Το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ, βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα, συνεδρίασαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, παρουσία και του Ευ. Βενιζέλου και επικύρωσαν κατ' αρχήν το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η επιτευχθείσα καταρχήν συμφωνία αφορά τα πρώτα 30 δισ και οι υπογραφές για την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου θα ακολουθήσουν την ολοκλήρωση του PSI. Η τελική επικύρωση του καινούργιου πακέτου, όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, θα γίνει στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου. Μία ημέρα αργότερα, θα συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ που θα αποφασίσει για το μερίδιο του Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης των 130 δισ. ευρώ.
Στις 9 Μαρτίου τοποθέτησε την ημερομηνία ψήφισης του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας ο υπ Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters ανέφερε ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη εβδομάδα
Η πρώτη δόση του νέου πακέτου θα αποδεσμευθεί μέχρι τις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, καθώς στις 20 του μηνός λήγει το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ.
Την ικανοποίησή του για τις σημερινές αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το μόνο που απομένει είναι η γραπτή επιβεβαίωση της τρόικας ότι η Ελλάδα έχει πράξει τα δέοντα κάτι που, όπως είπε, θα συμβεί αμέσως μόλις μεταφρασθούν στα αγγλικά ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε καιρό να ακούσει καλά λόγια κάτι που, όπως είπε, συνέβη σήμερα. Τόνισε επίσης ότι η προσφορά της Ελλάδας προς τους ιδιώτες είναι εξαιρετικά δελεαστική.
Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε, μαζί με τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, τις πέντε κρίσιμες συμβάσεις για την εφαρμογή του PSI. Ειδικότερα, πρόκειται για:
- Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
- Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει ο EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα, για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI
- Τη σύμβαση για τα 30 δισ. ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων
- Τη σύμβαση για την κάλυψη από τον EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους έως στιγμής, και
- Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα, που συνιστά ένα από τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.
Τις συμβάσεις αυτές προσυπέγραψε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλος ενώ την πρώτη από αυτές και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η υπογραφή των συμβάσεων αυτών στέλνει ένα μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα, τις αγορές και την διεθνή κοινότητα, ότι ο επίσημος τομέας στηρίζει την Ελλάδα από κάθε άποψη και πιστεύει στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου 2012.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαιρέτισε ό,τι έχει γίνει από την Αθήνα αλλά τόνισε ότι απομένει η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών, ενώ πριν από την τελική απόφαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI: «Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί για να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας, έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πράγματα προχωρούν καλά», δήλωσε ο Γιούνκερ μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την κρίση χρέους που ταλανίζει την ΕΕ και ιδιαίτερα την Ευρωζώνη τη τελευταία διετία, εμφανίστηκαν οι κκ Ρομπάι και Μπαρόζο.
Το ΔΝΤ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες χαιρέτισαν τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και άνοιξαν την πόρτα για την αποδέσμευση του νέου πακέτου στήριξης της χώρας.
«Δεν υποστηρίζω ότι έχουμε βγει τελείως από τη δίνη, όμως υπάρχει μία αποφασιστική καμπή στην κρίση» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΕ, ο οποίος προεδρεύει της Συνόδου των «27».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, εκτίμησε πως «η κρίση βρίσκεται ακόμη εδώ», όμως «τώρα έχουμε τη δυνατότητα αλλαγής των προοπτικών». «Με την υιοθέτηση επί της αρχής του νέου προγράμματος δανεισμού της Ελλάδος, που αποτελεί ένα ουσιώδες σημείο, με την μείωση των πιέσεων στις άλλες εκτεθειμένες χώρες, έχουμε τώρα τις συνθήκες που μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε σε ένα ουσιώδες ζήτημα, την ανάπτυξη και την εργασία» τόνισε ο Μπαρόζο.
«Αν (η Ελλάδα) πληροί τους όρους που έχουν τεθεί, μπορούμε να αποφασίσουμε να ανάψουμε το πράσινο φως σε όσα χρειάζονται για να προχωρήσει η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
«Έχουμε καλές πληροφορίες για την πρόοδο των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπ Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.
Το ΔΝΤ φάνηκε επίσης αισιόδοξο. «Θα εξετάσουμε τις προόδους που έχουν σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές. Προς το παρόν έχω μία αρκετά θετική εντύπωση από τις εργασίες που έχουν γίνει», επισήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε τη στήριξη της αγοράς στο ελληνικό PSI. Στα υπέρ συγκαταλέγονται η συγχρηματοδότηση, το Αγγλικό δίκαιο, το sweetener (πληρωμή 30 δισ ευρώ σε ρευστό) και η ρήτρα ΑΕΠ., όπως είπε ο κ Βενιζέλος
Στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, για νέο κύκλο επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το σχεδιασμό πολιτικών που θα επαναφέρουν την οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης.