Quantcast
Channel: Αθήνα 9.84
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Αντιδράσεις για την επιτροπεία

$
0
0

Η γερμανική πρόταση για ορισμό Επιτρόπου στην Ελλάδα κυριάρχησε στα σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών, κατά την προσέλευσή τους στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οξεία κριτική ασκεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην πρόταση για διορισμό «επιτρόπου» για τα ελληνικά δημοσιονομικά, λέγοντας πως διατυπώθηκε από «όσους αντί να ρίχνουν τους ήδη υψηλούς τόνους στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, συμβάλλουν στο να τους σκληραίνουν». «Ούτε η Γερμανία, ούτε άλλο κράτος μέλος, ούτε κανείς επιτρέπεται να δίνει στον κόσμο την εντύπωση ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας περιορίζεται, στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση του ευρώ», δήλωσε ο Μ.Σούλτς, μέλος ο ίδιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπενθύμισε ότι η Τρόικα και η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ βρίσκονται στην Αθήνα, ανταλλάσσοντας συνεχώς απόψεις με τις ελληνικές Αρχές για την κατάσταση και τόνισε ότι αν αυτή η διαδικασία, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, μεταβληθεί, θα έχει τα αντίθετα από το επιθυμητό αποτελέσματα.

«Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τους Έλληνες. Στην Ελλάδα βρίσκεται μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων από το εξωτερικό, κάτι το οποίο είναι σκληρό για την κυριαρχία ενός κράτους» ανέφερε ο Σουλτς.
H παρουσία των ελεγκτών στη χώρα είναι απαραίτητη, συνέχισε, και οι Έλληνες την έχουν δεχτεί. «Για αυτό και η όλη συζήτηση είναι εντελώς περιττή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚ.

Ως «τρελή ιδέα» που αγνοεί τα διδάγματα της Ιστορίας απέρριψε την πρόταση και ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κατάργηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ.

Την αντίθεσή του στην πρόταση, η οποία πλέον χαρακτηρίζεται «σκέψη» σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, να τοποθετηθεί μόνο στην Ελλάδα Επίτροπος εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν είναι αντίθετος στην ιδέα στενότερης επιτήρησης για χώρες του ευρώ που λαμβάνουν βοήθεια από την ΕΕ και «παρεκκλίνουν διαρκώς». «Αντιτίθεμαι κατηγορηματικά στην ιδέα αυτή να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο» δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την Ελλάδα. Εάν είμαστε προετοιμασμένοι να διασφαλίσουμε στην συνθήκη ότι αυτό θα το κάνουμε σε χώρες που συνεχώς είναι εκτός στόχων, τότε δεν είμαι αντίθετος, αλλά δεν νομίζω ότι είναι σωστό να το έχουμε αυτό μόνο σε σχέση με την Ελλάδα», είπε ο Γιούνκερ πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το Reuters.

Μετριοπαθής ήταν και η στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, χωρίς, ωστόσο, να ξεκαθαρίζει τη θέση της Γερμανίας στο θέμα. «Νομίζω ότι κάνουμε μια συζήτηση που δεν θα έπρεπε», είπε η Α. Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.

«Αφορά το πως η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει στήριξη, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να συμμορφωθεί, άρα υπάρχουν στόχοι. Αλλά αυτό είναι εφικτό μόνο εάν η Ελλάδα και άλλες χώρες το συζητήσουν αυτό. Για αυτό το λόγο δεν θέλω μια αμφιλεγόμενη συζήτηση, αλλά μια εποικοδομητική που να είναι πετυχημένη. Πετυχημένη για τους πολίτες της Ελλάδας και τίποτα άλλο» πρόσθεσε.

«Ευφάνταστη και δυσάρεστη» χαρακτήρισε τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά από τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να σχολιάσει τη «δίψα» της Γερμανίας για δημοσιονομική πειθαρχία, ο Μ. Μόντι σημείωσε ότι «τη δίψα αυτή τη βιώνουν όλοι στην Ευρώπη». Δήλωσε, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις των χωρών του Βορρά που διψούν για δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους ότι οι χώρες της Μεσογείου κάνουν προόδους. «Εμείς πρέπει να ανταπεξέλθουμε θετικά, αλλά και αυτοί πρέπει να μπορέσουν να μας αγκαλιάσουν και όχι να μας στραγγαλίσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δημιουργήσει ένα δρόμο ελπίδας προς την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών στις Βρυξέλλες. «Τι θα πω στην αρχή της συνάντησης σήμερα: Αυτό το συμβούλιο πρέπει να είναι ένα συμβούλιο που θα δείχνει προς ένα δρόμο ελπίδας» έγραψε ο πρόεδρος της ΕΕ στο Twitter.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Trending Articles