Μετά από μια σφοδρή αντιπαράθεση επί της διαδικασίας, όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, να στηθούν τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο και κατηγορία, σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ, πρόταση που αρχικά είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Με την έναρξη της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε νέα πρόταση ζητώντας μια ψηφοφορία, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, σε μια κάλπη, χαρακτηρίζοντας παράλληλα εξευτελιστική την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τρεις ψηφοφορίες. "Τον φερετζέ της κάλπης που ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ τον σηκώνουμε και αποκαλύπτεται η κάλπικη σκευωρία", σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Η πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε μεθόδευση εκ μέρους των τριών αρχηγών", τόνισε από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία πρόθεση και επιθυμία να ελέγξει την ψήφο των βουλευτών.
"Ο κ. Βενιζέλος προτείνει το αυτονόητο ενώ ο κ. Σαμαράς ήταν εκείνος που προσπάθησε να ελέγξει τους βουλευτές της ΝΔ", υποστήριξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς προέτρεψε όλους τους βουλευτές να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους και να ψηφίσουν σε 4 κάλπες. "Δεν έχουμε αυταπάτες ότι με όποια διαδικασία θα διαλυκανθούν τα πράγματα", σχολίασε ο Σπύρος Χαλβατζής εκ μέρους του ΚΚΕ. Το προεδρείο δεν μπορεί να υποχρεώσει τους βουλευτές να συμνμετέχουν ή να μη συμμετέχουν στις ψηφοφορίες, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Εν τω μεταξύ, σε υπόμνημα του ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος περιλαμβάνεται στην πρόταση παραπομπής των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής τονίζει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως για την ύπαρξη της επονομαζόμενης λίστας Λαγκάρντ ούτε για οποιοδήποτε ζήτημα που συνδέεται με την υπόθεση αυτή και ως εκ τούτου ουδεμία ευθύνη συντρέχει στο πρόσωπο του.
Της συμφωνίας στη Βουλή είχε προηγηθεί θρίλερμε διαδοχικές συνεδριάσεις και αλλαγές γραμμών.
Στη Βουλή, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, διαβιβάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς όλο το υλικό που συνέλεξαν για την υπόθεση της αλλοίωσης του ηλεκτρονικού αρχείου της επονομαζόμενης «λίστας Λαγκάρντ».
Στον φάκελο που οδεύει προς το κοινοβούλιο, οι δύο εισαγγελείς συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το επίμαχο στικάκι, αντίγραφό του αλλά και εικονικό αντίγραφο που, κατόπιν παραγγελίας τους δημιούργησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο μπορεί να «αναγνωστεί» αλλά δεν επιδέχεται καμίας παρέμβασης.