Quantcast
Channel: Αθήνα 9.84
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Διαρροές πριν την ιστορική ψηφοφορία

$
0
0

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στην ολομέλεια της βουλής, όπου σε κλίμα έντασης συζητείται το νομοσχέδιο για το νέο Μνημόνιο. Έξι βουλευτές του ΠαΣοΚ με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Χ. Καστανίδη, ξεκαθάρισαν ότι, δεν θα παραστούν στην ψηφοφορία, ενώ η Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει. Την παραίτησή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έθεσε στη διάθεση του Γ. Παπανδρέου ο Σπύρος Κουβέλης, δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει το Μνημόνιο και το PSI. Περισσότεροι από είκοσι βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ έχουν ήδη διαμηνύσει πως θα καταψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, παρά τους χθεσινούς δραματικούς τόνους που χρησιμοποίησαν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων και την προσπάθεια επιβολής κομματικής πειθαρχίας. Ζητούμενο παραμένει τι θα πράξουν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, Βορίδης και Γεωργιάδης. Ξεκάθαρο «όχι» έχουν πει το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ θα υπερψηφίσει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

 

Μετά την ομιλία του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρη, αποχώρησε από τη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Στα έδρανά τους παρέμειναν οι βουλευτές Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης. Δίνοντας το έναυσμα της αποχώρησης ο Γ. Καρατζαφέρης είπε: «Δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε ψηφοφορίες που είναι προϊόν εκβιαστών».

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για τραγικά διλήμματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα και κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν τη μάχη για να σωθεί η χώρα. «Αν καμφθούμε και δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, θα έχουμε πέσει ως χώρα στο κενό», προειδοποίησε. Περιέγραψε για μια ακόμη φορά με μελανά χρώματα τους κινδύνους που συνεπάγεται η μη ψήφιση της συμφωνίας αλλά και το ενδεχόμενο ασύνταχτης χρεοκοπίας.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι υπάρχουν αυτοί που βλέπουν τον κίνδυνο, που αναγκάζονται με κόπο και δυσκολία να διατυπώσουν μια δύσκολη αλλά ολοκληρωμένη πρόταση και αυτοί που αγνοούν την κατάσταση είτε κρύβονται πίσω από αυτούς θα λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Σημείωσε ακόμη πως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι «ηττηθήκαμε σε σχέση με το μοντέλο ανάπτυξης». «Χάσαμε δεκαετίες ολόκληρες. Δεν διασφαλίσαμε το μέλλον των παιδιών μας. Κινηθήκαμε αμέριμνοι, κατώτεροι των περιστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χτίσαμε μια χώρα που ευτυχεί πάνω στην άμμο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να κάνουμε κάτι πιο στέρεο, πιο δίκαιο που θα μείνει στα παιδιά και τα εγγόνια μας», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας τους. Όπως είπε, «δεν μας φταίνει οι ξένοι, δεν μας φταίνει οι άλλοι. Η θεωρία της συνωμοσίας είναι βολική γιατί μας απαλλάσσει από ευθύνες που πρέπει να τις αναλάβουμε». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλος, μόνη λύση είναι η διασφάλιση της συνολικής βιωσιμότητας της χώρας -δημοσιονομική, πολιτική και κοινωνική.

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων επισήμανε ότι δεν θέλουν να μας τιμωρήσουν, αλλά θέλουν να μεταφέρουν τη δική τους νεοφιλελεύθερη αντίληψη και σε εμάς. «Έχουν την πλειοψηφία, έχουν τα χρήματα και κατά τη γνώμη τους την απόδειξη της επιτυχίας του μοντέλου. Περιμένουν από εμάς να τους εγγυηθούμε ότι όχι μόνο η παρούσα Βουλή αλλά και η επόμενη Βουλή μπορεί να αναλάβει τη συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος με αξιόπιστο τρόπο», ανέφερε.

 

«Αν καταρρεύσουμε δεν θα διορθώσουμε τίποτα, γι' αυτό απαιτείται η θετική ψήφος απόψε», δήλωσε στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. «Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά ο άλλος δρόμος είναι απλά εφιαλτικός, για τους αδύναμους, όχι για τους πλούσιους», τόνισε. «Αν θέλουμε να μην ξαναβρεθούμε ποτέ σε αυτή τη θέση, αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε, βρισκόμαστε σε μια μετάβαση», είπε. «Η συμφωνία είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να καταφέρει η κυβέρνηση, αυτό υπάρχει στο τραπέζι». Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «συγκρουστήκαμε με τα συμφέροντα και πληρώνουμε το τίμημα ως ΠΑΣΟΚ», συμπληρώνοντας ότι «τα προβλήματα της χώρας δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά τα τελευταία δύο χρόνια, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η αρχή της λύσης». Τωρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας, δεν δικαιούμαστε να εγκαταλείχουμε την προσπάθεια, αν καταρρεύσουμε εγκαταλείπουμε κάθε ελπίδα να ορθοποδήσει η χώρα, να διορθώσουμε αδικίες, είπε ο κ. Παπανδρέου.

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε: «Σας ζητώ να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού, είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε το καθήκον σας», στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας του κοινοβουλίου. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να στηρίξει το νέο μνημόνιο, τη στιγμή που δεν στήριζε το πρώτο. «Έχουν αλλάξει τα δεδομένα», τόνισε «τωρα η χώρα βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα, τωρα το χρεος είναι μη βιώσιμο, τώρα αμφισβητείται ευθέως η παραμονή μας στην ευρωζώνη», τόνισε. «Το μνημόνιο αποδείχθηκε αυτό που λέγαμε πάντα, λάθος συνταγή», ισχυρίστηκε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «μόνο εμείς προειδοποιούσαμε ότι αυτή η συνταγή οδηγεί στη χρεοκοπία, δεν την αποτρέπει». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι «παρέλαβε ένα πρόβλημα ελλείμματος και το έκανε πρόβλημα δανεισμού».

 

«Η χώρα μπορεί να σωθεί, όχι όμως ψηφίζοντας μόνον την δανειακή σύμβαση και προσπαθώντας να αποφύγουμε όλα τα άλλα μέτρα που είναι, ή δεν είναι μέσα σ'αυτήν» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, υπάρχουν τέσσερις προτεραιότητες που, σε συνδυασμό με την υπερψήφιση του Μνημονίου, μπορούν να οδηγήσουν σε οικονομική ανάκαμψη.

«Πρέπει να συζητηθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο: Αν περιμένουμε να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα από μεγάλους κεφαλαιούχους επειδή θα πέσει ο μισθός στα 200 ευρώ, αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Να επικεντρωθούμε στους τομείς όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα - γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμό, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ορυκτός πλούτος. »Πρέπει επίσης να δούμε την ανταγωνιστικότητα. Η ανταγωνιστικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με το μισθολογικό κόστος. Έχει να κάνει και με το μη μισθολογικό κόστος, τις ασφαλιστικές εισφορές, διαρθρωτικές αλλαγές που θα βοηθήσουν - η γραφειοκρατία να μην είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό.

«Πρέπει να εξετάσουμε την κατανομή των βαρών που γίνεται άδικα. Όλοι να ελεγχόμαστε για το πόθεν έσχες - και οι πολιτικοί, και όσοι διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα. Τέλος, πρέπει να δούμε την ενίσχυση και προστασία των οικονομικά αδύνατων. Είναι εντελώς απαραίτητο να δημιουργήσουμε δίχτυ ασφαλείας. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Πρέπει να εξασφαλίσουμε κάθε πόρο απ' το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και αγαθά, όπως η υγεία, η πρόσβαση στην παιδεία» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.

Η δεύτερη επιλογή της άρνησης υπερψήφισης του Μνημονίου και του PSI, οδηγεί «στη συζήτηση από αύριο των σεναρίων χρεοκοπίας, που οδηγούν σε δραματική μείωση των μισθών και εισοδημάτων και σε εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που δεν θεωρώ πως κανείς από μας θέλει να ζήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας.

 

Στη δική της τοποθέτηση νωρίτερα, η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μίλησε για ιδεολογική τρομοκρατία, αναφερόμενη στα διλήμματα που τίθενται περί ψήφισης του νέου μνημονίου ή χρεοκοπίας.  «Προσπαθείτε να αλώσετε το μυαλό των ανθρώπων που υποφέρουν με μια πρωτοφανή ιδεολογική τρομοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής και προέβλεψε ότι «η βαθιά χρεοκοπία θα έρθει, με ευρώ ή με δραχμή». Τόνισε ακόμη ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για «μια σωσμένη Ελλάδα με χρεοκοπημένο λαό» και πρόσθεσε ότι ο λαός πρέπει να ετοιμάσει την αντίδρασή του.

Υποστήριξε παράλληλα εκ νέου ότι «δεν έκανε το μνημόνιο την ύφεση. Το μνημόνιο ήρθε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της πάμφθηνης εργατικής δύναμης. Το μνημόνιο έφερε την φτώχεια του λαού...Η συνταγή ήταν ταξική, όχι λάθος». Όπως ανέφερε, από τα πράγματα φαίνεται ότι τώρα η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού και τόνισε πως αν μπορεί να ματαιώσει το χειρότερο το ΚΚΕ το οποίο υποστηρίζει τους αγώνες του, δεν θα είχε καμία αντίρρηση. «Αποδέσμευση και μονομερής διαγραφή του χρέους. Δεν υπάρχει άλλη λύση για το λαό» είπε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να το επιβάλλει ή να πείσει το λαό, αλλά εκτίμησε ότι αργά ή γρήγορα ο λαός θα πεισθεί. Προέτρεψε όμως «να μην χαθεί άλλος χρόνος». Αναφέρομενη εξάλλου στα σημερινά γεγονότα στο Σύνταγμα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, εκτίμησε ότι ήταν μέσα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως επιχειρείται πλέον το Σύνταγμα να γίνει υγειονομική ζώνη για να παύσουν οι διαδηλώσεις του κόσμου.

Την εκτίμηση ότι το νέο μνημόνιο θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά στην χρεοκοπία διατύπωσε εκ νέου από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Υπογράμμισε παράλληλα ότι στόχος του μνημονίου είναι η φτωχοποίηση των Ελλήνων και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» αλλά και επιχείρηση χειραγώγησης και τρομοκράτησης του λαού, καταγγέλοντας τη ρίψη χημικών κατά των διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος. «Ο λαός έφαγε τόνους χημικά αλλά δεν διαλύεται», τόνισε.

 

 

H Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωσή της «χαιρετίζει τις σημερινές μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών που διαδήλωσαν κατά των μέτρων και του μνημονίου που καθηλώνουν τη χώρα και διαλύουν την κοινωνία». Ταυτοχρόνως, «καταδικάζει τα επεισόδια, τους βανδαλισμούς, τους εμπρησμούς, τη βία, που θέλησαν να επιβάλλουν ομάδες κουκουλοφόρων. Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι έρμαιο των διαθέσεων ακραίων εξτρεμιστικών ομάδων που στρέφονται κατά της δημοκρατίας. Το χάος δεν πρέπει να επικρατήσει».

 

Η βουλευτής Β' Αθηνών, Λούκα Κατσέλη, δήλωσε ότι πρόκειται να καταψηφίσει το Νομοσχέδιο στη Βουλή, επεξηγώντας ότι «η αρνητική μου ψήφος στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο εκφράζει την πεποίθησή μου ότι τα μέτρα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής που ενσωματώνονται στο παρόν Νομοσχέδιο αντιστρατεύονται την επιδίωξη εξόδου της χώρας από τη σημερινή κρίση υπερχρέωσης που αποτελεί ύψιστο δημόσιο και εθνικό συμφέρον».

Την πρόθεσή της να υπερψηφίσει τα μέτρα του νέου μνημονίου επανέλαβε από το βήμα της Βουλής η ανεξάρτητη βουλευτής και αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία και υπογράμμισε ότι οι βουλευτές δεν είχαν χρόνο να μελετήσουν το κείμενο της νέας δανειακής σύμβασης.

Υπέρ της ονομαστικής ψηφοφορίας τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. Με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία ζήτησε να εγκριθεί η νέα σύμβαση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας.

 

Διαβάστε προηγούμενη σχετική είδηση εδώ


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Trending Articles