Quantcast
Channel: Αθήνα 9.84
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Εκλογικό δόλωμα Κάμερον

$
0
0

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι δεν επιθυμεί η χώρα του να "σηκώσει τη γέφυρα και να αποσυρθεί από τον κόσμο", αλλά να παραμείνει στην ΕΕ ως "ενεργό και αφοσιωμένο" μέλος της. Ωστόσο, πρόσθεσε, "η απογοήτευση στη Βρετανία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της μέχρι σήμερα". Ο βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε σε ομιλία του να δώσει στους Βρετανούς τη δυνατότητα να επιλέξουν με δημοψήφισμα ανη χώρα θα παραμείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει, με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα κερδίσει τις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν το 2015.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του βρετανικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να θέσει σε δημοψήφισμα την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ "ανοίγει τον ασκό του Αιόλου".

"Το μόνο που επιχειρεί (ο Κάμερον) είναι να αναβάλει την οριστική λύση με μία βραχυπρόθεσμη (λύση) και να σταματήσει να ασχολείται", είπε ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου ( UKIP ) Νάιτζελ Φάρατζ, το κόμμα του οποίου βρίσκεται, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, στην τρίτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, κυρίως εις βάρος των Συντηρητικών του Κάμερον.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Φάρατζ είπε ότι οι περισσότεροι συντηρητικοί βουλευτές του Κάμερον, καθώς κι εκείνοι από τα άλλα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα στηρίξουν την πρόταση του πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ.

"Δεν έχω αυταπάτες. Η νίκη αυτού του δημοψηφίσματος--αν και όποτε διεξαχθεί--δεν θα είναι εύκολη. Αλλά έχω την αίσθηση ότι η δουλειά του UKIP ξεκινάει σήμερα".

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Διατεθειμένη να συζητήσει τις βρετανικές επιθυμίες, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της βρετανικής κυβέρνησης να θέσει την παραμονή της χώρας σε δημοψήφισμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο του Μπενίν Τόμας Μπόνι Γιαγί, η Μέρκελ δήλωσε "φυσικά διατεθειμένη" να συζητήσει τα αιτήματα της Βρετανίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε ωστόσο ότι "και άλλες χώρες έχουν επιθυμίες και θα πρέπει να βρούμε εντέλει έναν ισορροπημένο συμβιβασμό". Σημείωσε ότι κατά την άποψή της υπάρχει ακόμη χρόνος γι'αυτό το ζήτημα, αλλά αυτό που προηγείται στην ημερήσια διάταξη είναι ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο είναι καθοριστικό για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. "Είναι προς το συμφέρον και της Βρετανίας να ανακάμψει η οικονομία μας", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ενιαία αγορά, χωρίς τη δύναμη να αντεπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή ως το παγκόσμιο εμπόριο, επιδιώκει ο Κάμερον, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι η Βρετανία έχει, με τη στάση της, πολύ συχνά εμποδίσει μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πείτε μου, παρακαλώ, σε ποιο θέμα υπέβαλε ο Ντέιβιντ Κάμερον μια εποικοδομητική πρόταση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός και υποστήριξε ότι με την ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός απευθυνόταν πιθανότατα στη συντηρητική πλευρά του κόμματός του και όχι στην Ευρώπη.

Η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Βρετανία πλήρες μέλος της ΕΕ, αλλά το Λονδίνο δεν μπορεί να επιλέξει ό,τι τού αρέσει από τη συμμετοχή του, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

"Η Γερμανία θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει ένα ενεργό και εποικοδομητικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Όμως δεν μπορεί να τού επιτραπεί να επιλέγει ό,τι θέλει", δήλωσε ο Βεστερβέλε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη, όχι λιγότερη ολοκλήρωση.

Αποφεύγοντας το σκόπελο του δημοψηφίσματος, η ευρωπαϊκή επιτροπή στάθηκε στην αρχική δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού ότι θέλει να παραμείνει η χώρα του στους κόλπους της ΕΕ. Η Επιτροπή "χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να παραμείνει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε η εκπρόσωπός της Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν, προσθέτοντας ότι είναι "προς το συμφέρον της ΕΕ και προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου" να είναι το Λονδίνο ένα "ενεργό μέλος" και "στο κέντρο" της Ένωσης.

Επίσης, εξέφρασε την επιθυμία η συζήτηση στη Βρετανία "να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο της σχέσης" ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ.

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκδήλωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο "την επιθυμία του" η Βρετανία "να παραμείνει στους κόλπους της ΕΕ", δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ..

Επίσης, η Σουηδία προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία για τον κίνδυνο να χάσει επιρροή αν εγκαταλείψει την ΕΕ.
Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δημοσιοποίησε στο Twitter μηνύματα υπέρ της Ευρώπης.


"Σύντομα εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα είμαστε παρά το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας παρά μόνον αν δουλέψουμε μαζί", έγραψε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Trending Articles