Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι προέτρεψε μετά τη Σύνοδο Κορυφής τους υπουργούς Οικονομικών να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιήσουν το PSI και να υιοθετήσουν το νέο πρόγραμμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έγκαιρα για την επίσημη πρόταση [του PSI] στα μέσα Φεβρουαρίου.
Ο κ. Ρομπάι, καλωσόρισε επίσης «την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα. «Υπολογίζουμε στις ελληνικές Αρχές και στην τρόικα ότι θα συμφωνήσουν στα βήματα για να βάλουν το τρέχον πρόγραμμα και πάλι σε τροχιά».
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εμφανίστηκε σίγουρος ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να οριστικοποιηθεί «τις επόμενες ημέρες» και σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με τους ομολογιούχους.
Νωρίτερα, ο Λουκάς Παπαδήμος είχε συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, μετά από αίτημα της γερμανικής πλευράς.
Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να κλείσει το χάσμα στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στη χρηματοδότηση (PSI).
Κατηγορηματικός ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σχετικά με τα περί επιτροπείας της χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό».
Ο κ. Σαρκοζί ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας και την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ. Ερωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ότι εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, δηλητηριάζει την όλη κατάσταση.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους, ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι συνεχίζονται «με ικανοποιητικό τρόπο» ενώ πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιορίστηκαν σε αδρή περιγραφές του πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρωζώνη, δείχνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου για «καθοδήγηση» των κρατών μελών αναφορικά με τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών.
Στο κοινό τους ανακοινωθέν, οι «27» υπογραμμίζουν την ανάγκη «έξυπνης» δημοσιονομικής εξυγίανσης που δεν θα βλάπτει την ανάπτυξη μαζί με δραστικές στρατηγικές προώθησης της απασχόλησης.
Η Σύνοδος καλεί σε ενίσχυση των προγραμμάτων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, την έμφαση σε «πράσινες θέσεις εργασίας», δομικές μεταρρυθμίσεις για αύξηση τις ανταγωνιστικότητας και προκρίνει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ως κίνηση που μπορεί να «έχει σημαντική επίδραση» στην αγορά εργασίας.