Μεγάλη πρόοδος σε νομικά και τεχνικά ζητήματα αναφορικά με την ολοκλήρωση του PSI σημειώθηκε κατά την αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού Λ Παπαδημου, του ΥΠΟΙΚ Ε. Βενιζέλου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τ. Νταλάρα, σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πήγες γνωστοποίησαν ότι θα υπάρξει και αυριανή συνάντηση των τριών ανδρών και προϊδέασαν για πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα ζητήματα παραπέμποντας και στην παράλληλη διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση με την τρόικα εν όψει της σύναψης της νέας δανειακής συμφωνίας. Σύμφωνα με ίδιες πηγές υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία γιατι όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε η χώρα"πρέπει να ζήσει και οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί ήδη πάρα πολλά".
Αναμένεται ανακοίνωση του ΙΙΦ
Νωρίτερα συνάντηση είχε και ο Ευ. Βενιζέλος με την τρόικα. «Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του PSI», τόνισε μετά την συνάντησή του με την τρόικα.
Εν τω μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε, νωρίτερα, η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη. Οι δανειστές προτείνουν μείωση έως και 20% συγκεκριμένων κατηγοριών αποδοχών, γενικότερο πάγωμα των υπολοίπων μισθών για τρία έτη, παρεμβάσεις στα επίπεδα του κατώτατου μισθού και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και καταβολής των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Επιπλέον ζήτησαν για κατάργηση επιδομάτων κι άλλων παροχών και για ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας κάνουν λόγο για συνταγή διάλυσης της κοινωνίας, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που θα οδηγήσει σε βίαιη μεταβολή των κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων της χώρας μας.
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται να γίνει η σύσκεψη του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς φαίνεται να υπάρχει μία κατ' αρχήν συμφωνία για την πραγματοποίησή της. Μετά τη συνάντηση ενδέχεται να υπάρξει νέο ραντεβού του πρωθυπουργού με την τρόικα προκειμένου να έχει μια συνολική εικόνα για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Η τρόικα ζητά το αργότερο ως τη Δευτέρα να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για μειώσεις στον κατώτερο μισθό, κατάργηση ή δραστική περικοπή των δώρων και αλλαγή των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.
Συνδικαλιστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η καταστρατήγηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών θα σηματοδοτήσουν το τέλος των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προβάλλουν το επιχείρημα ότι η σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων στα περισσότερα σημεία και η συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για πάγωμα των αυξήσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον στη δύσκολη αυτή περίοδο και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την Ελλάδα διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική ειρήνη και αποτρέποντας τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Υποστηρίζουν επίσης, ότι ήδη με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων μετά την ψήφιση του άρθρου 37, έχει επέλθει μεσοσταθμική μείωση του κόστους εργασίας κατά 12%.