Αντάρτικο από βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα που προβλέπει το νέο Μνημόνιο, την ώρα που συνάδελφοί τους παραιτούνται, παρά τους δραματικούς τόνους που χρησιμοποίησαν οι κκ Παπανδρέου και Σαμαράς στη διάρκεια ομιλίας τους το Σάββατο ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους. Στη ΝΔ περίπου 20 βουλευτές είτε εξέφρασαν την πρόθεση να καταψηφίσουν είτε άσκησαν κριτική και διατύπωσαν προβληματισμούς χωρίς να ξεκαθαρίζουν πάντως το τι πράξουν αύριο. Από το ΠΑΣΟΚ την παραίτησή της υπέβαλλε και η βουλευτής Α' Αθηνών Πέμυ Ζούνη.
Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Λούκα Κατσέλη, στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα μέτρα στερούνται κάθε επιστημονικής οικονομικής βάσης και η ψήφισή τους όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμη, αλλά συνιστά και ανεύθυνη στάση».
Την πρόθεσή της να καταωηφίσει το νέο μνημόνιο ανακοίνωσε η Βάσω Παπανδρέου.
«Κάτω από τις γραμμές του μνημονίου κρύβεται η ύφεση που θα φέρει και άλλα μέτρα στη πορεία», τόνισε ο Γιάννης Κουτσούκος. «Η εξίσωση ότι η σωτηρία της χώρας προϋποθέτει 450 ευρω στο νέο με πλήρη απασχόληση με δυσκολεύει στην ψήφο μου» πρόσθεσε ο πρώην υφυπουργός και συμπλήρωσε «η παράταξη τη Δευτέρα δεν θα είναι όπως ήταν χθες».
Κατά της κομματικής πειθαρχίας τάχθηκε ο Χάρης Καστανίδης λέγοντας, «εάν σας δήλωνα κ. πρόεδρε ότι καταστρέψατε τη χώρα δε θα διαγράφατε και αν ήσασταν υποψήφιος σε αποικία πάλι δε θα με διαγράφατε. Αύριο θα είμαστε όλοι εδώ με τη συνείδηση μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορώ να ψηφίσω τίποτα που να σημαίνει εκδίκηση στους αγέννητους», τόνισε από την πλευρά της η Χρύσα Αράπογλου.
«Θα ψηφίσω κατά συνείδηση» δήλωσε ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς χαρακτηρίζοντας ακραίες ορισμένες διατάξεις όπως αυτή για την κατάργηση κλαδικών συμβάσεων.
«Αν δεν κάνουμε δομικές αλλαγές όσο να μειώνουμε τον κατώτατο μισθό δε θα βγούμε από την κρίση», επεσήμανε η Έλενα Παναρίτη.
«Δεν παραιτούμαι και δεν νομιμοποιήστε ούτε εσείς κ. Πρόεδρε ούτε κανένα άλλο όργανο να με διαγράψει», δήλωσε ο Τάκης Δημητρουλόπουλος.
«Παραδίδω την έδρα γιατί προσπαθώντας να βοηθήσω τη χώρα δύο χρόνια μετά, η κατάσταση επιδεινώνεται, συνεπώς θεωρώ ανεπαρκή πολιτικά τον εαυτό μου και η κομματική πειθαρχία δεν αντιδιαστέλλεται με το κατά συνείδηση», είπε η Πέμυ Ζούνη μιλωντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
«Προτιμώ να υπογράψω πρωτόκολλο κατεδάφισης του ΠΑΣΟΚ από το να υπογράψω πρωτόκολλο κατεδάφισης της χώρας. Θα ψηφίσω κατά συνείδηση» δήλωσε η Ροδούλα Ζήση.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο βουλευτής Ευτύχης Δαμιανάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου είπε «Όταν δεν επιβάλλεται κομματική πειθαρχία στον κ. Χρυσοχοϊδη ο οποίος "δίνει" τα προεκλογικά spot στην ΝΔ, δεν μπορείτε να θέτετε θέμα πειθαρχίας στην κοινοβουλευτική ομάδα».
Επιστολή παραίτησης στον Πρόεδρο της Βουλής απέστειλε και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος από το ΠΑΣΟΚ.
Από τη ΝΔ, την απόφαση τους να καταψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση εξέφρασαν στην ΚΟ του κόμματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κων. Μαρκόπουλος, ο τομεάρχης Εσωτερικών Χρ. Ζώης και οι βουλευτές: Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης, Δράμας Μαργαρίτης Τζίμας, υπολοίπου Αττικής Γιώργος Βλάχος, Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, Α΄Πειραιώς Παναγιώτης Μελάς, Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Έβρου Αλέκος Δερμεντζόπουλος καθώς και Σερρών Μαρία Κόλλια.
Κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς του κ. Σαμαρά άσκησε ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας ο οποίος όμως δεν ξεκαθάρισε αν θα ψηφίσει ή όχι. Ρώτησε πάντως τον κ. Σαμαρά τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι σε δύο μήνες δεν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Επίσης πολλοί βουλευτές από τη ΝΔ έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στα μέτρα που συνοδεύουν τη νλέα δανειακή σύμβαση χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαρίσει έως τώρα, τη στάση που θα κρατήσουν κατά την αυριανή ψηφοφορία.