Εν μέσω πολιτικών κραδασμών συνεχίζεται στην ολομέλεια της Βουλής η κρίσιμη συζήτηση επί του νέου οικονομικού προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης που το συνοδεύει. Δεν υπερψηφίζει τα μέτρα η Λούκα Κατσέλη. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, Λάμπρος Μίχος, Κυριακή Τεκτονίδου, Μαρία Κυριακοπούλου, Ηλίας Θεοδωρίδης και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος με έγγραφή δήλωσή τους αναφέρουν ότι δεν θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία στην Βουλή καθώς αυτή, «επιβλήθηκε ως μόνη επιλογή στο πολιτικό σύστημα και αγνοεί τον ελληνικό λαό».
«Να σταματήσει τον χημικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον των διαδηλωτών», αξίωσε από την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε με σφοδρή ένταση με αποκορύφωμα την εκτόξευση του νομοσχεδίου από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Μαυρίκο προς τα υπουργικά έδρανα.
Η βουλευτής Β' Αθηνών, Λούκα Κατσέλη, δήλωσε ότι πρόκειται να καταψηφίσει το Νομοσχέδιο στη Βουλή, επεξηγώντας ότι «η αρνητική μου ψήφος στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο εκφράζει την πεποίθησή μου ότι τα μέτρα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής που ενσωματώνονται στο παρόν Νομοσχέδιο αντιστρατεύονται την επιδίωξη εξόδου της χώρας από τη σημερινή κρίση υπερχρέωσης που αποτελεί ύψιστο δημόσιο και εθνικό συμφέρον».
Την πρόθεσή της να υπερψηφίσει τα μέτρα του νέου μνημονίου επανέλαβε από το βήμα της Βουλής η ανεξάρτητη βουλευτής και αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.
Για τραμπουκισμούς έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Ευαγγελος Βενιζελος. «Δοκιμάζετε τα όρια της υπομονής μας», είπε η Αλ. Παπαρήγα, ενώ την άμεση διάλυση της βουλής και εκλογές ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφερης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε εκ νέου το δίλημμα της αποψινής ψηφοφορίας ,λέγοντας ,ότι η χώρα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδήμουλης, ζήτησε επίσης ονομαστική ψηφοφορία και υπογράμμισε ότι οι βουλευτές δεν είχαν χρόνο να μελετήσουν το κείμενο της νέας δανειακής σύμβασης.
Υπέρ της ονομαστικής ψηφοφορίας τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. Με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία ζήτησε να εγκριθεί η νέα σύμβαση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας.
«Να σταματήσει τον χημικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον των διαδηλωτών», αξίωσε από την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ.Λαφαζάνης κατήγγειλε πως οι διαδηλωτές εναντίον του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων και οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος, αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα χημικά της Αστυνομίας - και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «προσπαθεί να κερδοσκοπίσει στην Ελλάδα και διεθνώς, με τις εικόνες από την πλατεία Συντάγματος».
«Η κερδοσκοπία δεν γίνεται απ' την κυβέρνηση. Δυστυχώς, ακόμα και στην οριακή αυτή στιγμή, διάφοροι εκτός αιθούσης θεωρούν πως πρέπει να συνεχίσουν τις συνήθειες του παρελθόντος και φοβούμαι και πως εντός αιθούσης δεν είναι πολλές συμπεριφορές οι πλέον πρέπουσες, συν τοις άλλοις και με την μονομερή κατανομή ευθυνών» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου. «Θα παρακαλούσα, λίγο περισσότερη ψυχραιμία. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται εδώ μετάγγιση όσων γίνονται έξω στην αίθουσα» συμπλήρωσε.
«Κανείς δεν είναι ευτυχής που γίνονται επεισόδια. Υπάρχει όμως και μια πραγματικότητα: Υπάρχουν και κουκουλοφόροι που πετάνε μολότωφ και δεν ταιριάζει σε μια ειρηνική διαδήλωση σαν αυτή» παρενέβη ο Χρήστος Πρωτόπαπας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. «Αν από κάποιον κινδυνεύουν οι άνθρωποι που είπε, κινδυνεύουν απ' αυτούς. Αυτοί δημιουργούν το πρόβλημα και τις αντιδράσεις - και θα πρέπει να το καταδικάσουμε όλοι αυτό».
«Οι κουκουλοφόροι και οι κάθε λογής προβοκατόρικοι μηχανισμοί, παίζουν πινγκ πονγκ με τις δυνάμεις καταστολής με στόχο να κτυπήσουν την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος» ανέφερε αργότερα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαρίνος.
Κατά της ψήφισης της δανειακής σύμβασης με τη μορφή του κατεπείγοντος τάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Με γραπτή δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρηστος Πρωτόπαπας διευκρινίζει οτι αν και προβληματίστηκε ιδιαίτερα και μπροστά στο μοναδικό, όπως το χαρακτηρίζει, ερώτημα της ψηφοφορίας - ευρώ ή δραχμή και χρεοκοπία- εκείνος θα ψηφίσει υπέρ της σύμβασης.
Νωρίτερα ορκίστηκαν στη θέση των παραιτηθέντων βουλευτών, η Άννα Βαγενά στη θέση της κυρίας Πέμης Ζούνη. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ Βαγενα φέρεται να μην προτίθεται να ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Επίσης ορκίστηκαν ο Χρήστος Γκόγκας αντί του Παύλου Στασινού στην Άρτα και η Μαρία Κλαυδιανού στο νομό Ζακύνθου στη θέση του Δημήτρη Βαρβαρίγου. Εκκρεμεί η ορκωμοσία του Θεόδωρου Σκρέκα που παίρνει τη θέση του παραιτηθέντα βουλευτή της ΝΔ Νίκου Λέγκα.
Εν τω μεταξύ, ύστερα από διεγέρσεως ψηφοφορία απορρίφθηκε η ένσταση της αντισυνταγματικότητας που είχε υποβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε παρέμβαση του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι σήμερα κρίνεται η μοίρα της χώρας μας για την επόμενη 10ετια, ενώ χαρακτήρισε απολύτως ψευδείς τους ισχυρισμούς ότι μέσω τη νέας δανειακής σύμβασης μπορεί να κατασχεθεί δημόσια περιουσία. “Μην τολμήσει κανείς να πει ψέματα για την Ακρόπολη ή τη Δήλο ή για το ορυκτό μας πλούτο” ανέφερε σε έντονο ύφος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Εθελοντική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η οποία θα συνοδεύεται από πακέτο βοήθειας έκτακτης ανάγκης, προτείνει ο Γενικός Γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, εάν τα μέτρα που απαιτεί η ΕΕ δεν ψηφιστούν απόψε από τη Βουλή.
Την ίδια ώρα ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από την Ευρώπη. “Οι υποσχέσεις της Ελλάδας δεν μας αρκούν” διαμηνύει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και καλεί την Αθήνα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.
“Η Ελληνική διάσωση δεν θα απαλλάξει την Ευρώπη από τον κίνδυνο” εκτίμησε μιλώντας στο Bloomberg, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορζ Σόρος. Επίσης προβλέπει «αναιμική» ανάπτυξη και παρατεταμένη πολιτική ένταση που θα μπορούσε να συντρίψει την ευρωπαϊκή ενότητα, ακόμα και αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τα μέτρα λιτότητας.
Έκκληση στους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, απευθύνει ο διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, εκτιμά ότι στις αρχές του 2013, εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα, η οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη.
“Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ριζική αλλαγή” επισημαίνουν στο μεταξύ σε κοινό άρθρο τους, στις προσωπικές τους ιστοσελίδες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Ηλίας Καρανίκας, Συμεών Κεδίκογλου, Ηλίας Μόσιαλος, Γιώργος Ντόλιος, Θανάσης Οικονόμου, Φραγκίσκος Παρασύρης και Γιάννης Ραγκούσης. Όπως υπογραμμίζουν “πρέπει να οριστεί εκ νέου το κοινωνικό συμφέρον”.
Στη ΝΔ περίπου 20 βουλευτές, είτε εξέφρασαν την πρόθεση να καταψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, είτε άσκησαν κριτική και διατύπωσαν προβληματισμούς.
Επιφυλάξεις για τη Συνταγματικότητα, ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου για τη νέα δανειακή σύμβαση, εκφράζει σε έκθεσή του το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Οι επιφυλάξεις αφορούν στο θεσμό της προαιρετικής διαιτησίας και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα είναι τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Αναφέρονται με σκεπτικισμό στα νέα μέτρα λιτότητας και επισημαίνουν ότι παραμένει "ανοικτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας".
Τα περισσότερα απ' αυτά, αναφέρονται με σκεπτικισμό στα νέα μέτρα λιτότητας, επισημαίνοντας πως παραμένει συνεχώς ανοικτό το ενδεχόμενο για χρεοκοπία της χώρας.
Οι New York Times λένε πως η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για να πληρώσει ό,τι χρειάζεται ώστε να σώσει τις τράπεζες, όχι όμως και την ίδια την Ελλάδα.
Στις ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά εστιάζει κεντρικό άρθρο του Bloomberg, και αναφέρει πως και οι δύο ηγέτες ζήτησαν υποστήριξη και κομματική πειθαρχία από τους βουλευτές τους.
Με τον τίτλο "Εξοργισμένοι οι Έλληνες από τις νέες θυσίες για τη διάσωση", οι Financial Times, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις αντιδράσεις των Ελλήνων εργαζομένων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα, αναλύοντας τόσο τις ομιλίες Παπανδρέου και Σαμαρά, όσο και την αντίδραση του ελληνικού λαού για τα νέα μέτρα.
Οι Έλληνες συμφωνούν σε μια σειρά από νέα μέτρα λιτότητας, είναι το πρωτοσέλιδο της βρετανικής The Independent, η οποία ωστόσο αναρωτιέται αν θα είναι αρκετά για τη σωτηρία της χώρας.
Η βρετανική Guardian ρωτάει ευθέως "Μέσα ή έξω από το ευρώ η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αύριο, εννοώντας σήμερα. Επίσης, η βρετανική Telegraph κάνει λόγο για δυσάρεστη συμφωνία με την τρόικα που ίσως αποδειχτεί ταφόπλακα για την οικονομία της χώρας.
Τη δυσπιστία του για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Παναγιώτης Μελάς, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τους Φρόσω Ζαγορίτου και Γιάννη Θεοδόση. Τόνισε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι αν δεν περάσει το μνημόνιο η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και μίλησε για μέτρα που εξοντώνουν τον Ελληνικό λαό.
Άδικα και μη αποτελεσματικά, έκρινε τα μέτρα ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Χανς Σβόμποτα, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Γιώργο Αποστολίδη. Εκτίμησε όμως ότι η Ελλάδα δεν έχει εναλλακτική λύση, παρά να τα δεχθεί.
ΠΗΓΕΣ: Α984, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ