Νέα ειδική ομάδα συστήνει το υπ. Οικονομικών με στόχο την ευόδωση του σχεδίου του για την είσπραξη των χρεών χιλίων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.
Εξάλλου, ο Ευ. Βενιζέλος γνωστοποιεί ότι, η επιλογή των υποθέσεων που θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών θα γίνεται με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, οι οποίες βασίζονται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως κλάδος δραστηριότητας, η ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης ή διάπραξης φορολογικών αδικημάτων και διαθέσιμα στοιχεία από βάσεις δεδομένων και άλλες πηγές πληροφοριών.
Πρόκειται για την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών, που συστάθηκε στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων του υπουργείου και θα αποτελείται από 40 ελεγκτές, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.
Θα προχωρά σε όλα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όπως το άνοιγμα λογαριασμών στις τράπεζες και τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.
Στην αρμοδιότητα της ομάδας θα είναι και οι έλεγχοι σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, προκειμένου να εντοπίζονται τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.
Εν τω μεταξύ, όπως δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου θα γίνεται η επιλογή των υποθέσεων που θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτικών μηχανισμών, με την υποστήριξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ελέγχων, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, σε έγγραφό του διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 2 Μαρτίου, προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού του ΠαΣοΚ Μαρίας Σκραφνάκη για τα έσοδα του κράτους από τη σύλληψη μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.
Επίσης, γνωστοποιείται πως μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 69 άτομα για χρέη προς το Δημόσιο.
Σε 29 περιπτώσεις, οι οφειλέτες, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, κατέβαλαν το ποσό των 8.446.000 ευρώ (κυρίως για οφειλές ΦΠΑ).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ