Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώθηκε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εξαπολύει οξύτατη επίθεση εναντίον της Αριστεράς.
«Πρέπει να σώσουμε τα λίγα κατάλοιπα διεθνούς αξιοπιστίας που μας έχουν απομείνει. Εάν δεν εγκρίνουμε τα μέτρα, θα οδηγηθούμε σε ασύντακτη χρεοκοπία, που σημαίνει πλήρη διάλυση του οικονομικού, κοινωνικού και θεσμικού ιστού της χώρας» δήλωσε κ. Βενιζέλος.
«Αυτή η Βουλή και κυβέρνηση δεν έχουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να φέρνουν μέτρα που φτωχαίνουν το λαό» τόνισε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ , ο οποίος προανήγγειλε πως το κόμμα του θα καταθέσει αύριο αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας αλλά και θέμα αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση του Μνημονίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για μέτρα και δεσμεύσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση, φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία - και με μαθηματική βεβαιότητα οδηγούν με όρους που διευκολύνουν τους δανειστές.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών στις κατηγορίες που διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, για «μείζον συνταγματικό πραξικόπημα».
«Η πλάκα τέλειωσε - παίζουμε με τη μοίρα της χώρα. Δεν θα κάνετε εσείς πολιτική στις πλάτες του ελληνικού λαού» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
«Τη χώρα την έχετε καταντήσει εξαθλιωμένο προτεκτοράτο» απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Έχουμε μια ευκαιρία να αποτρέψουμε την κατάρρευση, αποδεχόμενοι έναντι της ρύθμισης των χρεών μας, το μεγάλο βάρος και την οδυνηρή διάσωση που μας αναλογεί» δήλωσε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Γιαννακά, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση άσκησε η Βάσω Παπανδρέου, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταψηφίσει το νέο μνημόνιο. Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών Υποθέσεων, τόνισε ότι η νέα σύμβαση οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, αύξηση της ανεργίας και διόγκωση του χρέους.
Από την πλευρά της ΝΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης προειδοποίησε πως η καταψήφιση του Μνημονίου «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της Ελλάδας - και εμείς τέτοια ψήφο δεν δίνουμε». «Η κρίση κινδυνεύει να γίνει εθνική τραγωδία, όχι όταν λήξει το ομόλογο στις 23 Μαρτίου, αλλά πολύ νωρίτερα. Το ξήλωμα του πουλόβερ θα ξεκινήσει απ' την Δευτέρα και δεν θα χρειαστούν πάνω από τρεις ημέρες. Αν καταψηφιστεί το νομοσχέδιο, φανταστείτε τον πανικό που θα συμβεί και δεν είναι ανάγκη η Ελλάδα να γίνει δεύτερη Αργεντινή» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
«Η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Τρόικα και την πλουτοκρατία, σπέρνει τρόμο, αίμα και δάκρυ. Καταδικάζετε τους εργαζόμενους σε μισθούς φτώχειας και εξαθλίωσης. Μπορείτε να ζήσετε με τέτοιους μισθούς κύριοι της πλειοψηφίας; Μπορείτε να τα καταφέρετε;» ρώτησε, απευθυνόμενος στους βουλευτές των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε το πρώτο Μνημόνιο το 2010 και αποδέχθηκε την ανάγκη συγκρότησης της κυβέρνησης Παπαδήμου» τόνισε ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Κιλτίδης ο οποίος υπογράμμισε ότι ενώ η απόφαση του Ιουνίου περιελάμβανε ένα ευρωπαϊκό "σχέδιο Μάρσαλ", στο παρόν Μνημόνιο κάτι τέτοιο παραλείπεται και απουσιάζει ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
«Μέχρι και προχθές, η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού μιλούσε για την συμφωνία τριών αρχηγών και κομμάτων, με μοναδική εξαίρεση το θέμα των επικουρικών συντάξεων και του ποσού των 325 εκ. ευρώ» απάντησε στον κ. Κιλτίδη, η Ντόρα Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για «καραγκιοζολίκια. «Με πόνο ψυχής θα ψηφίσω την συμφωνία αν και είναι κάκιστη γιατί δεν υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση με αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.