνα θετικής εξέλιξης» μας είπε η κ. Συμπεράνη, η οποία μίλησε για  μεγάλη εξαθλίωση  στους δρόμους. «Μου δημιουργεί σφίξιμο στο στομάχι, υπάρχει κόσμος εκεί έξω που έχει πολύ μεγάλες ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν άμεσα» είπε χαρακτηριστικά. 

Ένα σχεδιάγραμμα του αθηναϊκού «χάρτη των νεοαστέγων», παρουσίασαν στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός υγείας Μάρκος Μπόλαρης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, και εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Εκκλησίας.  Από τις εκθέσεις επιβεβαιώνεται πως εξαιτίας της κρίσης βγήκαν στο δρόμο άνθρωποι που ζούσαν εύπορα πριν το ξέσπασμά της και πως στους «νεοάστεγους» πια περιλαμβάνονται και ολόκληρες οικογένειες.

Ακόμη και διαμερισματικοί σύμβουλοι- ένας εν ενεργεία και ένας υποψήφιος -προσέτρεξαν στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για να  φάνε, αποκάλυψε ο πρόεδρος του κέντρου υποδοχής και αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Trending Articles