Σκληραίνουν τη στάση τους οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευσητων απεργών, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο αμαξοστάσιο του Μετρό, στα Σεπόλια, όπου συγκεντρώνονται αντιπροσωπείες από όλα τα Σωματεία. Άλλωστεμ τα σωματεία του ΟΑΣΑ και του Προαστιακού ανακοίνωσαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, έτσι τα λεωφορεία δεν θα κυκλοφορήσουν μετά τις 5μμ, οπότε έληγε η στάση εργασίας, ενώ παράταση της σημερινής κινητοποίησης έως τη λήξη της βάρδιας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, τον ΗΛΠΑΠ και το Τραμ, σε ένδειξη συμπαράστασης. Συνεδριάζει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.
Η Συνομοσπονδία εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε απεργία κάλυψης των εργαζομένων στα ΜΜΜ ή αυτό της παράλληλης κινητοποίησης εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την ώρα, η ΓΣΕΕ. Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, ζητεί από την κυβέρνηση να αποσύρει την απόφασή της επισημαίνοντας ότι, «παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι αλλά η κυβέρνηση με τις αποφάσεις που ακολουθεί».
Στο ίδιο πνεύμα θα κινηθεί και η αυριανή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.
Το θέμα προκαλεί και ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, με τη Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της να τονίζει ότι η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης, και δεν τη βρίσκει σύμφωνη. «Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκολύνουν την εξεύρεση λύσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει ομαλότητα στις συγκοινωνίες, γιατί η δημοκρατία δεν είναι παράλυτη και κανείς δεν μπορεί την ιδιότητα του εργαζομένου να την μετατρέπει σε ιδιοκτήτη και να την στρέφει κατά της κοινωνίας», δήλωσε από τη βουλή ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέτζος.
Για «απαράδεκτη κοινωνικά απεργία», έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι όσοι φέρνουν σε αντιπαλότητα τους εργαζομένους με την κοινωνία, πλήττουν το κύρος του εργατικού κινήματος. Νωρίτερα, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για την πιο ήπια απόφαση, που μπορούσε να έχει ληφθεί, επισημαίνοντας πως υπάρχουν Σωματεία Εργαζομένων που φαίνονται διατεθειμένα να προσέλθουν σε διάλογο.
Ακραία και ανάλγητη χαρακτήρισαν την απόφαση στελέχη ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για «ωμή πράξη αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων», μίλησε το ΚΚΕ.
Την αλληλεγγύη της στους εργαζομένους στα Μέσα Μεταφοράς εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην οποία κάνει λόγο για «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης» και προσθέτει: «O αγώνας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι αγώνας όλων των εργαζομένων για τη διασφάλιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας, στην απεργία, όπως και το δικαίωμά μας στην εργασία».