Quantcast
Channel: Αθήνα 9.84
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Αποσύνθεση και... εκλογές

$
0
0

Σε αχαρτογράφητα νερά έχει εισέλθει το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία, ενώ στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκονται το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και ο χρόνος των εκλογών. Η χθεσινή ψηφοφορία για το Μνημόνιο2 δημιούργησε πρωτοφανείς ανατροπές στις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ενώ βαίνει αυξανόμενη η κοινωνική αγανάκτηση.

Οι εξελίξεις αυτές με τις παραιτήσεις 6 κυβερνητικών στελεχών άνοιξαν και τον δρόμο για ανασχηματισμό, εντός της εβδομάδος, της κυβέρνησης. Το εύρος των αλλαγών και η συμμετοχή τεχνοκρατών θα προσδιοριστούν από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Από τον Απρίλιο ανοίγει ο δρόμος για εκλογές δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, καθώς, όπως σημείωσε, περί το τέλος του Μαρτίου ολοκληρώνεται το έργο της παρούσας κυβέρνησης.

Χαρακτήρισε «κολασμένες» τις τρεις επόμενες εβδομάδες και σημείωσε ότι ο επικείμενος ανασχηματισμένος θα είναι περιορισμένος. 

«Η κυβέρνηση πήρε την εμπιστοσύνη της Βουλής, η θητεία της οποίας τελειώνει το 2013» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Σταυρόπουλος και πρόσθεσε μιλώντας στον REAL FM: «Ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό να επιλέξει πότε θα οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στις εκλογές». Εκτίμησε πως η έλλειψη αξιοπιστίας της Ελλάδας δεν βοήθησε στις διαπραγματεύσεις.

Μετά τις διαγραφές βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν,Δ, δεύτερο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι πλέον το «κόμμα» των ανεξάρτητων, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχασε την δεδηλωμένη και την δυνατότητα να καθορίσει τις  πολιτικές εξελίξεις.

Οι εκλογές του 2009 εξασφάλισαν 160 έδρες στο ΠΑΣΟΚ, 91 στη ΝΔ, 21 στο ΚΚΕ, 15 στον ΛΑΟΣ και 13 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι παραιτήσεις και ανεξαρτοποιήσεις βουλευτών, από τις εκλογές μέχρι και σήμερα, περιόρισαν τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ στις 131 έδρες, τη ΝΔ στις 62 έδρες, τον ΛΑΟΣ στις 14, τον ΣΥΡΙΖΑ στις 9 έδρες, με δεύτερη δύναμη τους ανεξάρτητους βουλευτές που φθάνουν ήδη τους 63. Μόνο στο ΚΚΕ δεν υπήρξε αλλαγή δύναμης που παραμένει στη Βουλή με 21 βουλευτές.

Στην ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Κυριακής δεκάδες βουλευτές δεν κινήθηκαν εντός της επίσημης κομματικής γραμμής, αγνοώντας την κομματική πειθαρχία που είχαν θέσει οι Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι τρεις αρχηγοί ανακοίνωσαν ότι θέτουν εκτός Κοινοβουλευτικών Ομάδων όσους δεν ψήφισαν σύμφωνα με την επίσημη γραμμή.

Εκτός ΠΑΣΟΚ τέθηκαν 22 βουλευτές και ένας ο Αργύρης Λαφαζάνης παραιτήθηκε από βουλευτής. Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ 21 βουλευτές τέθηκαν εκτός ΚΟ, ενώ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι τίθενται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι Αδ.Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ξάφνιασε τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων.

Η Ιπποκράτους έχει εισέλθει πλέον σε δύσκολες ατραπούς, καθώς το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος, στα αριστερά του, από διαγραφέντα κορυφαία στελέχη είναι ανοικτό.

Παράλληλα, έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών αλλαγής ηγεσίας, ενώ δεν αποκλείεται τη Δευτέρα να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Χαρακτηριστική του κλίματος η δήλωση του Α. Λοβέρδου στον REAL Fm. «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά το Eurogroup της Τετάρτης, πρέπει να δρομολογήσει διαδικασίες εκλογής προέδρου. Να συγκληθεί το πολιτικό συμβούλιο και να γίνει αναπροσαρμογή των ημερομηνιών» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Το κλίμα και στη ΝΔ είναι τεταμένο, καθώς οι δύο από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος κινήθηκαν εκτός γραμμής.

Η ηγεσία της Συγγρού αιφνιδιάστηκε από τον αριθμό των βουλευτών που τελικά διαφοροποιήθηκαν. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι σαφές ότι μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται να ελέγχει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ωστόσο πρέπει να ασκήσει στρατηγική συσπείρωσης του κομματικού του ακροατηρίου και αφομοίωσης των κραδασμών από την στροφή 180 μοιρών στην αντιμνημονιακή πολιτική.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Trending Articles