«Αυτό δεν είναι μόνο για την εξοικονόμηση, είναι επίσης και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, πάνω από αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει τους θεσμούς να συσταθούν καλύτερα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κα Μέρκελ στο Βερολίνο.
«Είναι σημαντικό για μας η Ελλάδα να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές το έτος 2020 με βιωσιμότητα του χρέους στο 120%», πρόσθεσε η καγκελάριος.
Ερωτηθείσα, αν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Αθήνα ήταν πολύ σκληρά, η Μέρκελ επέμεινε, "δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει μια αλλαγή σε αυτό το πρόγραμμα".
Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν επίσης μέσα για την τόνωση της ανάπτυξης, πρόσθεσε η καγκελάριος.
«Παρ' όλα αυτά, κάτι πρέπει να γίνει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οριστικοποιούμε τώρα αυτό το πρόγραμμα», σημείωσε η Μέρκελ.
Ερωτηθείσα, κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλεγεί για ένα σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο βοήθησε στην αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μέρκελ είπε είναι ήδη διαθέσιμα τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαια.
"Κάνουμε τα πάντα ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα για την ανάπτυξη, αλλά αυτά τα χρήματα πρέπει να φτάσουν στο σωστό μέρος και να ξοδευτούν με τον σωστό τρόπο", προειδοποίησε η καγκελάριος.
Ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν χαιρέτισε νωρίτερα την θετική ψήφο της Ελληνικής Βουλής και υπογράμμισε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη χρειάζεται θυσίες.
Την ανάγκη πιστής εφαρμογής του νέου Μνημονίου υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, τονίζοντας πάντως πως το δεύτερο πακέτο βοήθειας είναι εξαιρετικά απαιτητικό.
Ο κ. Ρεν ανέφερε ακόμη ότι οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη χρεοκοπία στην Ελλάδα θα ήταν καταστροφικές για την ελληνική κοινωνία, και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα ολοκληρωθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από την Ελλάδα εγκαίρως για το Eurogroup της Τετάρτης.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, χαιρέτισε «ιδιαιτέρως» σήμερα την ψήφιση, χθες από το ελληνικό κοινοβούλιο, των νέων μέτρων εξοικονόμησης χρημάτων.
«Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την ψηφοφορία που καταδεικνύει την καλή θέληση της Ελλάδας να αναλάβει δύσκολες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ζάιμπερτ και πρόσθεσε πως, για τη Γερμανία, η οποία επικρίνεται πολύ στην Ελλάδα, «δεν πρόκειται για εξοικονόμηση για την εξοικονόμηση, αλλά για απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας».
Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή χαιρέτισε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε και έκανε λόγο για ένα πρώτο, ουσιαστικό, βήμα στην σωστή κατεύθυνση.
Μπορεί, με την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από την ελληνική Βουλή, να έγινε «τουλάχιστον ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση», αυτό δε συνεπάγεται πως θα δοθούν αυτόματα τα επόμενα χρήματα, επισήμανε σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.