Οι αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε συνδυασμό με την πολύ κακή οικονομική συγκυρία έχουν επηρεάσει και δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των πολιτών στην περίθαλψη και την ιατρική παρακολούθηση. Οι παρενέργειες και οι προεκτάσεις του προβλήματος αποτέλεσαν το αντικείμενο έρευνας του Αθήνα 9.84, η οποία παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Η Επόμενη Δόση» με την Δώρα Σαρρή και τον Γιάννη Παπαγεωργίου. Ως σημαντικότερη ίσως εμφανίζεται ο ελλειμματικός εμβολιασμός των παιδιών που παρατηρείται καθώς αρκετοί γονείς έχουν απομακρυνθεί από τους ιδιώτες παιδιάτρους τους από τους οποίους γινόταν το 80% των εμβολιασμών.
Αιτία, η οικονομική κρίση, καθώς δεν έχουν να πληρώσουν, ενώ ρόλο παίζει και η απροθυμία ιατρών να συμβληθούν με το νεοσύστατο φορέα ΕΟΠΠΥ λόγω μειωμένου τιμολογίου.
Αν τώρα σε αυτά προσθέσουμε και την αύξηση του ποσοστού των ανασφάλιστων τότε το πρόβλημα με τους παιδικούς εμβολιασμούς γίνεται εντονότερο.
Από το υπουργείο Υγείας δεν έχει υπάρξει καταγραφή των παιδιών που ο εμβολιαστικός προγραμματισμός έχει μείνει πίσω γεγονός που επισημαίνεται και από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.
Από την Παιδιατρική Εταιρία έχει καταγραφεί κάμψη στα ποσοστά των παιδικών εμβολιασμών η οποία αν και εφόσον ενταθεί μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση των παιδικών ασθενειών. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι αυτό δεν θα αποτελεί Ελληνικό φαινόμενο καθώς ήδη παρατηρείται έξαρση της ιλαράς σε ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα από αυτές που θεωρούνται προηγμένες.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να παρατηρείται μείωση των επισκέψεων στα ιδιωτικά ιατρεία και μεταστροφή στην δημόσια Υγεία σε ποσοστό 30- 40%, ενώ το ποσοστό αυτό στο χειρουργικό τομέα ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στο 50-60%.
Ακόμη μια παράμετρος, αυτή του φόβου που προέκυψε γενικότερα για τους εμβολιασμούς από την ελλειμματική ενημέρωση που υπήρξε για το εμβόλιο της γρίπης, αλλά και για τον σοβαρό κίνδυνο για τα παιδιά αν συνεχιστεί η καταγραφή της κάμψης στους εμβολιασμούς ως απόρροια και των οικονομικών συνθηκών, έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο οποίος μίλησε στον Σάββα Κόκκινο.
Η μεταστροφή από την ιδιωτική στην δημόσια περίθαλψη έχει επιβαρύνει τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διοικητή των τριών Νοσοκομείων Παίδων της Αθήνας Μάνος Παπασάββας, ο οποίος τόνισε ότι σε μια εφημερία προσέρχονται κατά μέσο όρο 650 περιστατικά εκ των οποίων μέχρι πρότινος το 40% ήταν αλλοδαποί και το υπόλοιπο Έλληνες. Σήμερα όπως είπε το ποσοστό αλλοδαπών έχει πέσει στο 25% και έχει αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των Ελλήνων, είτε αφορά εφημερίες, είτε αφορά νοσηλείες. Όπως δήλωσε ο κ. Παπασάββας στη Νικολέτα Αυλωνίτη πολλοί είναι αυτοί που προσέρχονται στα Παίδων για μια απλή, προληπτική εξέταση των παιδιών τους.
Σε πιο ανησυχητικούς τόνους είναι η μαρτυρία του προέδρου των Γιατρών του Κόσμου Νικήτα Κανάκη ο οποίος δήλωσε στη Νικολέτα Αυλωνίτη ότι μόνο στο κέντρο των Ιατρών στο Πέραμα έχουν προστρέξει για εμβολιασμό ήδη 300 παιδιά. Την ώρα δε της τηλεφωνικής συνομιλίας στο κέντρο των γιατρών στην Αθήνα βρίσκονταν λόγω και της παγωνιάς 250 άνθρωποι. Ο κ. Κανάκης επισήμανε την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών από την Πολιτεία καθώς όπως είπε δεν μπορεί μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση να καλύψει το κενό που αφήνει η κεντρική εξουσία, ενώ προκειμένου να δείξει την έκταση του προβλήματος τόνισε χαρακτηριστικά ότι πριν λίγο καιρό οι Γιατροί του Κόσμου έδιναν τη μάχη στην Αφρική και τώρα τη δίνουν στο κέντρο της Αθήνας.
Οι νέες συνθήκες και τα κενά που αφήνει η κεντρική εξουσία οδηγούν πέρα από εθελοντικές πρωτοβουλίες και τους δήμους να καλύψουν το κενό που δημιουργείται από την ανάγκη πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη πολιτών που είτε δεν έχουν να πληρώσουν, είτε δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.
Στα δημοτικά ιατρεία του Δήμου της Αθήνας τον τελευταίο χρόνο έχει παρατηρηθεί αύξηση της προσέλευσης των Ελλήνων καθώς μεγαλώνει διαρκώς το ποσοστό εκείνων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι η προσέλευση γυναικών στα επτά ιατρεία του δήμου προκειμένου να υποβληθούν στον καθιερωμένο γυναικολογικό έλεγχο, το τεστ ΠΑΠ.
Μιλώντας στην Λίλιαν Ξύλου η υπεύθυνη της διεύθυνσης προληπτικής ιατρικής και υγείας του Δήμου Αθηναίων και πρόεδρος του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ Σταυρούλα Αγγελίδου αναφερόμενη στο ευαίσθητο θέμα των παιδικών εμβολιασμών τόνισε αφενός ότι η αρμοδιότητα ελέγχων και η δυνατότητα εμβολιασμού των παιδιών από το Δήμο δόθηκε τελευταία με τον Καλλικράτη και αφετέρου πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δήμο της Αθήνας πρόγραμμα ελέγχου στα σχολεία προκειμένου να διαπιστωθεί ποιά παιδιά δεν έχουν κάνει τους απαραίτητους εμβολιασμούς. Η κ. Αγγελίδου εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς σε συνεργασία με το υπ. Υγείας τα παιδιά που θα εντοπιστούν θα εμβολιαστούν δωρεάν κατόπιν και της συναίνεσης των γονέων τους.
Με αυτά τα δεδομένα οι ιδιώτες γιατροί είδαν το τελευταίο διάστημα να χάνουν την πελατεία τους σε ποσοστό 40%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γονείς τηλεφωνούν πλέον στους παιδιάτρους τους αντί να πηγαίνουν σε αυτούς προκειμένου να γλιτώσουν τα χρήματα της επίσκεψης.
Παράλληλα, οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί βρίσκονται σε στάση αναμονής προκειμένου να πατήσει στα πόδια του ο νεοσύστατος φορέας ΕΟΠΠΥ και να διαμορφωθεί το νέο τιμολόγιο. Πάρα πολλοί γιατροί δεν έχουν συμβληθεί με το νέο φορέα καθώς το τιμολόγιο είναι πολύ χαμηλό με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να πληρώσουν ενώ αρκετοί από αυτούς να αναγκάζονται να αναζητήσουν γιατρούς στα Δημόσια νοσοκομεία.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών Αττικής Γιάννης Δατσέρης μιλώντας στον Σάββα Κόκκινο τόνισε πως αυτές όλες οι αλλαγές σε συνδυασμό με την άσχημη οικονομική συγκυρία επιβάλλουν στο αρμόδιο υπουργείο να βελτιώσει την οργάνωση και τις δομές της δημόσιας Υγείας προκειμένου να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα.