Quantcast
Channel: Αθήνα 9.84
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Eurogroup και παράλληλη διαπραγμάτευση

$
0
0

«Η εφαρμογή του προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας», υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος, στην τοποθέτησή του στο Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα με το Eurogroup, πραγματοποιείται παράλληλη διαπραγμάτευση για την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, στο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, παρουσία του Ευ. Βενιζέλου. Τον υπ. Οικονομικών αντικαθιστά ο Γιώργος Ζανιάς μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Έλληνες αξιωματούχοι και η τρόικα, βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες για μεγαλύτερο «κούρεμα», παράλληλα με τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Βενιζέλο, η τρόικα και ο αντιπρόεδρος του EuroWorking Group και εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου Τζορτζ Χάινριχ, συμμετέχουν σε μια παράλληλη διαπραγμάτευση με τους κ.κ. Τσ. Νταλάρα, Ζ. Λεμιέρ και Τζ. Άκερμαν του IIF.

«Η εφαρμογή του προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας», υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην τοποθέτησή του στο Eurogroup. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας». Αναφερόμενος στο πολιτικό περιβάλλον, τόνισε ότι «το πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με την πολύ ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 και τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές». Ανέφερε, επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη».

Αισιοδοξία εξέφρασαν νωρίτερα οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες -μεταξύ αυτών ο Ευ. Βενιζέλος και ο Β. Σόιμπλε- για την θετική έκβαση του Eurogroup, σχετικά με το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την άφιξη του στη συνεδρίαση δήλωσε ότι «σήμερα μπορούμε να καταλήξουμε σε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει πολλές από τις υποχρεώσεις της που εμείς ζητήσαμε. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο». H Κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για σημαντική προσπάθεια της Ελλάδας. Ξεκάθαρη πολιτική έγκριση απο το Eurogroup ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο και για το PSI, καθώς και για το ύψος του νέου δανείου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βέβαια υπάρχουν ακόμη ερωτήματα για το κατά πόσο ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να συμβάλλει και θα πρέπει να μιλήσουμε για τον συνολικό όγκο του δεύτερου προγράμματος. Δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 130 δισ. ευρώ».

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Eurogroup. Η Κ. Λαγκάρντ επεσήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το έργο της, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα κάνει και αυτό από την πλευρά του τη δουλειά που του αναλογεί.

Την αισιοδοξία του για την πιθανότητα εξεύρεσης σήμερα λύσης για την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο Σόιμπλε δήλωσε "αισιόδοξος" όσον αφορά την εξεύρεση "μιας λύσης που θα είναι βιώσιμη, ικανή να ξαναβάλει την Ελλάδα σε ορθή τροχιά μακροπρόθεσμα". Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, απαρίθμησε παράλληλα "πολλές λεπτομέρειες που θα πρέπει ακόμη να συζητηθούν", κυρίως όσον αφορά την ιδιωτική πτυχή της βοήθειας, το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την παρακολούθηση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ή ακόμη τη συμβολή του ΔΝΤ στη βοήθεια. Όσον αφορά τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός δεσμευμένου λογαριασμού που θα αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του χρέους, όπως πρότειναν η Γερμανία και η Γαλλία, υπάρχει "κατ' αρχήν συναίνεση", δήλωσε επίσης ο κ. Σόιμπλε.

Τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα επεσήμανε ο Α. Αλταφάζ, λέγοντας ότι «το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλες τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης». Ερωτηθείς, εξάλλου, αν και κατά πόσο έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις για την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα από το αποψινό Eurogroup, ο Α. Αλταφάζ παρέπεμψε στην συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει μετά το πέρας των εργασιών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

«Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα», επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, προσερχόμενος στο συμβούλιο Eurogroup. Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα γνωρίζει τί πρέπει να κάνει και οι εταίροι της γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν επίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Τέλος, ο Φ. Μπαρουέν επεσήμανε τη δύσκολη κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες τάχθηκε υπέρ της "μόνιμης" εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) της Ελλάδας, ώστε να ελέγχεται καλύτερα η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. "Τάσσομαι υπέρ μίας μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα. Όταν παρατηρούνται εκτροχιασμοί, αυτό είναι μάλλον αναγκαίο", σημείωσε ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, κρίνοντας ότι "είναι ανεπαρκής" η εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας ανά τρίμηνο.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Στέφαν Βανάκερ, προσερχόμενος στο Eurogroup με δηλώσεις του τόνισε: "πιστεύω πως όλος ο κόσμος κατανοεί ότι το θέμα της εποπτείας, όποιες κι αν είναι οι υποσχέσεις που δίνει η Ελλάδα, είναι κρίσιμο για την εμπιστοσύνη των εταίρων (της Ελλάδας) στους κόλπους της ευρωζώνης. Πρέπει, επομένως, να έχουμε τη διαβεβαίωση ότι η κάθε υπόσχεση θα τηρείται κατά γράμμα".

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Χέις, στις δικές του δηλώσεις επισήμανε ότι "ελπίζω να μπορέσουμε να έχουμε, σήμερα, μια συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας, για την ίδια την ευρωζώνη, για την ΕΕ. Είναι το θέμα που δεσπόζει στην ημερήσια διάταξη 10-12 μήνες τώρα. Τώρα, χρειαζόμαστε νέα ημερήσια διάταξη, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη των οικονομιών μας".

 

Ελληνικά κόμματα για Eurogroup

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της συνάντησης του Eurogroup εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό, τόνισε όμως ότι «πρέπει να υπάρξει ένα τέλος τόσο για το λαό όσο και για την οικονομία».

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης στο Eurogroup, τονίζει η Δημοκρατική Συμμαχία. "Δυστυχώς αυτή γίνεται σε δυσμενές κλίμα που οφείλεται στην αναξιοπιστία των κομμάτων που συγκυβερνούν. Του ΠΑΣΟΚ λόγω της ανικανότητάς του να προχωρήσει εδώ και δύο χρόνια τις διαρθρωτικές αλλαγές και της ΝΔ που υιοθέτησε τα χρόνια αυτά, λαϊκίστικες και αδιέξοδες πολιτικές", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δημήτρης Ζαφειριάδης. Τόνισε παράλληλα ότι για να μη χαθεί η προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός είναι ανάγκη να σώσουμε την οικονομία μας υλοποιώντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

 

ΠΗΓΗ: athina984.gr newsroom, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17581

Trending Articles