Quantcast
Channel: Αθήνα 9.84
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Προς νέα σκληρά μέτρα το 2012

$
0
0

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων για το 2012 ο πρωθυπουργός, προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις για το 2011 και να επιτευχθούν οι στόχοι για το νέο έτος. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “εφόσον τα μέτρα τα οποία έχουν υιοθετηθεί εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα δεν θα είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων. Αλλά βεβαίως, όπως συμπλήρωσε, η οικονομία λειτουργεί μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας». Τη Δευτέρα ξεκινούν οι έλεγχοι από την τρόικα.

Την ίδια ημέρα ξεκινούν και οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. “Στόχος της Ελλάδας να υπάρξει όσο τον δυνατόν υψηλότερη συμμετοχή στο πρόγραμμα” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ στην Αθήνα από αύριο οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικα, για να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση το νέο δανειακό πρόγραμμα και να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις, για το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομόλογων.

Για μέτρα που αποτελούν μεγάλο βήμα προς τη σύγκλιση δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών - μελών της ευρωζώνης και διασφαλίζουν υψηλό βαθμό δημοσιονομικής πειθαρχίας, μίλησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Μεταξύ αυτών, ο "Κανόνας ισορροπίας" ο οποίος προβλέπει ότι οι προϋπολογισμοί των κρατών - μελών θα πρέπει να είναι ισολογισμένοι, όπως επίσης ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι κατώτερες των περιστάσεων και των αναγκών της Ευρώπης, καθώς είναι αποκλειστικά επικεντρωμένες στη δημοσιονομική πειθαρχία και απουσιάζει η οικονομική αλληλεγγύη, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Επισήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχουν μέτρα για την ανάπτυξη και για την αποτροπή της ύφεσης που απειλεί τη χώρα μας και άλλες χώρες της Ευρώπης και δεν προσδιορίζεται ο δημοκρατικός έλεγχος των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου. Τέλος, σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται αποτελεσματικό ταμείο διάσωσης με επαρκή χρηματοδότηση, χρειάζεται ευρωομόλογα, χρειάζεται τη μεταφορά μέρους του χρέους στην ΕΚΤ, καθώς και την έκδοση χρήματος. «Η Ευρώπη που διεκδικούμε είναι μια Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά ενοποιημένη».

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής ξεπέρασε κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη για το πόσο κυνικά, με ηγέτιδα την κα Μέρκελ, οι ελίτ της Ε.Ε. θα αναζητούσαν τη λύση του αδιεξόδου ακόμη πιο βαθιά στο νεοφιλελεύθερο οπλοστάσιο, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζει καταστροφικές τις αποφάσεις της Συνόδου «καθώς επελέγη ο εγκλεισμός της Ευρώπης σε δημοσιονομική φυλακή, "συνταγματοποιώντας" τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και απορρίπτοντας κάθε μέτρο που θα μπορούσε να ανακόψει την κρίση και να οδηγήσει στο δρόμο της εξόδου, μέσω της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης».

«Ο Πρωθυπουργός», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, «εμφανίστηκε ως αυτό που είναι, ένας "υπάκουος τεχνοκράτης". Δεν τόλμησε καν, να υπαινιχθεί το προφανές. Ότι η Ελλάδα με αυτές τις συμφωνίες οδηγείται στην περιθωριοποίηση. Οδηγείται στο βυθό, με την τεράστια πλειοψηφία του πληθυσμού ιδίως τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, στην απόλυτη φτώχεια».

«Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν κατώτερη των προσδοκιών των ευρωπαϊκών λαών. Η διέξοδος στην κρίση δεν μπορεί να προέλθει μόνο από την πειθαρχία, απαιτείται και ενίσχυση της αλληλεγγύης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.

«Γι' αυτό χρειάζεται κυρίως πολιτική λύση. Λύση βιώσιμη που πείθει τους λαούς, τις κυβερνήσεις και τις αγορές, είναι η περισσότερη Ευρώπη. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική εμπλοκή των κοινοτικών θεσμών και όχι της διακυβερνητικής λογικής». 

Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε «επισκευές» για το ευρώ, αλλά λείπουν βασικά στοιχεία. «Οι επενδυτές λένε ότι η απόφαση είναι ανεπαρκής και ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει την κρίση χρέους», γράφει η Wall Street Journal σχολιάζοντας την χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

«Οι αγορές αντέδρασαν αισιόδοξα, όμως το κρισιμότερο είναι ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων έμειναν σταθερές», εξηγεί η εφημερίδα. «Οι θετικές αντιδράσεις ήρθαν περισσότερο λόγω της ανακούφισης ότι οι οι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία, παρά στο περιεχόμενο αυτής καθεαυτής της συμφωνίας».

Η εφημερίδα σχολιάζει κρίνοντας ελλειπή τη συμφωνία αλλά και προμηνύει ότι έρχεται νέος γύρος αντιπαραθέσεων μετά και την «απομόνωση των Βρετανών».

«Στην ουσία της, η συμφωνία είναι ένα πολύ μικρό βήμα», γράφει. «Δεν είναι επίσης σαφές το πόσο γρήγορα θα τεθεί πραγματικά σε ισχύ το σύμφωνο... Στην καλύτερη περίπτωση τα αποτελέσματα της Παρασκευής προμηνύουν συνέχιση των αντιπαραθέσεων».

Η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα βρεθούν στην ατζέντα του Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.  Σε συνέντευξή του στον « Κόσμο του Επενδυτή», ο επικεφαλής της ομάδας Δράσης,  εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ξεκινήσει η αποδέσμευση τα κονδυλίων του ΕΣΠΑ.  


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Trending Articles