Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της επίταξης των εργαζομένων στις συγκοινωνίες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, σχολιάζοντας το θέμα της συνεχιζόμενης απεργίας σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ. Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του Τύπου, στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε «απεργίες μαϊμού» όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων πληρώνονται ενώ απεργούν. Ο υπουργός κατήγγελλε ότι «οι εργαζόμενοι μετέρχονται διάφορες μεθόδους όπως η λήψη αδειών, ενώ γίνονται» όπως ανέφερε, «παρεμβάσεις στο κέντρο ελέγχου».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το βράδυ αναμένεται η απόφαση της Δικαιοσύνης στην οποία προσέφυγε η διοίκηση των συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς, ζητώντας να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες. Όπως είπε ο υπουργός, «υπάρχουν όρια και όροι στην απεργία τα οποία φοβάμαι ότι έχουν καταπατηθεί».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, την πρώτη ημέρα της απεργίας στις 17/1 στο Μετρό απήργησε το 33% των εργαζομένων.
Στις 18 Ιανουαρίου απεργούσε το 48% των εργαζομένων στο Μετρό, το 44% στον ΗΣΑΠ και μόλις 3,94% Τράμ, ενώ στις 19/1 απεργούσε στο Μετρό το 16% και χθες μόλις 14%.
Μποτιλιάρισμα λόγω απεργίας
Εν τω μεταξύ, μποτιλιαρισμένοι, από νωρίς το πρωί, είναι οι κεντρικοί και περιφερειακοί οδικοί άξονες της Αθήνας, καθώς για πέμπτη συνεχή ημέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς, οι οποίοι αντιδρούν στην ένταξη τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Νέα 24ωρη απεργία σήμερα των εργαζομένων στο Μετρό, ενώ ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Τραμ θα κινηθούν έως τις 4 το απόγευμα. Εν τω μεταξύ, στην δικαιοσύνη προσέφυγε η διοίκηση της «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» καταθέτοντας προσφυγή με την οποία ζητά να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να κριθεί η απεργία των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική.
Απεργούν και οι τεχνικοί
Στην κήρυξη 48ωρης απεργίας, στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2013, προχώρησε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η οποία καλύπτει τεχνικούς υπαλλήλους και εργαζομένους στον κατασκευαστικό κλάδο.
Η ΟΣΕΤΕ διαμαρτύρεται για τη μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις εταιρείες του κλάδου και τις περικοπές των μισθών, οι οποίες, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, υπερβαίνουν τα τελευταία χρόνια το 50%.
Το προεδρείο της ΟΣΕΤΕΕ επισκέφθηκε την Παρασκευή τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλη Κανδαράκη, από τον οποίον ζήτησε την παρέμβαση του ΣΕΠΕ σε κατασκευαστικές εταιρείες, που έχουν απλήρωτους επί μήνες τους εργαζόμενους τους.
Και με πληροφορίες από το ΑΠΕ