Τον κώδωνα του κινδύνου για τον φαύλο κύκλο της λιτότητας - ύφεσης κρούουν οι επικεφαλής οικονομολόγοι του ΔΝΤ. Με νεώτερη έκθεσή τους, υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές λιτότητας της τρόικας για την Ελλάδα βασίστηκαν σε λάθος εκτιμήσεις για την ύφεση με πολλαπλασιαστές 1,7 με 1,8 αντί 0,5. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ περικοπής δημοσίων δαπανών η μείωση του ΑΕΠ είναι περίπου 1,8 ευρώ και όχι 0,5 όπως είχε αρχικά υπολογιστεί. Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενόψει της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ την Τριτη, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα: "Η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει σημάδια βελτίωσης... η χώρα έχει αρχίσει να σπαταλά λιγότερα σε σχέση με αυτά που κερδίζει", υπογραμμίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Την ίδια ώρα νέο μήνυμα προς ΕΕ και ΗΠΑ απηύθυνε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μαλάουι. «Εάν οι δυο αυτές προηγμένες οικονομικές ζώνες περάσουν στην ύφεση, ο παγκόσμιος αντίκτυπος θα είναι μεγάλος», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ .
Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, αναμένεται να διατηρήσει τα βασικά της επιτόκια η ΕΚΤ τηρώντας στάση αναμονής για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.